ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Ποια ενεργά συστατικά ταιριάζουν στη δική σου skincare routine;


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

26 Απριλίου 2024

Ποια ενεργά συστατικά ταιριάζουν στη δική σου skincare routine;
IG @josephineskriver
Πώς να τα επιλέξεις

Θα έχεις ακούσει σίγουρα για τα οφέλη της ρετινόλης, του υαλουρονικού οξέος, της νιασιναμίδης και της βιταμίνης C, πολλές φορές. Ενδέχεται ακόμη και να χρησιμοποιείς κάποια από αυτά καθημερινά. Γνωρίζεις όμως ότι υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό σε όλα αυτά τα συστατικά; Κάθε ένα από αυτά τα ενεργά συστατικά στοχεύει σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα περιποίησης, όπως η γήρανση ή το ξηρό δέρμα.

Τα ενεργά συστατικά

Τα ενεργά συστατικά είναι ενώσεις ή ουσίες που προστίθενται σε προϊόντα για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων δερματικών προβλημάτων. Τα συστατικά αυτά συχνά στοχεύουν σε προβλήματα του δέρματος όπως η ακμή, η υπερμελάγχρωση ή η γήρανση, αλληλεπιδρώντας με βιολογικές διεργασίες ή δομές μέσα στο δέρμα.

Τα πιο γνωστά ενεργά συστατικά στην περιποίηση του δέρματος

Άλφα υδροξυοξέα (AHAs): Πρόκειται για ένα είδος χημικού απολεπιστικού που προέρχεται από φυτά που μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση του δέρματος, στην διέγερση της παραγωγής κολλαγόνου, στην απολέπιση και τη λείανση της επιφάνειας του δέρματος.

Βήτα υδροξυοξέα (BHAs): Τα BHAs είναι ένα άλλο χημικό απολεπιστικό. Είναι ελαιοδιαλυτά και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της ακμής και την καταπραΰνει το ευαίσθητο δέρμα.

Ρετινόλη: Ένα δημοφιλές συστατικό περιποίησης του δέρματος, η ρετινόλη είναι ένα παράγωγο βιταμίνης Α που χρησιμοποιείται συχνά για σκοπούς αντιγήρανσης. Είναι γνωστό ότι αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου, επιταχύνει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων και μειώνει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C είναι ένα δημοφιλές αντιοξειδωτικό συστατικό περιποίησης δέρματος που βρίσκεται σε πολλά διαφορετικά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας κατά της γήρανσης, της ενίσχυσης της λάμψης και της μείωσης των ρυτίδων. Μερικά οφέλη της περιλαμβάνουν την ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου και την προστασία του δέρματος από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών.

Νιασιναμίδη: Η νιασιναμίδη, γνωστή και ως βιταμίνη Β3, είναι ένα ήπιο συστατικό περιποίησης που βοηθά στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του δέρματος ενάντια στους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες και υποστηρίζει τη διαδικασία επισκευής για πιο ισορροπημένη και λαμπερή επιδερμίδα.

Υαλουρονικό οξύ: Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα δημοφιλές συστατικό περιποίησης του δέρματος που βρίσκεται σε πολλούς ορούς και κρέμες. Είναι τόσο αναγνωρισμένο για τις ενυδατικές του ιδιότητες, ενώ μπορεί επίσης να μειώσει την εμφάνιση των ρυτίδων.

Ceramides: Τα ceramides είναι ένα ενυδατικό συστατικό περιποίησης που βοηθά στην αποκατάσταση του προστατευτικού φραγμού του δέρματος και στη διατήρηση της υγρασίας της επιδερμίδας.

Jenny.Gr
IG @leleberlin

Τα οφέλη και τα αποτελέσματα

Μπορείς να σκεφτείς τα ενεργά συστατικά ως τις εργάτριες μέλισσες της ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας σου. Κάθε προϊόν περιέχει στη σύνθεσή του κάποιο ενεργό συστατικό ή συνδυασμό αυτών.
Με την ενσωμάτωση των σωστών ενεργών συστατικών στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου, μπορείς να βελτιώσεις τον τόνο, την υφή και τη γενική υγεία του δέρματός σου, ακόμη και να αμυνθείς ενάντια στους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες.

Jenny.Gr
IG @matildadjerf

Επιλέγοντας τα σωστά ενεργά συστατικά

Όταν επιλέγεις προϊόντα περιποίησης δέρματος με ενεργά συστατικά, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη ποιες ανάγκες της επιδερμίδας σου θέλεις να φροντίσεις. Η στοχευμένη περιποίηση δέρματος είναι η πιο αποτελεσματική μορφή περιποίησης δέρματος.
Δεδομένου ότι ορισμένα ενεργά συστατικά μπορούν να συμβάλουν στον ερεθισμό, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζεις εάν το δέρμα σου είναι ευαίσθητο. Επιπλέον, η προσοχή στη σύνθεση, τη συγκέντρωση και τη συμβατότητα του προϊόντος με άλλα προϊόντα περιποίησης δέρματος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ανεπιθύμητων αντιδράσεων και στη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.