AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Skincare Shcool: To αζελαϊκό οξύ είναι το δραστικό συστατικό κατά της ακμής


Ελένη Τσούτση

19 Οκτωβρίου 2022

Skincare Shcool: To αζελαϊκό οξύ είναι το δραστικό συστατικό κατά της ακμής
Σήμερα στο μικροσκόπιο μας βρίσκεται: To αζελαϊκό οξύ

Το «Skincare School» είναι για ακόμη εβδομάδα κοντά σας, έτοιμο να σας «διδάξει» όλα τα στοιχεία που οφείλουν να παραμένουν στο ραντάρ σας, αν θέλετε να έχετε μια όμορφη και λαμπερή επιδερμίδα. Θα αναλύσουμε όλα τα συστατικά, αντιγηραντικά και μη που πρέπει να γνωρίζετε ώστε να τα προσθέσετε στη ρουτίνα ομορφιάς σας. Αφού αναλύσαμε τη ρετινόλη, ρεσβερατρόλη και τα ΑΗΑ, σειρά έχει το αζελαϊκό οξύ.

Το αζελαϊκό οξύ είναι ένα «ανεπιτήδευτο» συστατικό που μπορεί να είναι μια καλή επιλογή εάν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο, με τάση για ακμή ή την ήπια έως μέτρια ροδόχρου ακμή. Μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένο αλλά τα αποτελέσματα είναι θεαματικά στην επιδερμίδα.

Τι είναι το αζελαϊκό οξύ;

Το αζελαϊκό οξύ είναι ένα φυσικό οξύ που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το κριθάρι, το σιτάρι και η σίκαλη. Διαθέτει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες το καθιστούν αποτελεσματικό στη θεραπεία της ακμής ή της ροδόχρους ακμής. Έχει την ικανότητα να αποτρέψει τα μελλοντικά ξεσπάσματα της επιδερμίδας και να καθαρίσει τα βακτήρια από τους πόρους που προκαλούν τα σπυράκια.

Πώς ακριβώς βοηθά την επιδερμίδα;

Το αζελαϊκό οξύ ξεχωρίζει για την αντιβακτηριδιακή, κερατολυτική κι αντιφλεγμονώδη δράση. Μπορεί να διεισδύει σε βάθος στο δέρμα και να σκοτώνει τα βακτήρια. Ακόμη, οι skincare experts τονίζουν ότι καταφέρνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων της κεράτινης στιβάδας και αυτό προκαλεί ανάπλαση της επιδερμίδας. Μειώνει σημαντικά την παραγωγή σμήγματος ενώ αποτρέπει την παραγωγή μελανίνης, που ευθύνεται για τα μαύρα στίγματα και τις δυσχρωμίες.

«Είναι ένα από τα λίγα τοπικά που είναι ασφαλές για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, επιτρέποντας στις γυναίκες να συνεχίσουν να θεραπεύουν την ακμή ή τη ροδόχρου ακμή τους, η οποία μπορεί να ξεσπάσει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», εξηγεί η δερματολόγος, Ejikeme στο Glamour. Μια πρωτοποριακή μελέτη δείχνει επίσης ότι το αζελαϊκό οξύ είναι εξαιρετικό στο να εξαφανίζει τα παρατεταμένα σημάδια ακμής.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε το αζελαϊκό οξύ;

Εφαρμόζετε την κρέμα ή το serum που περιέχει αζελαϊκό οξύ σε όλη σας την επιδερμίδα με απαλές κινήσεις μέχρι να αποροφηθεί πλήρως. Μπορείτε να το εφαρμόζετε το βράδυ και το πρωί να φροντίζετε να φοράτε αντηλιακό. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο συστατικό πρέπει να το αποφεύγετε τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε άλλα συστατικά στην επιδερμίδα σας ενώ εφαρμόζετε αζελαϊκό οξύ;

Με τόσα πολλά ενεργά συστατικά που χρησιμοποιούνται σε φόρμουλες περιποίησης δέρματος, δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικό να εξετάσουμε αν ορισμένα συστατικά είναι ασφαλή σε συνδυασμό με άλλα. Σε τελική ανάλυση, η ανάμειξη ή η τοποθέτηση λάθος συστατικών θα μπορούσε να οδηγήσει σε ερυθρότητα, ερεθισμό ή ξεφλούδισμα του δέρματος.

Το αζελαϊκό οξύ αναμειγνύεται καλά με πολλά άλλα συστατικά του δέρματος, όπως είναι απολεπιστικό, γι' αυτό προσέξτε εάν χρησιμοποιείτε άλλα οξέα. Η δερματολόγος, Ejikeme αναφέρει: «Για να αποφύγετε την υπερβολική απολέπιση του δέρματος, επενδύστε σε ένα συστατικό που ανανεώνει την επιδερμίδα, εκτός αν σας το συμβουλεύσει διαφορετικά ο γιατρός σας.

«Είναι επίσης καλό να συνδυάζετε το αζελαϊκό οξύ με άλλα καταπραϋντικά και λαμπερά συστατικά όπως η νιασιναμίδη ή τα αντιοξειδωτικά», συνεχίζει, η οποία είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για όσους εμφανίζουν κηλίδες.