5 κόλπα για να μειώσετε τη χρήση του κινητού σας

Ζωή Κατσάτου
Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020

Μου είναι πια πολύ ξεκάθαρο, για το πώς το κινητό μου και η χρήση του διαδικτύου έχουν συνδεθεί άρρηκτα με την καθημερινότητά μου. Επίσης, μου είναι εξίσου ξεκάθαρο, πως όταν τα αφήνω για λίγο στην άκρη, αισθάνομαι πιο ανάλαφρη, πιο ξεκούραστη, πιο ελεύθερη και έχω λιγότερο άγχος. Πώς μπορώ όμως να συνυπάρχω μαζί τους χωρίς να χάνω χρόνο από την προσωπική μου ζωή; Αυτά είναι μερικά κόλπα που χρησιμοποιώ, για να κρατήσω τις ισορροπίες:

#1 Μετρητής χρόνου

Είναι πολύ σημαντικό για μένα να βλέπω σε νούμερα πόσο χρόνο περνάω μπροστά στην οθόνη του κινητού μου, αφού τις περισσότερες φορές έχω την εντύπωση ότι ο χρόνος αυτός δεν είναι πολύς.

Με την δυνατότητα που μου δίνει το τηλέφωνο μου (νομίζω και τα περισσότερα τηλέφωνα τώρα πια), η οποία ονομάζεται "Χρόνος επί οθόνης", μπορώ να δω πόση ώρα περνάω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Instagram και το Messenger, πόση, σερφάροντας σε διευθύνσεις στο διαδίκτυο,  πόση μιλώντας στο κινητό κ.α.

Επίσης με αυτήν την εφαρμογή, έχω την δυνατότητα να ορίσω εγώ ένα χρονικό όριο μέσα στο οποίο μπορώ να χρησιμοποιήσω τις παραπάνω εφαρμογές, ένα όριο που όταν το φτάσω ή και το υπερβώ, μια γνωστοποίηση θα εμφανιστεί στην οθόνη μου για να μου υπενθυμίσει πως τέλειωσε ο χρόνος μου για σήμερα.
Ακόμα κι αν εγώ την αγνοήσω και συνεχίσω το βιολί μου, τουλάχιστον θα ξέρω που βρίσκομαι και δεν θα τρέφω αυταπάτες πως είμαι μόνο μισή ώρα χωμένη με την μούρη μέσα στο "γλυκό"!

Αν το δικό σας κινητό δεν έχει αυτήν την δυνατότητα, υπάρχει πλήθος παρόμοιων εφαρμογών για κινητά Iphone και Android και μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε αυτή που σας ταιριάζει.

#2 Απενεργοποίηση ειδοποιήσεων

Μεταξύ μας τώρα, όσο κι αν κάποιος θέλει να αγιάσει, όταν ακούει κάθε τρεις και λίγο τους ήχους από τις ειδοποιήσεις στο κινητό του, είναι αδύνατο να μην το πάρει στα χέρια του κάποια στιγμή για να τσεκάρει ποια Κίρκη τον καλεί.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα μετά το internet detox μου, ήταν το να κλείσω τις ειδοποιήσεις μου από Instagram και Facebook, αφού αυτές ήταν που με τραβούσαν περισσότερο από την μύτη.
Άφησα τα mails, τα μηνύματα ως έχουν και βρήκα την ησυχία μου!

#3 Γύρισε το ανάποδα 

Διαπιστωμένα πια, κάθε φορά που το τηλέφωνό μου είναι ακουμπισμένο με την οθόνη προς τα πάνω, είναι για μένα πρόκληση. Μόλις δω το φως του να ανάβει, το παίρνω στα χέρια μου και καλά για να δω "τι συμβαίνει" και το αφήνω μετά από μια ώρα. Από τη στιγμή που το γυρίζω ανάποδα με την οθόνη να βλέπει στο τραπέζι, μειώνω αυτομάτως τις πιθανότητες να το ξαναπάρω σύντομα στα χέρια μου.

Αυτό το απλό κόλπο, προσπαθώ να το εφαρμόζω όσο είμαι μόνη στο σπίτι, αλλά κι όταν είμαι έξω με φίλους ή με την οικογένεια μου. 

