ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Γλυκολικό οξύ vs Σαλικυλικό οξύ: Ποιος τύπος οξέος είναι ιδανικός για το δέρμα σου


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

30 Μαΐου 2024

Γλυκολικό οξύ vs Σαλικυλικό οξύ: Ποιος τύπος οξέος είναι ιδανικός για το δέρμα σου
IG @matildadjerf
Δύο υπέροχα οξέα, ποιο όμως είναι κατάλληλο για το δικό σου δέρμα

H χρήση οξέων στην περιποίηση της επιδερμίδας είναι εξαιρετικά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Σε αυτά, συγκαταλέγονται επίσης το σαλικυλικό και το γλυκολικό οξύ – δύο συστατικά που κάνουν «θαύματα» στο δέρμα μας. Γνωρίζουμε όμως ποια είναι η δράση τους, τις διαφορές ανάμεσά τους και ποιοι τύποι δέρματος επωφελούνται από την ενσωμάτωση του εκάστοτε συστατικού στη skincare routine τους;

To γλυκολικό οξύ

Tο γλυκολικό οξύ είναι ένας τύπος άλφα υδροξυοξέος (AHA), μια ομάδα φυσικών οξέων που προέρχονται από φυτά και ζώα που χρησιμοποιούνται συνήθως για δερματικές παθήσεις όπως η ακμή, η ξηρότητα και η γήρανση του δέρματος. Λόγω του φυσικού κύκλου των κυττάρων του δέρματος που επιβραδύνεται καθώς μγαλώνουμε, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος μπορούν να συσσωρευτούν, κάνοντας την επιδερμίδα να φαίνεται πιο θαμπή. Εφαρμόζοντας το γλυκολικό οξύ στην επιδερμίδα γίνεται χημική απολέπιση και αφαιρούνται τα ανώτερα στρώματα των νεκρών κυττάρων του δέρματος, ανοίγοντας τον δρόμο στο δέρμα να δημιουργήσει νέα κύτταρα. Φωτίζει το δέρμα και μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της επιφανειακής χρωστικής από τις βλάβες από τον ήλιο καθώς και στη μείωση της εμφάνισης των λεπτών γραμμών.

Βοηθά στην ξηρότητα: Το γλυκολικό οξύ έχει την ικανότητα να βοηθά στην εξάλειψη του ξηρού, ξεφλουδισμένου δέρματος, αφήνοντάς πιο λεία την επιδερμίδα.

Εξομαλύνει και φωτίζει τον τόνο: Οι απολεπιστικές ιδιότητες του γλυκολικού οξέος βοηθούν στη μείωση του ανομοιόμορφου τόνου και στην ενίσχυση της φωτεινότητας και της λάμψης.

Μειώνει την εμφάνιση λεπτών γραμμών: Με τον αυξημένο κυτταρικό κύκλο εργασιών που συμβαίνει κατά τη χρήση γλυκολικού οξέος, μπορεί να διαπιστώσουμε ότι τα σημάδια γήρανσης, συμπεριλαμβανομένων των λεπτών γραμμών, είναι λιγότερο αισθητά.

Μειώνει τις μαύρες κηλίδες και την υπερμελάγχρωση: Μπορεί επίσης να βελτιώσει την υπερμελάγχρωση και να εξαφανίσει τα μαύρα στίγματα.

Jenny.Gr
IG @matildadjerf

Το σαλικυλικό οξύ

Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα βήτα υδροξυοξύ (BHA) που χρησιμοποιείται επίσης για την χημική απολέπιση του δέρματος. Τα τοπικά σκευάσματα προέρχονται συνήθως φυσικά από φλοιό ιτιάς ή χημικά. Λειτουργεί μέσα στους πόρους για να αποβάλει το ανώτερο στρώμα του δέρματος, αποτρέποντάς τους από το να φράξουν.

Καθαρίζει το δέρμα και αποφράσσει τους πόρους: Το σαλικυλικό οξύ χρησιμοποιείται συνήθως για την απαλή απολέπιση του δέρματος και τον καθαρισμό των πόρων και τη θεραπεία της ακμής.

Εξισορροπεί τον τόνο και την υφή: Ακριβώς όπως το γλυκολικό οξύ, το σαλικυλικό οξύ μπορεί να μειώσει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Ρυθμίζει την παραγωγή λιπαρότητας: Καθιστώντας το ιδανικό για το δέρμα με τάση ακμής.

Ποιοι τύποι δέρματος πρέπει να χρησιμοποιηθούν;

Γλυκολικό οξύ: Το γλυκολικό οξύ είναι μια καλή επιλογή για το κανονικό, μεικτό και λιπαρό τύπο δέρματος. Είναι καλά ανεκτό, αλλά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο ευαίσθητο δέρμα.

Σαλικυλικό οξύ: Το σαλικυλικό οξύ είναι γενικά ασφαλές για όλους τους τύπους δέρματος, αλλά τείνει να λειτουργεί καλύτερα για λιπαρό δέρμα με τάση ακμής.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.