#MAMAPETOUNIASCORNER

5 τρόποι για να νικήσουμε τη μελαγχολία μετά το τέλος των γιορτών


Ζωή Κατσάτου

15 Ιανουαρίου 2020

5 τρόποι για να νικήσουμε τη μελαγχολία μετά το τέλος των γιορτών

Εάν κι εσείς, όπως κι εγώ, είστε λάτρεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και απολαμβάνετε τη θαλπωρή, τη ζεστασιά και τις όμορφες συνήθειες αυτών των ημερών, σίγουρα θα νιώθετε όπως κι εγώ, μια μικρή μελαγχολία μετά το πέρας τους. Λίγο ο χειμωνιάτικος καιρός, λίγο που ξαναμπαίνουμε σιγά-σιγά στους κανονικούς μας ρυθμούς με τη δουλειά, τις υποχρεώσεις, τα άγχη και τις προθεσμίες, αυτή η περίοδος μπορεί να χαρακτηριστεί λιγάκι άχαρη. Όμως στο χέρι μας είναι να ανατρέψουμε τα δεδομένα και να μην αφήσουμε τη μελαγχολία του τέλους των γιορτών να μας καταβάλει. Ιδού μερικές ιδέες που θα μας κρατήσουν ψηλά το ηθικό:

1. Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση

Ακόμα κι αν το χριστουγεννιάτικο δέντρο αποτελεί πια παρελθόν και τα περισσότερα χριστουγεννιάτικα αξεσουάρ έχουν ήδη μπει στις κούτες τους, μπορούμε να κρατήσουμε απ’έξω μερικά λαμπάκια που θα ομορφύνουν και θα ζεστάνουν τον χώρο μας, θυμίζοντάς μας πως η κάθε μέρα της ζωής μας μπορεί να είναι μια γιορτή! Ακόμα κι ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι ή κάποιο χριστουγεννιάτικο αρωματικό κερί, μπορεί να πάρει μια θέση δίπλα στο γραφείο μας και να μας κρατήσει συντροφιά όλο το χρόνο, μέχρι τις επόμενες γιορτές.

2. Προσκλήσεις φίλων

Αναμφίβολα η περίοδος των Χριστουγέννων , είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για ανταλλαγή επισκέψεων με φίλους και γνωστούς, για φαγητό, κουβεντούλα και επιτραπέζια παιχνίδια. Τα καλέσματα είναι μια πολύ ωραία συνήθεια που μπορούμε να κρατήσουμε όλο τον χρόνο, ενδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις σχέσεις μας, δίνοντας ένα γιορτινό κλίμα στα σαββατοκύριακα αλλά και στις καθημερινές μας!

3. Ανταλλαγή δώρων

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε την Πρωτοχρονιά για να ανταλλάξουμε δώρα με τους αγαπημένους μας. Μπορούμε να τους εκπλήξουμε δωρίζοντας τους κάτι, χωρίς να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος, έτσι απλά γιατί τους θυμηθήκαμε. Επίσης μπορούμε να ορίσουμε, σε συνεννόηση με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, την «Μέρα ανταλλαγής δώρων», μια μέρα μέσα στη χρονιά, όπου θα ανταλλάζουμε δώρα όπως την Πρωτοχρονιά, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε τα επόμενα Χριστούγεννα.

4. Ταξίδια

Οι διακοπές των Χριστουγέννων , είναι συνήθως μια πολύ καλή ευκαιρία για ένα ταξιδάκι στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, αφού οι περισσότεροι από εμάς, φροντίζουμε να πάρουμε μερικές μέρες άδεια εκείνη την περίοδο. Παρόλα αυτά θα ήταν εξίσου ωραίο, αν μπορούσαμε να ξεκλέψουμε ένα 3ήμερο μετά τις γιορτές και να κανονίσουμε μια μικρή απόδραση, τώρα που όλοι γύρισαν στις δουλειές τους και η καθημερινότητα έχει βρει τους γνωστούς της ρυθμούς. Το σίγουρο είναι πως δεν θα ταλαιπωρηθούμε καθόλου, αφού η διαθεσιμότητα σε σχέση με την περίοδο των γιορτών είναι μεγαλύτερη και ο κόσμος που φεύγει πολύ λιγότερος. Έτσι θα μπορέσουμε να απολαύσουμε μερικές μέρες μίνι διακοπών στην καρδιά του χειμώνα, παρατείνοντας για λίγο ακόμα τη γιορτινή διάθεση μέσα μας.

5. Υπομονή

344 μέρες μάς χωρίζουν μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα και αν το καλοσκεφτείτε, δεν είναι και τόσο μακριά, αφού ο χρόνος περνάει τόσο γρήγορα! Ας κάνουμε λοιπόν λίγη υπομονή και ας φροντίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τον εαυτό μας, έτσι ώστε όταν έρθουν πάλι οι γιορτινές μέρες, να μας βρουν ακμαίους και σοφότερους!

Μπορείτε να με βρείτε επίσης στον φυσικό μου χώρο, στο blog μου Mama Petounia, στο instagram μου @mamapetounia, αλλά και στο facebook page μου Mama Petounia