CELEBRITIES MEN’S POINT

Όσα πρέπει να ξέρετε για την αλλαγή του ανδρικού μορίου με βάση την ηλικία σας


21 Οκτωβρίου 2021

Όσα πρέπει να ξέρετε για την αλλαγή του ανδρικού μορίου με βάση την ηλικία σας

Όπως τα πάντα στη φύση, έτσι και το ανδρικό μόριο επιδέχεται μια σειρά από αλλαγές όσο μεγαλώνετε. Η κάθε φάση από την οποία περνάει, ουσιαστικά ελέγχεται από τα επίπεδα της τεστοστερόνης σας. Σε ηλικία κάπου μεταξύ των 9 και 15 χρονών, η υπόφυση απελευθερώνει ορμόνες που λένε στο σώμα σας να αρχίσει να παράγει τεστοστερόνη.

H εφηβεία ξεκινά και φέρνει ένα σωρό αλλαγές. Οι όρχεις, το όσχεο, το πέος και οι τρίχες στην ηβική περιοχή αρχίζουν να αναπτύσσονται. Τα επίπεδα της τεστοστερόνης φτάνουν στο απόγειο τους κάπου στα τέλη της εφηβικής ηλικίας μέχρι τις αρχές της δεύτερης δεκαετίας της ζωής σας.

Τα επίπεδα της τεστοστερόνης σας αρχίζουν να μειώνονται ελαφρώς, πηγαίνοντας προς τα 30 και μέχρι να μπείτε στα 40. Μετά τα 40, η ποσότητα συνολικά στο σώμα σας μειώνεται μόνο σε έναν μικρό βαθμό αλλά ο οργανισμός αρχίζει να παράγει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται SHBG και μεταφράζεται στα ελληνικά ως δεσμευτική σφαιρίνη των ορμονών του φύλου. Στην πραγματικότητα, αυτή η ορμόνη προσκολλάται στην τεστοστερόνη στο αίμα σας και μειώνει την ποσότητα που παράγεται στο σώμα σας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Όσο λοιπόν τα επίπεδα της τεστοστερόνης πέφτουν, θα διαπιστώσετε τις παρακάτω αλλαγές στο ανδρικό σας μόριο, σύμφωνα με το webmd.com:

Τρίχες στην ηβική περιοχή

Όπως οι υπόλοιπες τρίχες επάνω στο σώμα σας, έτσι κι εκείνες θα αραιώσουν και ίσως αρχίσουν να γκριζάρουν.

Μέγεθος πέους

Μην τρομοκρατηθείτε αλλά είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσετε ότι το ανδρικό σας μόριο δεν έχει το ίδιο μέγεθος με πριν. Το φυσιολογικό του μέγεθος μπορεί να μην έχει αλλάξει καθόλου στην πραγματικότητα αλλά η αλλαγή που παρατηρείτε, μπορεί να συμβαίνει ακριβώς επειδή επάνω στο πέος σας, έχετε περισσότερο λίπος στο ηβικό οστό και αυτό μπορεί να το κάνει να φαίνεται μικρότερο.

Σχήμα πέους

Δεν είναι συχνό αλλά για έναν μικρό αριθμό ανδρών, το πέος μπορεί να καμπυλώνει με την ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει το μήκος, την περιφέρεια και τη λειτουργία του. Πρόκειται για μια κατάσταση που είναι γνωστή ως νόσος Peyronie και προκαλείται από σωματικό τραύμα, (συνήθως επειδή ο άξονας κάμπτεται κατά τη διάρκεια του σεξ.

Καθώς το πέος θεραπεύεται μόνο του, σχηματίζεται ιστός ουλής κατά μήκος του, δηλαδή ένα σκληρό περίβλημα που γύρω από τον σπογγώδη ιστό γεμίζει με αίμα για να προκαλέσει στύση. Αυτό το τμήμα δεν μπορεί να διογκωθεί, δημιουργώντας συνολικά μια καμπύλη στύση. Η νόσος μπορεί να διορθωθεί με φάρμακα ή με χειρουργείο.

Όρχεις

Τα μικρά όργανα μέσα στο όσχεό σας υπάρχουν για να παράγεται το σπέρμα. Όσο τα επίπεδα τεστοστερόνης σας πέφτουν, το σπέρμα που παράγεται, επιβραδύνεται και οι όρχεις συρρικνώνονται. Εάν ξεκινήσετε κάποια θεραπεία αντικατάστασης ορμονών, η υπόφυση θα πάψει να μεταφέρει εντολές στους όρχεις σας για να παράγουν τεστοστερόνη και αυτά θα συρρικνωθούν περισσότερο.

Όσχεο

Ο βασικός του ρόλος είναι να διατηρεί τη θερμοκρασία των όρχεων. Διαθέτει έναν μαλακό και λείο μυ που συστέλλεται και χαλαρώνει για να τραβάει τους όρχεις κοντά στο σώμα σας σε κρύο περιβάλλον, για να μείνουν ζεστοί ή για να τους επιτρέπει να πέσουν σε ζεστό περιβάλλον προκειμένου να κρυώσουν.

Όσο μεγαλώνετε, ο συγκεκριμένος μυς δεν είναι το ίδιος αποτελεσματικός στη λειτουργία του ενώ και το όσχεο παραμένει σε πιο χαλαρή θέση. Αν λάβετε υπόψιν σας και τη φυσική μείωση της ελαστικότητας του δέρματος, η χαλάρωση είναι όλο και μεγαλύτερη.

Λειτουργία πέους

Τα νεύρα στο πέος σας γίνονται όλο και λιγότερο ευαίσθητα καθώς μεγαλώνετε. Αυτό μπορεί να επιφέρει κάποια προβλήματα στη στύση ή και τον οργασμό. Όσο η τεστοστερόνη μειώνεται, δεν αποκλείεται να έχετε στυτική δυσλειτουργία.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό έχει να κάνει με την αδυναμία του σώματος στο να διοχετεύει αίμα στο πέος με αρκετή ροή και διάρκεια. Όταν κάτι τέτοιο συμβεί, μπορεί να έχετε στύση αλλά να μην διατηρείται εύκολα. Το αίμα ρέει αλλά ο χαλαρός και αδύναμος μυς γύρω από τον στυτικό ιστό, δεν μπορεί να το κρατήσει εκεί με αποτέλεσμα την απουσία «σκληρότητας» στύσης.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε σε γενικές γραμμές, πως οι αλλαγές στα γεννητικά σας όργανα και στη σεξουαλική σας διάθεση, επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από την ηλικία σας και φυσικά, από τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης. Η αποτελεσματική θεραπεία ωστόσο, είναι το κλειδί, όπως και το να συμβουλευτείτε τον γιατρό που εμπιστεύεστε για την όσο γίνεται, πιο ομαλή μετάβαση στις αλλαγές, από τις οποίες μεταβαίνει η ανθρώπινη φύση.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Getty/ Ideal Images

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.