ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Ευαίσθητο δέρμα: Τα χαρακτηριστικά, οι αιτίες και η ιδανική φροντίδα


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

22 Μαΐου 2024

Ευαίσθητο δέρμα: Τα χαρακτηριστικά, οι αιτίες και η ιδανική φροντίδα
IG @sheamarie
Τα ποσοστά των ατόμων με ευαίσθητο δέρμα αυξάνονται συνεχώς λόγω των περιβαλλοντικών προκλήσεων και της κατάχρησης προϊόντων προσωπικής περιποίησης

Οι τάσεις στην περιποίηση δέρματος αλλάζουν συνεχώς, αλλά αυτά που δείχνουν καθαρά ποια είναι, σε γενικό επίπεδο, τα πιο διαδεδομένα προβλήματα σε σχέση με το δέρμα μας είναι οι κρέμες, τα balms και οι λοσιόν που χρησιμοποιούμε περισσότερο κάθε χρόνο. Αδιαμφισβήτητο γεγονός των τελευταίων ετών, η ραγδαία αύξηση παραγωγής καλλυντικών συνθέσεων που στοχεύουν αποκλειστικά στη φροντίδα του ευαίσθητου δέρματος.

Πότε χαρακτηρίζεται ευαίσθητο ένα δέρμα

Τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν το ευαίσθητο δέρμα μπορεί να είναι παρόμοια μεταξύ τους: ερυθρότητα, δυσφορία και φλεγμονή, αλλά οι αιτίες πίσω από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν πολύ. Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα του ευαίσθητου δέρματος είναι η φλεγμονή. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφόρων καταστάσεων, όπως η ακμή, η ροδόχρου ακμή ή το έκζεμα ή η αντίδραση σε ορισμένα συστατικά που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα περιποίησης δέρματος.Ο εντοπισμός της αιτίας της υπερευαισθησίας του δέρματος είναι απαραίτητος για την κατανόηση του τρόπου αντιμετώπισής της. Η καλύτερη επιλογή είναι πάντα η συμβουλή ενός δερματολόγου για ακριβή διάγνωση.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση της επιδερμίδας

Μια από τις καθοριστικές αιτίες είναι η πολυεπίπεδη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας. Πολλές φορές μαλιστα παραπονιόμαστε ότι έχουμε ένα ντουλάπι γεμάτο κρέμες που έχουμε χρησιμοποιήσει μόνο μία φορά. Ή φοβόμαστε τόσο πολύ να αλλάξουμε τη ρουτίνα μας που έχουμε μείνει πιστές σε αυτή εδώ και χρόνια, παρόλο που το δέρμα μας και οι ανάγκες του έχουν αλλάξει δραματικά. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι η φροντίδα του δέρματος δεν είναι μια ακριβής επιστήμη και κάθε άτομο έχει διαφορετικό δέρμα με ξεχωριστές ανάγκες.

Jenny.Gr
IG @sheamarie

Οι περιβαλλοντικοί επιθετικοί παράγοντες της καθημερινής ζωής επιδεινώνουν το ήδη υπάρχον πρόβλημα. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής περιλαμβάνει συνεχώς πηγές επιθετικότητας στο δέρμα, όπως καυσαέρια αυτοκινήτων, κάπνισμα, ρύπανση, ελεύθερες ρίζες, έκθεση στον ήλιο, ακόμη και συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα. Προβλήματα που σχετίζονται με το ευαίσθητο δέρμα, όπως φλεγμονή και ερεθισμός, μπορεί να προκληθούν από παράγοντες όπως το στρες, τα φάρμακα, το περιβάλλον, οι ορμόνες ή η υπερδιέγερση του δέρματος και όλα αυτά μπορούν να γίνουν ακόμη χειρότερα αν φροντίσουμε το δέρμα μας με ακατάλληλο τρόπος.

Η φροντίδα του ευαίσθητου δέρματος

Όσον αφορά στην επιλογή προϊόντων για τη θεραπεία του ευαίσθητου δέρματος, η καλύτερη επιλογή είναι να επιστρέψεις στα «βασικά». Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται ευκολότερο να εντοπιστούν ποια προϊόντα επιδεινώνουν το πρόβλημα. Ποια είναι τα «βασικά»; Ένα απαλό καθαριστικό, ένα ενυδατικό προϊόν χωρίς άρωμα, που συχνά προκαλεί ερεθισμό και φυσικά, ένα ισχυρό προϊόν αντηλιακής προστασίας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.