ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Θέλεις να σβήσεις τα σημάδια ακμής; Το αζελαϊκό οξύ είναι το συστατικό που πρέπει να βάλεις στη ρουτίνα σου


Ελένη Τσούτση

16 Ιουνίου 2023

Θέλεις να σβήσεις τα σημάδια ακμής; Το  αζελαϊκό οξύ είναι το συστατικό που πρέπει να βάλεις στη ρουτίνα σου
pexels
Αν έχεις σημάδια ακμής τότε σου έχουμε ένα θαυματουργό συστατικό που μπορείς να βάλεις στην skincare routine σου

Πρέπει να μιλήσουμε λοιπόν για το αζελαϊκό οξύ. Γνωστό και ως δικαρβοξυλικό οξύ, το αζελαϊκό προέρχεται από τη σίκαλη και το κριθάρι. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σε όλους τους τύπους δέρματος, ενώ υπόσχεται να μεταμορφώσει την επιδερμίδα.

Τι κάνει το αζελαϊκό οξύ στο δέρμα;

«Το αζελαϊκό οξύ είναι ένα από τα αγαπημένα μου συστατικά περιποίησης», αναφέρει η Anita Sturnham, ιδρύτρια του skincare brand, Decree στην British Vogue. «Είναι πιο γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές του ιδιότητες, που σημαίνει ότι βοηθά στην πρόληψη του σχηματισμού ακμής».

Ένα εξαιρετικά ευέλικτο συστατικό, λειτουργεί για να ηρεμεί και να απολεπίζει το δέρμα. Mειώνει την ερυθρότητα και την παραγωγή λιπαρότητας, καθώς και αποτρέπει το μπλοκάρισμα των πόρων για μια πιο καθαρή επιδερμίδα. «Βοηθά επίσης στη μείωση της υπερμελάγχρωσης και στην εξομάλυνση του τόνου του δέρματος αναστέλλοντας ένα ένζυμο που ονομάζεται τυροσινάση, το οποίο οδηγεί σε σκούρες κηλίδες και “μπαλώματα” στο δέρμα», προσθέτει η skincare expert, Nilam Holmes.

Είναι εντάξει να χρησιμοποιείς αζελαϊκό οξύ καθημερινά;

Το αζελαϊκό οξύ μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας με προϊόντα που διατίθενται χωρίς συνταγή (και επομένως δεν είναι πολύ ισχυρά). Ωστόσο, όσοι έχουν ευαίσθητο δέρμα μπορεί να θέλουν να ξεκινήσουν σιγά σιγά και να το χρησιμοποιούν σε εναλλασσόμενες ημέρες, προκειμένου να αποκτήσουν τελικά ανεκτική καθημερινή χρήση.

Jenny.Gr
Pexels

Αν έχεις αμφιβολίες, συμβουλέψου έναν ειδικό. «Είναι πάντα καλύτερο να αναζητάτε επαγγελματική συμβουλή για να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το σωστό συστατικό με τον σωστό τρόπο, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε άλλα ενεργά συστατικά», λέει η Teresa Tarmey στην British Vogue. «Είναι σημαντικό να μην κάνετε υπερβολική χρήση, ώστε να μην προκαλέσετε ερεθισμό», προσθέτει.

Είναι καλύτερο το αζελαϊκό οξύ από τη ρετινόλη;

Υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ του αζελαϊκού οξέος και της ρετινόλης. «Και τα δύο μπορούν να βοηθήσουν στον κυτταρικό κύκλο και την παραγωγή κολλαγόνου», λέει η Keren Bartov. «Μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν δερματικά προβλήματα όπως η υπερμελάγχρωση, το μέλασμα και η ακμή». Το αζελαϊκό οξύ αντιμετωπίζει τις φλεγμονές και τα βακτήρια (γι' αυτό είναι ιδανικό για δέρμα που είναι επιρρεπές σε ξεσπάσματα και για εκείνα με ροδόχρου ακμή). Από την άλλη, η ρετινόλη μπορεί να αναστρέψει τις βλάβες από τον ήλιο και να μειώσει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων. «Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τα χρησιμοποιήσετε σε συνδυασμό», συνεχίζει ο Bartov. «Μαζί είναι ένα ισχυρό και συμπληρωματικό δίδυμο». Σημείωσε επίσης ότι το αζελαϊκό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν είσαι έγκυος και με ευαίσθητο δέρμα.

Jenny.Gr
Pexels

Να βάλω αζελαϊκό οξύ σε όλο μου το πρόσωπο;

Ναι! Μετά τον καθαρισμό, εφαρμόζεις το αζελαϊκό οξύ σε όλο το πρόσωπο και το λαιμό – απλά να είσαι προσεκτική να μην εφαρμοστεί γύρω από την περιοχή των ματιών. Έπειτα, εφαρμόζεις κανονικά την ενυδατική σου κρέμα.

Βρες παρακάτω τα αγαπημένα μας προϊόντα με αζελαϊκό οξύ.

The Ordinary Azelaic Acid Suspension 10% - Βρες το εδώ.

Jenny.Gr

SkinCeuticals Phyto A+ Brightening Treatment - Βρες το εδώ.

Jenny.Gr

Drunk Elephant Bouncy Brightfacial - Βρες το εδώ.

Jenny.Gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.