Είναι τόσο σπαστικό για τους άλλους να σε βλέπουν να τσεκάρεις συνεχώς το κινητό σου και να μην είσαι συγκεντρωμένος στις στιγμές που περνάτε παρέα!
Δεν συμφωνείτε; 

#4 Βγάλε το κινητό έξω από το υπνοδωμάτιό σου

Αυτό είναι ένα κόλπο που πραγματικά λειτούργησε πολύ και άμεσα σε μένα από την στιγμή που άρχισα να το εφαρμόζω.

Πριν από καιρό, μέσα από ΑΥΤΟ το ποστ, σας είχα εκφράσει την ανάγκη μου να κλείνω το κινητό μου λίγο πριν κοιμηθώ  και να το βγάζω έξω από το υπνοδωμάτιό μου.
Είναι πολύ σημαντικό για μένα να έχω έναν καλό και ποιοτικό ύπνο και με το να αποκοιμιέμαι με το τηλέφωνο στα χέρια, είναι σίγουρο πως θα συμβεί ακριβώς αντίθετο.
Δύο ώρες πριν πέσω για ύπνο, κλείνω το τηλέφωνό μου και το τοποθετώ στο σαλόνι, έξω από την κρεβατοκάμαρά μου, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να μπω στον πειρασμό να το αρπάξω όταν θα έχω πια ξαπλώσει.

Έτσι διαβάζω το βιβλίο μου, γράφω στο ημερολόγιο μου τα highlights και τις ευγνωμοσύνες της ημέρας, δίνοντας στον εαυτό μου τον απαιτούμενο χρόνο να μπει σε διαδικασία χαλάρωσης.

Το ίδιο προσπαθώ να κάνω και το πρωί. Το τηλέφωνο θα ανοίξει μετά τις 9 και το ίντερνετ μετά τις 10, αφού πρώτα βρω τους ρυθμούς μου και νιώσω ότι πήρα τον απαραίτητο χρόνο για τον εαυτό μου, κάνοντας την πρωινή μου ρουτίνα.
Δεν είναι κρίμα να κοιμάμαι και να ξυπνάω με τις εικονικές ζωές των άλλων στο μυαλό μου, αντί να έχω την πραγματική ζωή, αυτή δηλαδή που ζω με την οικογένειά μου, του συνανθρώπους μου κι εμένα;

#5 Ασχολήσου με κάτι άλλο

Έχω διαπιστώσει πως τις φορές που επιλέγω να κάνω κάτι ευχάριστο, όπως το να διαβάσω ένα βιβλίο, να βγω μια βόλτα, να δω μια ταινία, να παίξω με την κόρη μου, να ζωγραφίσω ή να κάνω το αγαπημένο μου κολάζ, να γράψω,να ακούσω μουσική,να μαγειρέψω μια καινούργια συνταγή, δεν με απασχολεί το κινητό.

Με λίγα λόγια τον ελεύθερο χρόνο μου και όχι μόνο , αν δεν κάνω κάτι δημιουργικό, αρπάζω το τηλέφωνο και καλά για να εμπνευστώ και να χαλαρώσω και το αποτέλεσμα είναι να περνάω έως και αρκετές ώρες μέσα σε μια χαύνωση, λαμβάνοντας τις περισσότερες φορές αδιάφορες και άχρηστες πληροφορίες που μου προκαλούν, άγχος, πονοκέφαλο και στρες!

Μία δικιά μου λύση είναι λοιπόν, όπως προείπα, να απασχολώ τον εαυτό μας με κάτι που μου αρέσει,  αφήνοντας το κινητό στην άκρη με κλειστά τα δεδομένα και χωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ.

Η αλήθεια είναι πως δεν τα καταφέρνω πάντα να μείνω συγκεντρωμένη στον στόχο μου, αλλά το σημαντικότερο για μένα είναι ότι προσπαθώ και πιστεύω πως σιγά, σιγά, θα καταφέρω να βρω το μέτρο που τόσο πολύ επιθυμώ!

Μπορείτε να με βρείτε επίσης στον φυσικό μου χώρο, στο blog μου Mama Petounia, στο instagram μου @mamapetounia, αλλά και στο facebook page μου Mama Petounia