ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Φερουλικό οξύ: To αντιοξειδωτικό συστατικό με τα θαυμάσια οφέλη για την επιδερμίδα


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

10 Νοεμβρίου 2023

Φερουλικό οξύ: To αντιοξειδωτικό συστατικό με τα θαυμάσια οφέλη για την επιδερμίδα
Ένα συστατικό που αναζωογονεί με πολλαπλούς τρόπους την επιδερμίδα

Το φερουλικό οξύ, γνωστό και ως υδροξυκινναμικό οξύ, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει τη βλάβη των ελεύθερων ριζών από τη ρύπανση, το υπεριώδες φως ή την υπέρυθρη ακτινοβολία, τα οποία επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος.

Βρίσκεται στο κυτταρικό τοίχωμα φυτών όπως η βρώμη, το καστανό ρύζι, τα φιστίκια και τα πορτοκάλια, αλλά συνήθως σχετίζεται με τα μήλα. Φυσικά, το φερουλικό οξύ προέρχεται βοτανικά, αλλά μπορεί να δημιουργηθεί σε εργαστήριο για ποιοτικό έλεγχο, συνέπεια και ασφάλεια. Έρχεται κυρίως σε υγρή μορφή και μπορεί να βρεθεί σε ορούς, αλλά και κρέμες.

Για βέλτιστη αποτελεσματικότητα, το φερουλικό οξύ πρέπει να συσκευάζεται σε σκούρο ή αδιαφανές μπουκάλι ώστε να προστατεύεται από το φως και να φυλάσσεται σε δροσερό χώρο (όχι στο μπάνιο, διότι σχηματιίζονται υδρατμοί)

Οι οροί φερουλικού οξέος τείνουν να οξειδώνονται και το αρχικό τους χρυσοπορτοκαλί χρώμα μετατρέπεται σε ένα λασπώδες καφέ με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που σηματοδοτεί ότι ο ορός δεν είναι τόσο αποτελεσματικός και πρέπει να πεταχτεί.

Τα οφέλη του φερουλικού οξέος για το δέρμα

Το φερουλικό οξύ δρα για να σταματήσει όλες τις βλάβες που προέρχονται από την εξωτερική γήρανση. Πιο συγκεκρiμένα:

  • Μειώνει το σχηματισμό λεπτών γραμμών και ρυτίδων: Το φερουλικό οξύ προστατεύει το δέρμα από τη ρύπανση και την ακτινοβολία, που μπορεί να οδηγήσει σε ρυτίδες.
  • Μειώνει την πιθανότητα χαλάρωσης του δέρματος: Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν επίσης να προκαλέσουν απώλεια σφριγηλότητας στο δέρμα και το φερουλικό οξύ δρα ως ασπίδα για την προστασία του δέρματος από αυτή τη βλάβη.
  • Μειώνει τη φλεγμονή: Η οξειδωτική βλάβη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο δέρμα, η οποία μπλοκάρει τους πόρους και μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις. Τα αντιοξειδωτικά όπως το φερουλικό οξύ έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Μειώνει τον σχηματισμό καφέ κηλίδων: Η ρύπανση και η ακτινοβολία προκαλούν αύξηση της χρωστικής αλλοίωσης -όπως οι ηλιακές κηλίδες- και το φερουλικό οξύ δρα για να προστατεύει το δέρμα από αυτό το φαινόμενο.
  • Μειώνει τον ανομοιόμορφο τόνο του δέρματος λόγω ερυθρότητας: Η ρύπανση και η ακτινοβολία προκαλούν αύξηση του σχηματισμού αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα (που οδηγεί σε ερυθρότητα) και το φερουλικό οξύ δρα θωρακίζοντας το δέρμα.
  • Ελαχιστοποιεί τα μαύρα στίγματα από τα σπυράκια: Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά ή τις επακόλουθες συνέπειες από ένα σπυράκι, όπως τα παρατεταμένα μαύρα στίγματα.
  • Μειώνει τη μελάγχρωση του δέρματος: Το μέλασμα είναι μια πολύπλοκη χρόνια χρωστική κατάσταση όπου τα μελανοκύτταρα αντιδρούν στο ηλιακό φως και την υπέρυθρη ακτινοβολία. Τα αντιξειδωτικά (όπως το φερουλικό οξύ) είναι συστατικά τα οποία προστατεύουν το δέρμα από την υπέρυθρη ακτινοβολία. Όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα αντιοξειδωτικά (π.χ. βιταμίνη C και βιταμίνη Ε), το φερουλικό οξύ μπορεί να τα ενισχύσει και να τα κάνει πιο σταθερά.
Jenny.Gr

Πως να το χρησιμοποιήσεις

Για καλύτερα αποτελέσματα, εφάρμοσε δύο έως τρεις σταγόνες ορού ή κρέμας φερουλικού οξέος σε καθαρό, στεγνό δέρμα καθημερινά και χρησιμοποίησε τα δάχτυλά σου για να απλώσεις απαλά το προϊόν ομοιόμορφα στο πρόσωπό σου. Ακολούθησε με την ενυδατική και το αντηλιακό σου σου εάν είναι πρωί και με την κρέμα νυκτός σου στη βραδινή σου ρουτίνα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.