ΟΜΟΡΦΙΑ ΜΑΛΛΙΑ - ΝΥΧΙΑ

Τελικά είναι επικίνδυνο το gel manicure;


Ελένη Τσούτση

8 Φεβρουαρίου 2023

Τελικά είναι επικίνδυνο το gel manicure;
Pexels
Είναι το gel manicure τόσο αθώο; Οι New York Times έκαναν μια έρευνα και εμείς καταγράφουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το manicure gel είναι δημοφιλή καθώς πολύ και δεν ξεφλουδίζουν εύκολα. Ωστόσο, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι υπεριώδεις λάμπες που χρησιμοποιούνται για αυτές τις θεραπείες νυχιών βλάπτουν τα κύτταρα με τρόπους που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο.

Όπως γράφουν οι New York Times, η τακτική χρήση των λαμπτήρων UV θα μπορούσε να επιταχύνει τη γήρανση αλλά και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συμφωνούν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί βλάβες στα κύτταρα του δέρματος, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα για να προσδιοριστεί πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το περιστασιακό manicure με gel, δήλωσε ο Chris Adigun, δερματολόγος στο Chapel Hill.

«Δεν μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε τον κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, άλλοι δερματολόγοι ανέφεραν ότι αν πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα ίσως μπορέσουμε να κάνουμε τα manicure με gel πιο ασφαλή.

Τι γνωρίζουμε για την υπεριώδη ακτινοβολία στις λάμπες νυχιών

Οι λάμπες UV είναι απαραίτητες για τα manicure με gel γιατί το φως κάνει το βερνίκι να σκληραίνει και να γίνεται πιο ανθεκτικό. Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications τον περασμένο μήνα, ερευνητές τοποθέτησαν κύτταρα ανθρώπων και ποντικιών σε ακτινοβολία σε δημοφιλή λάμπα νυχιών που χρησιμοποιείται σε πολλά ινστιτούτα νυχιών στις ΗΠΑ. Όταν τα κύτταρα που εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία από τη λάμπα για 20 λεπτά, περίπου το 30% των κυττάρων πέθαναν. Μερικά από τα κύτταρα που επέζησαν υπέστησαν βλάβη στο DNA τους. Τα μοτίβα βλάβης που παρατήρησαν οι ερευνητές ήταν παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν σε άτομα με μελάνωμα, έναν δυνητικά θανατηφόρο τύπο καρκίνου του δέρματος, δήλωσε η Maria Zhivagui, συγγραφέας της μελέτης.

Jenny.Gr
Pexels

Αν και η κυτταρική βλάβη είναι ανησυχητική, είπε ο Zhivagui, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι οι λάμπες UV μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Τα κύτταρα σε ένα εργαστήριο είναι πιο ευάλωτα σε βλάβες από τα κύτταρα στο χέρι ενός ατόμου, το οποίο έχει ένα παχύ εξωτερικό στρώμα δέρματος από νεκρά κύτταρα που βοηθά στην προστασία από περιβαλλοντικές βλάβες, είπε ο Adigun.

Καμία σημαντική μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογήσει εάν τα άτομα που κάνουν manicure με gel είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος από τα άτομα που δεν το κάνουν. Υπήρξαν μελέτες που αφορούσαν άτομα που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του δέρματος στα χέρια τους αφού έκαναν τακτικά manicure με gel, αλλά δεν είναι σαφές αν αυτή ήταν η βασική αιτία.

Jenny.Gr
Pexels

Συμβουλές ασφαλείας για το επόμενο manicure σας

Αν κάνετε manicure με gel, καλό είναι να φοράτε προστατευτικά γάντια χωρίς δάχτυλα UV. (Δεν συνιστάται η χρήση αντηλιακού, καθώς τα αντηλιακά έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μόνο από τον ήλιο και όχι από τις λάμπες UV.)

Για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης, ο Adigun πρότεινε να ζητήσετε από τον manicurist σας να μην σπρώχνει προς τα πίσω ή να αφαιρεί τα πετσάκια σας, τα οποία αποτελούν σημαντικό φραγμό κατά των μικροβίων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.