ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Skincare school: Τι είναι το σαλικυλικό οξύ και γιατί το χρειάζεται το δέρμα σου;


Ελένη Τσούτση

28 Νοεμβρίου 2022

 Skincare school: Τι είναι το σαλικυλικό οξύ και γιατί το χρειάζεται το δέρμα σου;
Σήμερα στο μικροσκόπιο μας βρίσκεται: To σαλικυλικό οξύ

Το «Skincare School» είναι για ακόμη εβδομάδα κοντά σας, έτοιμο να σας «διδάξει» όλα τα στοιχεία που οφείλουν να παραμένουν στο ραντάρ σας, αν θέλετε να έχετε μια όμορφη και λαμπερή επιδερμίδα. Θα αναλύσουμε όλα τα συστατικά, αντιγηραντικά και μη που πρέπει να γνωρίζετε ώστε να τα προσθέσετε στη ρουτίνα ομορφιάς σας. Αφού αναλύσαμε τη ρετινόλη, ρεσβερατρόλη και τα ΑΗΑ, το αζελαϊκό οξύ, σειρά έχει το σαλικυλικό οξύ.

Όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση των κηλίδων και τον έλεγχο της λιπαρότητας, λίγα συστατικά που μπορούν να εισχωρήσουν στους πόρους και να καταπραΰνουν τη φλεγμονή, όπως το σαλικυλικό οξύ. Είναι το πρώτο δραστικό συστατικό που θα προτείνουν οι δερματολόγοι για τις τυχόν ατέλειες και την μείωση της υπερβολικής παραγωγής σμήγματος.

Jenny.Gr

Τι είναι το σαλικυλικό οξύ;

Προερχόμενο από φλοιό ιτιάς, το σαλικυλικό οξύ ανήκει σε μια κατηγορία συστατικών που ονομάζονται σαλικυλικά. Είναι επίσης ένα βήτα υδροξυ οξύ (BHA) και ως εκ τούτου μπορεί να καταπολεμήσει την ακμή. Σε αντίθεση με τα AHA που «μένουν» στην επιφάνεια του δέρματος, το σαλικυλικό οξύ μπορεί να διεισδύσει βαθύτερα στους πόρους για να τους «αποφράξει» διαλύοντας τα νεκρά κύτταρα.

Αυτό συμβαίνει επειδή το σαλικυλικό οξύ είναι ελαιοδιαλυτό και μπορεί να διεισδύσει πιο εύκολα στον φραγμό του δέρματος. «Το ανώτερο στρώμα του δέρματος είναι κορεσμένο σε λιπίδια, τα οποία έχουν βάση το λάδι για να δημιουργήσουν ένα προστατευτικό αδιάβροχο στρώμα που σταματάει τα πράγματα να διεισδύουν στο δέρμα και να εισέρχονται στο σώμα», αναφέρει η δερματολόγος , Debbie Thomas στο Glamour.

«Επειδή ένας φραγμένος πόρος είναι βαθύς, πρέπει να ξεπεράσουμε αυτό το αδιάβροχο φράγμα μιμούμενοι τη δομή των λιπιδίων σε ένα βαθμό», προσθέτει.

«Ένα ελαιοδιαλυτό συστατικό κάνει ακριβώς αυτό και μπορεί να διεισδύσει βαθιά στα στρώματα του δέρματος όπου διασπά τη βασική αιτία ενός φραγμένου πόρου».

Ποια είναι τα οφέλη του σαλικυλικού οξέος για το δέρμα;

Οι κηλίδες μπορεί να είναι πιο ορατές στην επιφάνεια του δέρματος, αλλά στην πραγματικότητα σχηματίζονται μέσα στους θύλακες της τρίχας. Οι πόροι που δεν «καθαρίζονται» σωστά οδηγούν σε σπυράκια, μαύρα στίγματα, λευκά στίγματα και άλλες κηλίδες.

Για να θεραπεύσετε και να μειώσετε τα σπυράκια και τις κηλίδες, πρέπει να χρησιμοποιείτε προϊόντα περιποίησης που θα διεισδύσουν σε βάθος στο δέρμα», εξηγεί ο δερματολόγος και ιδρυτής της Murad skincare, Dr Howard Murad. Για αυτόν τον λόγο, η ικανότητα του σαλικυλικού οξέος να διεισδύει βαθιά στους πόρους, κάνει τόσο τεράστια διαφορά στα σημεία.

Jenny.Gr

Παράλληλα με τη δουλειά που κάνει μέσα στους πόρους, το σαλικυλικό οξύ απολεπίζει απαλά την επιφάνεια του δέρματος. Απομακρύνει τη βρωμιά και τα νεκρά κύτταρα που μπλοκάρουν τους πόρους.

«Η απομάκρυνση του νεκρού και ξηρού δέρματος στην επιφάνεια επιτρέπει στο σαλικυλικό οξύ να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά στον καθαρισμό των φραγμένων πόρων, στη διατήρηση της λιπαρότητας και στην πρόληψη των κηλίδων».

Τέλος, το σαλικυλικό οξύ είναι αντιφλεγμονώδες, που σημαίνει ότι μπορεί να ηρεμήσει το ευαίσθητο δέρμα και να κάνει τα σπυράκια να φαίνονται λιγότερο έντονα.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε σαλικυλικό οξύ κάθε μέρα;

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε σαλικυλικό οξύ κάθε μέρα αλλά εξαρτάται από το προϊόν. Ο δερματολόγος της A-list, Shane Cooper λέει: «Αν είναι μια μικρή ποσότητα σαλικυλικού οξέος σε ένα καθαριστικό, είναι γενικά εντάξει για καθημερινή χρήση. Αλλά αν υπάρχει σε οποιοδήποτε άλλο προϊόν περιποίησης, θα συνιστούσα να το χρησιμοποιείτε με μέτρο, καθώς το σαλικυλικό οξύ μπορεί μερικές φορές να ερεθίσει το δέρμα».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιείτε ορό σαλικυλικού οξέος μία φορά την εβδομάδα εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, διαφορετικά ξεκινήστε με τρεις φορές την εβδομάδα, προσθέτει ο Shane.

Ποιοι τύποι δέρματος δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν σαλικυλικό οξύ;

Ενώ το σαλικυλικό οξύ είναι εξαιρετικό για όσους έχουν λιπαρό και επιρρεπές δέρμα στην ακμή, δεν μπορούν όλοι οι τύποι δέρματος να αντέξουν αυτό το συστατικό. «Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε σαλικυλικό οξύ αν είστε αλλεργικοί στην ασπιρίνη», προειδοποιεί ο Shane. «Όσοι έχουν εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα ή ροδόχρου ακμή μπορεί επίσης να θέλουν να το αποφύγουν, καθώς το σαλικυλικό οξύ μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό».