Την ώρα που, χάρη στα εμβόλια, φαίνεται πως το τέλος της πανδημίας δε θα αργήσει να φανεί, ένα ερώτημα βασανίζει πολλούς: Τελικά, η Covid-19 «ξέφυγε» από εργαστήριο;
Θεωρία συνωμοσίας τον θέλει να διαρρέει από εργαστήριο του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν. Νέο βίντεο, μάλιστα, την ενισχύει ακόμη περισσότερο. Βλέπουμε πολλές νυχτερίδες σε ένα κλουβί, ερευνητές με προστατευτικό εξοπλισμό – ένας, μάλιστα, φορώντας μάσκα και γάντια, να κρατά μία και την ταΐζει ένα σκουλήκι.
Ακούμε τον αναπληρωτή διευθυντή του εργαστηρίου της Γουχάν BSL-4, Song Donglin, να λέει: «Η Κίνα δεν είχε προηγούμενη εμπειρία στο σχεδιασμό ή τη σύναψη εργαστηρίων BSL-4». Παράλληλα, το σπικάζ αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Πάνω από μια δεκαετία, η ερευνητική ομάδα του Shi Zhengli έχει συλλέξει περισσότερα από 15.000 δείγματα νυχτερίδων στην Κίνα και σε πολλές χώρες της Αφρικής, αναζητώντας την προέλευση του SARS, καθώς και την απομόνωση και τον χαρακτηρισμό πολλών νέων ιών».
Τίποτα δεν έχει αποδειχθεί, φυσικά.
Για τις παρακάτω τέσσερις ασθένειες, ωστόσο, οι αποδείξεις υπάρχουν. Θανατηφόρες παθογένειες «δραπέτευσαν» από ερευνητικά κέντρα και κυβερνητικούς οργανισμούς – συμβαίνει πιο συχνά απ’ όσο θα θέλαμε να πιστέψουμε.
Η Ρωσική Γρίπη του 1977 ξεκίνησε από εργαστήριο
Ο ιός Η1Ν1 έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1918. Μέσα στις επόμενες τέσσερις δεκαετίες, εξελίχθηκε κι έγινε πανίσχυρος. Φάνηκε να εξαφανίζεται το 1957, μόνο για να επιστρέψει το 1977, με τα πρώτα κρούσματα να καταγράφονται στη Σοβιετική Ένωση. Ο Τύπος έκανε λόγο για «Ρωσική Γρίπη», η οποία αφαίρεσε 700 χιλιάδες ζωές μέσα σε έναν μόλις χρόνο. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ιού, ήταν πως πρόσβαλε, σχεδόν αποκλειστικά, νέους κάτω των 26 ετών. Κι αυτό γιατί δεν είχαν έρθει σε επαφή με την πρώτη γρίπη.
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2010 στο PLOS One, όλα συνέβησαν εξαιτίας ενός ατυχήματος. Σε εργαστήριο, παρέμεναν παγωμένα ορισμένα μόρια του Η1Ν1, τα οποία «ξέφυγαν» έπειτα από ένα μικρό – αλλά εξαιρετικά σημαντικό – λάθος.
Η ευλογιά διέρρευσε τρεις φορές από βρετανικά εργαστήρια
Το 1978, έναν χρόνο μετά την τελευταία καταγραφή κρούσματος ευλογιάς, όταν όλοι πίστευαν πως ο ιός θα αποτελούσε πια παρελθόν, βρέθηκε νεκρή μία γυναίκα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν φωτογράφος στην Ιατρική Σχολή του Μπέρμινχαμ, όπου «η ευλογιά αποτελούσε αντικείμενο μελέτης επιστημόνων που ήθελαν να βοηθήσουν τις έρευνες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας». Εκείνη, προσβλήθηκε από τον ιό εξαιτίας του ανεπαρκούς συστήματος εξαερισμού και των ελλιπών μέτρων ασφαλείας.
