ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

H ιδανική περιποίηση δέρματος για κάθε γυναίκα από την εφηβεία έως την εμμηνόπαυση


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

10 Νοεμβρίου 2023

H ιδανική περιποίηση δέρματος για κάθε γυναίκα από την εφηβεία έως την εμμηνόπαυση
Οι ορμονικές διακυμάνσεις επηρεάζουν τόσο τη διάθεση μιας γυναίκας, όσο και το δέρμα της

Καθώς μεγαλώνουμε, η ζωή μας και όλα μας τα βιώματα αποτυπώνονται στην επιδερμίδα του προσώπου μας. Για εμάς τις γυναίκες μάλιστα οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι και οι ορμονικές διακυμάνσεις είναι άμεσα συνδεδεμένες με αυτό. Επομένως, η ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μας πρέπει να προσαρμόζεται και να ακολουθεί κατά κάποιον τρόπο τη μετάβαση του σώματος από το ένα στάδιο της ζωής στο επόμενο, από την εφηβεία έως την εμμηνόπαυση.

Αν το δέρμα για παράδειγμα αρχίζει να φαίνεται πιο θαμπό, πιο τραχύ ή πιο κουρασμένο από το συνηθισμένο ή εάν έρχεται αντιμέτωπο με κηλίδες, ξεφλούδισμα ή ξηρότητα, είναι πιθανό να χρειάζεται μια δραστική αλλαγή στην περιποίηση που του προσφέρουμε. Πώς λοιπόν φροντίζουμε το δέρμα μας κατά τη διάρκεια των δεκαετιών;

Εφηβεία

Κατά την εφηβεία, «ξυπνά» το αναπαραγωγικό σύστημα του οργανισμού και σε αυτό το στάδιο πρέπει ενδεικτικά να περιμένεις αυξημένη παραγωγή σμήγματος, μαύρα στίγματα ή ακόμη και εμφάνιση φλεγμονώδους ακμής σε ορισμένα σημεία, όπως στο πρόσωπο, το στήθος ή την πλάτη. Όλα αυτά, λόγω της αλλαγής στα επίπεδα τεστοστερόνης, οιστρογόνων και προγεστερόνης.

Η περιποίηση δέρματος που είναι καλό να ακολουθείς χαρακτηρίζεται από απλότητα και περιλαμβάνει τη χρήση ενός απαλού καθαριστικού για το πρόσωπο που δεν ξηραίνει ή αφυδατώνει τηνεπιδερμίδα, μη φαγεσωρογόνο ενυδατική κρέμα και αντηλιακό καθημερινά, 365 ημέρες τον χρόνο.

Η προγεννητική περίοδος

Η αυξημένη παραγωγή σμήγματος είναι ένα από τα πιο έντονα χαρακτηριστικά της περιόδου πριν τον τοκετό. Η προγεστερόνη είναι μια ορμόνη εγκυμοσύνης και, όπως στην εφηβεία, μερικές γυναίκες μπορεί να δουν το δέρμα τους πιο λαμπερό, ενώ άλλες ίσως πιο λιπαρό από κάθε άλλη στιγμή της ζής τους μέχρι εκείνη την ώρα.

Όσον αφορά στο skincare, είναι σημαντικό να επιλέγεις τα ενεργά συστατικά που εφαρμόζεις στο δέρμα σου με σύνεση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αποκλείωντας εξολοκλήρου τα ρετινοειδή (τα οποία δεν έχουν δοκιμαστεί ποτέ σε έγκυες γυναίκες και επομένως δεν μπορούν να θεωρηθούν ασφαλή). Προτίμησε φόρμουλες που περιέχουν συστατικά όπως η νιασιναμίδη ή το υαλουρονικό οξύ.

Η περίοδος μετά τον τοκετό

Η ξηρότητα είναι ένα συχνό φαινόμενο την περίοδο μετά τον τοκετό, με πολλές γυναίκες να υποφέρουν από έκζεμα και άλλα δερματικά προβλήματα λόγω ορμονικών και ανοσολογικών αλλαγών που συμβαίνουν μετά το στάδιο της εγκυμοσύνης. Τα προβλήματα υπερμελάγχρωσης του δέρματος μπορούν επίσης να γίνουν πιο εμφανή.

Με την έλλειψη χρόνου και του ύπνου, μια επιτυχημένη ρουτίνα περιποίησης πρέπει να είναι απλή, αποτελεσματική και γρήγορη. Αναζήτησε καταπραϋντικά και ενυδατικά συστατικά, όπως κεραμίδια και νιασιναμίδη. Ένα επίσης δραστικό συστατικό που αξίζει τη δοκιμή σου είναι το αζελαϊκό οξύ. Πρόκειται για ένα αντιοξειδωτικό που δρα πολυεπίπεδα στο δέρμα, το απολεπίζει και του χαρίζει λάμψη και φωτεινότητα.

Jenny.Gr

Η περίοδος της περιεμμηνόπαυσης

Η πτώση των οιστρογόνων κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση έχει σημαντικό αντίκτυπο στο δέρμα σε όλο το σώμα. Ο κύριος λόγος είναι ότι υπάρχουν πολλοί υποδοχείς οιστρογόνων στα κύτταρα του δέρματος, επομένως η μείωσή τους έχει αισθητή επίδραση στο δέρμα. Επηρεάζει επίσης την παραγωγή σμήγματος και υαλουρονικού οξέος, το οποίο έχει επιζήμια επίδραση στη λειτουργία του επιδερμικού φραγμού και το δέρμα μπορεί να γίνει ξηρό και κνησμώδες. Επιπλέον, η πτώση των επιπέδων οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες και άλλων ορμονών. Αυτό το γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε ακμή, η οποία μπορεί να είναι πολύ οδυνηρή σε αυτό το στάδιο, ειδικά αν συνδυαστεί παράλληλα με σημάδια γήρανσης.

Στη φροντίδα σου, είναι καλό να αποφεύγεις το σαπούνι, τα ζεστά ντους ή μπάνια και να χρησιμοποιείς απαλά προϊόντα καθαρισμού χωρίς σαπούνι, ένα απολεπιστικό με πολυυδροξύ και ένα αντιοξειδωτικό, όπως η βιταμίνη C, για την ενίσχυση του κολλαγόνου και την προστασία του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες. Αναζήτησε επίσης ενυδατικές κρέμες πλούσιες σε κεραμίδια και λιπαρά οξέα για τη βελτίωση του φραγμού του δέρματος και φρόντισε να ενσωματώσεις ένα ρετινοειδές στη ρουτίνα σου για να μειώσεις τα σημάδια φωτογήρανσης και να ενισχύσεις την παραγωγή κολλαγόνου. Το SPF είναι εξίσου σημαντικό και σε αυτό το στάδιο, καθώς ελαχιστοποιεί τη διάσπαση του κολλαγόνου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.