ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Παράγοντες που βλάπτουν το δέρμα (και την ομορφιά του)


Μαίρη Αργείτου

15 Ιουνίου 2023

Παράγοντες που βλάπτουν το δέρμα (και την ομορφιά του)
pexels
Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν το δέρμα, είναι ο ήλιος, η περιβαλλοντική ρύπανση, το μπλε φως από τις οθόνες, το στρες και κάποιες ατομικές κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και ύπνου

Τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκε το παγκόσμιο συνέδριο ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ στο Παρίσι, και η κυρία Μαίρη Αργείτου, ήταν εκεί, πιστή στο ραντεβού της.

Στο συνέδριο, συζητήθηκαν πολλά ενδιαφέροντα θέματα, όπως η εμμηνόπαυση, πόσο αυτή επηρεάζει τη ζωή, την ψυχική υγεία και την ομορφιά της γυναίκας, η οστεοπόρωση και πόσο αυτή αλλάζει τον τρόπο ζωής της, καθώς και άλλα πολλά. Εκεί όμως που στάθηκαν οι ομιλητές με έμφαση, είναι στο πόσο το περιβάλλον με τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, επηρεάζει το δέρμα, και αυτό γιατί τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει εξαιρετικά ευαίσθητο.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το δέρμα

Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν το δέρμα, είναι ο ήλιος, η περιβαλλοντική ρύπανση, το μπλε φως από τις οθόνες, το στρες και κάποιες ατομικές κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και ύπνου. Η σύγχρονη επιστήμη έχει καταφέρει να βρει λύσεις για την αντιμετώπιση των καινούριων αναγκών που δημιουργούνται εξαιτίας αυτών των παραγόντων.

Jenny.Gr
pexels

Ο ήλιος

Είναι πλέον γνωστό ότι ο ήλιος είναι ο πρώτος παράγοντας που προκαλεί βλάβες στο δέρμα. Οι ακτίνες UVA είναι εκείνες που προκαλούν την επιφανειακή βλάβη, και οι UVB είναι εκείνες που εισχωρούν στο κυρίως δέρμα και δημιουργούν αλλοιώσεις στο DNA των επιδερμικών κυττάρων. Οι αλλοιώσεις αυτές είναι μη αναστρέψιμες και κάθε φορά που δεχόμαστε την επίδραση τους, προστίθεται στις προηγούμενες. Αυτός είναι και ο σημαντικός λόγος για τον οποίο επιβάλλεται η σχολαστική προστασία του δέρματος των παιδιών.

Περιβαλλοντική ρύπανση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο παράγοντας εκείνος που δημιουργεί βλάβες κι ευαισθησία στο δέρμα. Αυτοί που κατοικούν σε αστικό περιβάλλον είναι εκείνοι οι οποίοι δέχονται τους ρύπους που δημιουργούνται συνεχώς. Η ατμόσφαιρα περιέχει άφθονους ρυπογόνους παράγοντες, όπως λεπτά σωματίδια, (καυσαέρια, θέρμανση καύσης, καπνός τσιγάρου κ.τ.λ.), βαρέα μέταλλα (μόλυβδος, υδράργυρος, αρσενικό), αέριους ρύπους (όζον, διοξείδιο του αζώτου).

Όλοι αυτοί οι αόρατοι εχθροί επηρεάζουν άμεσα το δέρμα, αυξάνουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες και επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα μικροσωματίδια αυτά είναι οκτώ φορές μικρότερα από τα σωματίδια που μπορούν να εισχωρήσουν στο δέρμα, πράγμα που σημαίνει ότι δημιουργούν ερεθισμό, ο οποίος συνεχίζεται και όταν πάψουμε να είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτά, σε αντίθεση με τον ήλιο που παύει να επηρεάζει το δέρμα όταν δεν είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτόν.

