ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

O ρόλος της διατροφής για υγιές και λαμπερό δέρμα, χωρίς σπυράκια


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

27 Μαΐου 2024

O ρόλος της διατροφής για υγιές και λαμπερό δέρμα, χωρίς σπυράκια
IG @hannaschonberg
Ποιες τροφές είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε;

Τα σπυράκια δεν είναι μόνο ενοχλητικά, αλλά επηρεάζουν και την αυτοπεποίθησή μας. Τις περισσότερες φορές, εμφανίζονται την πιο ακατάλληλη στιγμή: πριν από ένα πρώτο ραντεβού, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά ή στο γάμο της καλύτερής μας φίλης. Όμως, υπάρχει κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αποφύγουμε αυτές τις «δυσάρεστες εκπλήξεις»; Και ποια είναι πραγματικά η σύνδεση της διατροφής με την καταπολέμηση των σπυριών;

Η επίδραση της διατροφής στο δέρμα είναι αντικείμενο μελέτης αρκετά χρόνια τώρα και συχνά έρχονται στο προσκήνιο αντικρουόμενες απόψεις. Αν και οι μελέτες σχετικά με αυτό το θέμα εξακολουθούν να είναι ελλιπείς, φαίνεται ότι ορισμένες διατροφικές συνήθειες προκαλούν το φλεγμονή στο δέρμα με αποτέλεσμα να σχηματίζονται σπυράκια.

Σύμφωνα με τα διατροφικά πρότυπα του δυτικού κόσμου, μια δίαιτα με υψηλή αναλογία επεξεργασμένων τροφίμων, χαμηλής θρεπτικής αξίας και κορεσμένων λιπαρών οξέων, μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικές διαταραχές και αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου, δηλαδή στον αριθμό των ζωντανών οργανισμών στο έντερο. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα μέσω φλεγμονωδών αντιδράσεων που επηρεάζουν ιδιαίτερα το δέρμα.

Jenny.Gr
IG @hannaschonberg

Μελέτες έχουν δείξει ότι μια δυτική διατροφή, η οποία περιλαμβάνει γρήγορους υδατάνθρακες, βιομηχανικά γαλακτοκομικά προϊόντα και υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών οξέων, μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της ακμής. Η ζάχαρη, το γάλα και ορισμένα λίπη είναι ιδιαίτερα επιβλαβή εάν έχουμε δερματικά προβλήματα.

Τρεις ομάδες τροφίμων που μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στο δέρμα:

  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (συμπεριλαμβανομένων των ροφημάτων πρωτεΐνης)
  • Τα τρόφιμα που ανεβάζουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  • Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, όπως το fast food
Jenny.Gr
IG @hannaschonberg

Μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, όσπρια, υψηλή αναλογία ακόρεστων λιπαρών οξέων και Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι ιδανική για ένα υγιές και λαμπερό δέρμα με λίγοτερους «απρόσμενους επισκέπτες».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.