ΟΜΟΡΦΙΑ ΜΑΛΛΙΑ - ΝΥΧΙΑ

Πρέπει να λούζεις πιο συχνά τα μαλλιά σου; 5 σημάδια για να το καταλάβεις


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

27 Σεπτεμβρίου 2024

lousimo_malliwn
IG @josefinevogt
Δεν υπάρχει ιδανική συχνότητα με την οποία πρέπει να λούζουμε τα μαλλιά μας, όμως κάποιες ενδείξεις μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε αν δεν λουζόμαστε τόσο συχνά όσο χρειάζεται

Αλήθεια, ποια γυναίκα δεν απολαμβάνει την ευχάριστη αίσθηση που αφήνουν τα καθαρά, φρεσκολουσμένα μαλλιά; Όμως, η ποσότητα και το μήκος των μαλλιών μπορεί να κάνουν τη διαδικασία καθαρισμού τόσο επίπονη που μας δίνει την εντύπωση ότι αυτή η αίσθηση φρεσκάδας δεν αξίζει τον κόπο. Η πιο απλή λύση μπορεί να νομίζουμε ότι είναι η τακτική χρήση ξηρού σαμπουάν , μια λύση έκτακτης ανάγκης όταν δεν έχουμε χρόνο. Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να είναι μόνο μια περιστασιακή επιλογή. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν σοβαρά προβλήματα στο αναπτύξετε προβλήματα στο τριχωτό της κεφαλής που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε απώλεια μαλλιών .

5 σημάδια που αποδεικνύουν ότι δεν λούζουμε αρκετά συχνά τα μαλλιά μας

Jenny.Gr
IG @josefinevogt

Λιπαρά μαλλιά

Το πιο κοινό σημάδι ότι τα μαλλιά μας λούζονται σπάνια είναι οι λιπαρές ρίζες και η έλλειψη όγκου. Εάν δεν αφαιρούμε τακτικά την περίσσεια σμήγματος από το τριχωτό της κεφαλής, τα μαλλιά μας γίνονται βαριά και άτονα και ορατά λιπαρά.

Σχηματισμός πιτυρίδας

Για να το ξεκαθαρίσουμε: η πιτυρίδα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν λούζουμε αρκετά συχνά τα μαλλιά μας. Ωστόσο, το τριχωτό της κεφαλής μας παράγει συνεχώς σμήγμα, μια λιπαρής έκκρισης που προστατεύει και ενυδατώνει το δέρμα και τα μαλλιά. Εάν λούζουμε τα μαλλιά μας σπάνια, μπορεί να συσσωρευτεί σμήγμα στο τριχωτό της κεφαλής. Ταυτόχρονα, τα κύτταρα του δέρματος «πεθαίνουν» συνεχώς και ανανεώνονται, με αποτέλεσμα όταν τα μαλλιά δεν λούζονται συχνά, τα νεκρά κύτταρα τείνουν να εγκαθίστανται στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτό οδηγεί σε συσσώρευση βρωμιάς, σμήγματος και νεκρών σωματιδίων του δέρματος, που δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό μικροοργανισμών, όπως ο μύκητας Malassezia, ο οποίος έχει το φυσικό του περιβάλλον στο τριχωτό της κεφαλής . Δεδομένου ότι ο μύκητας αυτός τρέφεται με λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας, από τα οποία το σμήγμα είναι ιδιαίτερα πλούσιο, είναι σαφές ότι η αύξηση της παραγωγής του και η έλλειψη καθαρισμού μπορεί να προκαλέσει τον πολλαπλασιασμό του. Όταν πολλαπλασιάζεται, απελευθερώνει υποπροϊόντα που μπορεί να ερεθίσουν το τριχωτό της κεφαλής. Ένας τέτοιος ερεθισμός οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής κυττάρων και επιτάχυνση της απολέπισης του δέρματος, η οποία εκδηλώνεται με τη μορφή πιτυρίδας.

Κνησμός στο τριχωτό της κεφαλής

Ο κνησμός του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να είναι είτε ένδειξη ξηρότητας του τριχωτού της κεφαλής λόγω πολύ συχνού λουσίματος, είτε ένδειξη ότι σπάνιου λουσίματος. Προϊόντα περιποίησης μαλλιών και styling, βρωμιά, ιδρώτας και νεκρά κύτταρα του δέρματος μπορούν να συσσωρευτούν στο τριχωτό της κεφαλής και αυτή η συσσώρευση παρέχει ένα ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για μικροοργανισμούς. Αν το τελευταίο, όπως ήδη αναφέρθηκε, μπορεί να ευνοήσει την εμφάνιση πιτυρίδας, τα υποπροϊόντα του μπορεί να ερεθίσουν το τριχωτό της κεφαλής και να προκαλέσουν φαγούρα.

Jenny.Gr
IG @josefinevogt

Θαμπά μήκη

Αν τα μας είναι θαμπά, η αιτία θα μπορούσε να είναι η συσσώρευση υπολειμμάτων από προϊόντα styling και περιποίησης μαλλιών , τα οποία κάνουν την επιφάνεια των μηκών πιο τραχιά, μειώνοντας την ικανότητά της να αντανακλά το φως. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν χρησιμοποιούμε συχνά ξηρό σαμπουάν μεταξύ των λουσίματος, καθώς τα σωματίδια που περιέχει έχουν ματ αποτέλεσμα στα μαλλιά. Ένα σαμπουάν βαθύ καθαρισμού μπορεί να λύσει το πρόβλημα, ειδικά αν συνδυαστεί με ένα conditioner που προσθέτει λάμψη.

Τριχόπτωση

Η αυξημένη τριχόπτωση μπορεί να είναι ένα επιπλέον σημάδι ότι δεν λούζουμε αρκετά συχνά τα μαλλιά μας. Μία από τις πιο συχνές αιτίες τριχόπτωσης, μάλιστα, είναι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, η οποία, έστω και έμμεσα, συνδέεται με την ανεπαρκή χρήση σαμπουάν. Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από υπερπαραγωγή σμήγματος και ανάπτυξη του προαναφερθέντος μύκητα Malassezia στο τριχωτό της κεφαλής. Εάν το τελευταίο δεν καθαριστεί επαρκώς, η παραγωγή σμήγματος τείνει να αυξηθεί, ευνοώντας έτσι τον πολλαπλασιασμό του μήκυτα, ο οποίος με τη σειρά της, οδηγεί σε φλεγμονή και ερεθισμό. Η χρόνια φλεγμονή του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Το τακτικό λούσιμο σίγουρα βοηθά στην πρόληψη της εμφάνισης αυτών των προβλημάτων. Στην πραγματικότητα, είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε το τριχωτό της κεφαλής υγιές και απαλλαγμένο από ερεθισμούς και να διασφαλίσουμε ότι τα μαλλιά μας είναι όμορφα κι έχουν υγιή λάμψη.


Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.