Δεν ήταν, βέβαια, η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη ασθένεια «ξέφυγε». Πέντε χρόνια νωρίτερα, πέντε άνθρωποι προσβλήθηκαν όταν βοηθός εργαστηρίου στο London School of Hygiene and Tropical Medicine νόσησε, κατά τη διάρκεια μίας διαδικασίας ιδιαίτερα συνηθισμένης. Η ίδια επιβίωσε, χάθηκαν όμως δύο άλλες ζωές.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε το ’78 στο Μπέρμινχαμ, έδειξε όμως πως ούτε εκείνη ήταν η πρώτη διαρροή του ιού της ευλογιάς. Το 1966, τουλάχιστον 70 κάτοικοι της περιοχής νόσησαν εξαιτίας ενός άλλου ιατρικού φωτογράφου, ο οποίος εργαζόταν στο τμήμα Ανατομίας, το οποίο βρισκόταν ακριβώς έναν όροφο πάνω από το τμήμα Ιολογίας. Κανείς δε σκέφτηκε να κάνει τη σύνδεση και να ερευνήσει το σύστημα εξαερισμού μεταξύ των δύο ορόφων, για 12 ολόκληρα χρόνια, όταν τελικά η αλήθεια βγήκε στο φως.
Ιοί SARS διέρρευσαν συνολικά 6 φορές, σε πολλές χώρες
Το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα, το 2002. Μέσα σε δύο χρόνια, νόσησαν 8 χιλιάδες άνθρωποι, από 29 χώρες. Ο ιός φάνηκε να εξασθενεί και, τελικά, να χάνεται το 2004, έχοντας αφαιρέσει 774 ζωές. Τα επίπεδα θνησιμότητας άγγιξαν το 10%, ωστόσο δεν προσβλήθηκαν όλοι οι ασθενείς από το ίδιο στέλεχος.
Το καλοκαίρι του 2003, όταν είχαν περάσει πέντε μήνες χωρίς να καταγραφεί κανένα κρούσμα, βοηθός ερευνητή στη Σιγκαπούρη βρέθηκε να νοσεί. Δεν ασχολούνταν με τον SARS, δεν «κόλλησε» κανέναν και ανάρρωσε σχετικά εύκολα, όμως πολλοί φοβήθηκαν πως η επιδημία θα επέστρεφε. Το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, ερευνητής από την Ταϊβάν που είχε αφιερώσει το έργο του στη μελέτη του SARS και δε φορούσε προστατευτικό εξοπλισμό, βρέθηκε θετικός στον ιό. Ούτε εκείνος τον μετέδωσε σε κανέναν.
Βρέθηκαν τρία ακόμη κρούσματα SARS στην Κίνα, το 2004. Σύμφωνα με αναφορά του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, το Εθνικό Ινστιτούτο Ιολογίας στο Πεκίνο ήταν το κέντρο διαρροής των τριών αυτών ξεχωριστών διαρροών του ιού, οδηγώντας εκατοντάδες άτομα σε καραντίνα, δεκάδες στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση, ενώ μία γυναίκα έχασε τη ζωή της.
4 ερευνητές από τη Βιρτζίνια νόσησαν με Ebola
Πρόκειται για μία από τις πιο τρομακτικές και θανατηφόρες ασθένειες που εμφανίστηκαν ποτέ. Από την πρώτη φορά που εμφανίστηκε, το 1976, βρέθηκε σε 18 χώρες – ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ – ενώ ταλαιπώρησε κυρίως την Αφρική.
Η πρώτη φορά που καταγράφηκε στις ΗΠΑ, ήταν σε μία ιδιωτική ερευνητική εγκατάσταση στο Ρέστον της Βιρτζίνια. Δεκάδες πίθηκοι που μεταφέρθηκαν εκεί από τις Φιλιππίνες, πέθαναν ξαφνικά. Βρέθηκε, τότε, πως έπασχαν από ένα ιδιαίτερα βίαιο στέλεχος του Ebola, το Zair, η θνησιμότητα του οποίου άγγιζε το 90%. Τέσσερις ερευνητές βρέθηκαν θετικοί. Όλοι τους, επέζησαν.
Δείτε ακόμη: Subway Hands: Τα χέρια των ατόμων στο μετρό αποτυπώνουν τον φόβο μιας ολόκληρης χρονιάς
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits