HOME SWEET HOME HOME TIPS

5 πράγματα στην κουζίνα που κρύβουν κινδύνους για την υγεία (και τα έχεις όλα)


JTeam

14 Οκτωβρίου 2024

5 πράγματα στην κουζίνα που κρύβουν κινδύνους για την υγεία (και τα έχεις όλα)
Freepik
Αυτά τα αντικείμενα υπάρχουν στην κουζίνα μας και μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα επικίνδυνα για τον οργανισμό μας

Η κουζίνα είναι εκείνο το μέρος του σπιτιού που βρισκόμαστε κάθε ημέρα είτε για να φάμε είτε για να μαγειρέψουμε είτε για να μιλήσουμε με την οικογένειά μας. Σχεδόν σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά είναι επανδρωμένη με κάθε λογής σκεύη και κουζινικά, ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες μας.

Μια νέα έρευνα έρχεται να αλλάξει όσα γνωρίζαμε ως σήμερα για κάποια από τα αντικείμενα που θα συναντήσεις μπαίνοντας σε μια κουζίνα και να μας επιστήσει την προσοχή για τους κινδύνους που παραμονεύουν. Πράγματα που χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση δεν είναι όσο αθώα πίστευες και, μάλιστα, μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία μας, αν δεν δώσουμε την πρέπουσα σημασία.

Μετά από αυτό το άρθρο, θα ξέρεις τι να απομακρύνεις και τι να καθαρίζεις πιο σχολαστικά στην κουζίνα σου.

5 πράγματα στην κουζίνα που πρέπει να προσέξουμε

1.Πλαστικές επιφάνειες κοπής

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Environmental Science & Technology» το 2023, αποκάλυψε πως χρησιμοποιώντας μια πλαστική επιφάνεια κοπής δημιουργούνται πάνω από 7.500 μικροπλαστικά, τα οποία υπάρχουν πολλές πιθανότητες να φτάσουν στο φαγητό μας και να καταλήξουν στο σώμα μας.

Όπως καταλαβαίνεις, πρόκειται για μια εντελώς ανθυγιεινή συνήθεια και καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τη χρήση τους και να προτιμούμε τις ξύλινες επιφάνειες εργασίας. Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, οι άνθρωποι με μικροπλαστικά στο σώμα τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την επιλογή μας.

2.Αντικολλητικά τηγάνια

Τα αντικολλητικά τηγάνια έχουν στην επιφάνειά τους PFOA (Perfluorooctanoic acid), δηλαδή το υπερφθόρο-οκτανοϊκό οξύ, το οποίο χρησιμοποιείται ώστε να γίνει ολισθηρή η επιφάνεια του σκεύους. Πρόκειται για ένα χημικό στοιχείο, που όπως έχει αποδειχθεί στις έρευνες, μπορεί να εισχωρήσει στο φαγητό μας κατά την προετοιμασία του, βλάπτοντας την ποιότητά του.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, ώστε να προστατεύουμε τον οργανισμό μας από θέματα υγείας, όπως είναι ο κίνδυνος για καρκίνο των νεφρών, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, αλλά και τα προβλήματα στο στομάχι. Αντί, λοιπόν, για αντικολλητικό τηγάνι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο σκεύος από ανοξείδωτο ατσάλι ή κάποιο κεραμικό.

Jenny.Gr
Freepik

3.Σόμπες υγραερίου

Η σόμπα υγραερίου δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτή τη λίστα. Δεν είναι λίγα τα νοικοκυριά που εξακολουθούν να τη χρησιμοποιούν ως μέθοδο θέρμανσης των σπιτιών τους, ωστόσο οι τελευταίες μετρήσεις έδειξαν ότι το ποσοστό αζώτου που εντοπίστηκε μετά τη χρήση τους, τις καθιστά ακατάλληλες. Η έκθεση στο διοξείδιο του αζώτου μπορεί να επιδεινώσει τις κρίσεις άσματος ή να προκαλέσει άλλα αναπνευστικά προβλήματα. Αν δεν επιθυμείς να την αντικαταστήσεις, τότε ο καλός αερισμός και η τοποθέτηση προστατευτικών για τα παιδιά είναι μια καλή λύση.

4.Βραστήρες τσαγιού/καφετιέρας

Ο βραστήρας για το τσάι ή τον καφέ μπορεί να γίνει μέρος δημιουργίας μούχλας και τοξικών ενώσεων. Κι ενώ τα μικρόβια που αναπτύσσονται δεν έχουν καμία θέση στον βραστήρα μας, οι ειδικοί μας προτείνουν να μείνουμε ψύχραιμοι. Ένας βραστήρας χρειάζεται μια απλή συντήρηση για να καθαρός και να εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Αν αυτό θεωρείται δεδομένο, τότε δεν θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα.


5.Μαύρα σκεύη

Στο νούμερο πέντε αυτής της λίστας βρίσκονται τα μαύρα σκεύη. Το μαύρο χρώμα στις συσκευές κουζίνας κρύβει μια σειρά από παγίδες, τις οποίες δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Μικροπλαστικά κι άλλη χημικά στοιχεία τείνουν να ρίχνουν την ποιότητα του φαγητού μας, αποτελώντας κίνδυνο για την υγεία μας.