REAL LIFE MOTHERWORLD

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να ανησυχείτε αν είστε θηλάζουσες μητέρες κι έχετε περάσει κορωνοϊό


The Jennettes

10 Οκτωβρίου 2021

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να ανησυχείτε αν είστε θηλάζουσες μητέρες κι έχετε περάσει κορωνοϊό

Οι προηγούμενοι μήνες μπορεί να αποδείχθηκαν εξαιρετικά δύσκολοι, ειδικά εάν νοσήσατε από κορωνοϊό και παράλληλα ετοιμαζόσασταν να γίνετε μαμά.

Οι ερευνητές καταλήγουν σε μια ιδιαίτερα αισιόδοξη τοποθέτηση που θα πάρει μακριά τα σύννεφα της προηγούμενης περιόδου εάν είστε πλέον θηλάζουσα μητέρα και απολαμβάνετε τα οφέλη του μητρικού γάλακτος παρέα με το βρέφος σας. 

Τα καλά νέα λοιπόν, είναι πως τα αντισώματα στο μητρικό γάλα παραμένουν έως και 10 μήνες μετά τη λοίμωξη της γυναίκας με Covid-19. Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει πως οι γυναίκες αυτές εξακολουθούν να εκκρίνουν αντισώματα που εξουδετερώνουν τον ιό και αμύνονται για πολλούς μήνες μετά. Έτσι, πέρα από το κυρίαρχο αντίσωμα του μητρικού γάλακτος, IgA, που ο ρόλος του είναι να αποτρέπει την είσοδο ιών και βακτηρίων στον οργανισμό του μωρού, η προστασία φαίνεται να είναι διπλάσια σε αυτή την περίπτωση. 

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως, εκτός από τον μεγάλο προστατευτικό για το μωρό ρόλο που μπορούν να έχουν τέτοια αντισώματα, μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν για τη θεραπεία ανθρώπων με βαριά Covid-19, αποτρέποντας την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασής τους. 

Όπως δηλώνει στον Guardian, η Dr Rebecca Powell του νοσοκομείου του Όρους Σινά της Νέας Υόρκης: «Αυτός είναι ο πληθυσμός που θηλάζει, συνεπώς αποτελεί πολύ σημαντική πληροφορία -και θα συνεχίσει να είναι για καιρό- το να ξέρουμε εάν υπάρχουν αντισώματα στο μητρικό γάλα, πόσο καιρό θα προστατεύουν μετά τη λοίμωξη ή κατά πόσο το εμβόλιο πρόκειται να παράσχει στο μωρό την καλύτερη προστασία αντισωμάτων».

Οι ερευνητές πήραν δείγματα από το μητρικό γάλα 75 γυναικών που είχαν αναρρώσει μετά από λοίμωξη Covid-19 και βρήκαν ότι σχεδόν εννέα στα δέκα (88%) περιείχαν αντισώματα IgA, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν ικανά να μπλοκάρουν τη λοίμωξη.

Η μετέπειτα ανάλυση διαπίστωσε ότι οι θηλάζουσες γυναίκες απελευθέρωναν τέτοια αντισώματα στο μητρικό γάλα για διάστημα έως δέκα μηνών μετά την αρχική λοίμωξή τους. Σύμφωνα με την Dr Powell: «Αυτό σημαίνει ότι εάν μία μητέρα συνεχίζει να θηλάζει, θα βγάζει ακόμη αυτά τα αντισώματα στο γάλα της».

Οι ερευνητές παράλληλα, εξέτασαν τη μεταφορά αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού στο μητρικό γάλα 50 γυναικών που είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech, Moderna ή Johnson & Johnson. Αντισώματα IgG κατά του ιού SARS-CoV-2 εμφάνισαν όλες όσες είχαν κάνει εμβόλιο Moderna, το 87% που έκαναν Pfizer και το 38% όσων έκαναν J&J.

Τα αντίστοιχα ποσοστά γυναικών με τα άλλα αντισώματα IgA στο μητρικό γάλα μετά τον εμβολιασμό ήταν της Moderna 71%, Pfizer 51% και J&J 23%, ακόμη μία ένδειξη για την ελαφρώς μεγαλύτερη ανοσιακή ανταπόκριση που προκαλείται με το εμβόλιο της Moderna. Υπό διερεύνηση βρίσκεται η ανοσιακή απόκριση στο μητρικό γάλα μετά από εμβόλιο AstraZeneca.

Εάν λοιπόν είστε νέες μαμάδες και προηγουμένως είχατε περάσει τον Covid- 19, είναι σημαντικό να απομακρύνετε τον φόβο από πάνω σας, τουλάχιστον για κάποιους μήνες, αφού το τείχος προστασίας φαίνεται πως είναι ισχυρό.

Δείτε ακόμη: Οι γυναίκες πίσω από τα εμβόλια: 9 επιστήμονες φέρνουν το τέλος της πανδημίας