Μπλε φως

Το μπλε φως από τις οθόνες είναι ένας πολύ σημαντικός καινούριος παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά το δέρμα, έχει μικρότερο μήκος κύματος από τις ακτίνες UVA – UVB και αυτό του επιτρέπει να εισχωρεί στο κυρίως δέρμα και να προκαλεί βαθιές βλάβες με συνέπεια τη δημιουργία ευαίσθητου και ευαισθητοποιημένου δέρματος καθώς επίσης και ρυτίδες, δυσχρωμίες και μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια.

Jenny.Gr
pexels

Στρες

Το στρες έχει δύο μορφές, το ένα είναι το «πολιτισμικό στρες» όπως το αποκαλεί ο καθηγητής Murad, και είναι δημιούργημα του σύγχρονου τρόπου ζωής καθώς συνεχώς τρέχουμε κάτι να προλάβουμε και δεν μας φτάνει ο χρόνος. Το δεύτερο είναι το οξειδωτικό στρες.

To οξειδωτικό στρες είναι η χημική αντίδραση που δημιουργούν οι ελεύθερες ρίζες. Ελεύθερες ρίζες είναι τα ασταθή μόρια που τους λείπει ένα ηλεκτρόνιο και αντιδρούν κλέβοντας αυτό το ηλεκτρόνιο από τα άλλα μόρια για να ισορροπήσουν. Αυτό διαταράσσει την ισορροπία των άλλων μορίων με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια καταστροφική αλυσιδωτή αντίδραση που ονομάζουμε οξειδωτικό στρες.

Συνέπεια αυτής της αλυσιδωτής αντίδρασης είναι η καταστροφή του επιδερμικού φραγμού άρα η δημιουργία φλεγμονής κι ευαισθησίας και η καταστροφή του κολλαγόνου και της ελαστίνης, επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία της γήρανσης

Αντιμετωπίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις

Τα καινούρια καλλυντικά προϊόντα είναι εμπλουτισμένα με συστατικά που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, όπως vit –c, vit- a, B3, E, νιασιναμίδιο, πεπτίδια, υαλουρονικό που προσφέρει διαρκή και βαθιά ενυδάτωση στο δέρμα. Το Νο 1 της σωστής φροντίδας του δέρματος είναι το πλύσιμο πρωί- βράδυ συστηματικά με το κατάλληλο προϊόν καθαρισμού είτε υπάρχει, είτε δεν υπάρχει μακιγιάζ γιατί όμορφο δέρμα είναι μόνο το καθαρό.

Jenny.Gr
pexels

Κάθε γυναίκα είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσει ότι, όπως όταν βγαίνει το πρωί από το σπίτι της και ντύνει το σώμα της, έτσι πρέπει να προστατεύει το δέρμα της φορώντας την κρέμα της. Πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσει ότι είναι απαραίτητη η αντηλιακή κρέμα είτε είναι εκτεθειμένη σε εξωτερικό περιβάλλον είτε είναι σε εσωτερικό χώρο πλάι σε ένα παράθυρο ή μπροστά σε μια οθόνη.

Αυτό που ίσως ακόμα δεν έχει γίνει κίνηση ρουτίνας είναι η επανάληψη του αντηλιακού κάθε 3 με 3 ½ ώρες και αμέσως μετά το κολύμπι

Πολύ σημαντικό είναι το αντηλιακό να είναι κατάλληλο για κάθε τύπο δέρματος, καθώς επίσης, εφόσον βρίσκεται μπροστά σε μια οθόνη ή είναι εκτεθειμένη στο εξωτερικό περιβάλλον, να βεβαιωθεί ότι το αντηλιακό έχει φίλτρα για την ρύπανση και το μπλε φως. Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν αντηλιακά που είναι αδιάβροχα στο νερό και στον ιδρώτα για όσους αθλούνται και παιδικά αδιάβροχα αντηλιακά.

Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε το κατάλληλο καλλυντικό για κάθε τύπο δέρματος γιατί καλλυντικό ίσον φάρμακο. Παράλληλα, αυτό πρέπει να επιλέγεται πάντα με την συμβουλή του ειδικού που γνωρίζει καλά το δέρμα της κάθε γυναίκας και τις ανάγκες του.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.