ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Γιατί το δέρμα σου είναι τόσο λιπαρό; Οι 6 πιο κοινές αιτίες


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

27 Ιουλίου 2024

Γιατί το δέρμα σου είναι τόσο λιπαρό; Οι 6 πιο κοινές αιτίες
IG @negin_mirsalehi
Οι παράγοντες που επιδεινώνουν τη λιπαρότητα της επιδερμίδας

Όπως ακριβώς συμβαίνει με τα λεπτά μαλλιά ή τα κουκουλωτά μάτια, ο τύπος δέρματος είναι συχνά κάτι που καθορίζεται από τη γέννησή μας. Αλλά περιστασιακά, μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο λιπαρό το δέρμα του προσώπου μας κι αυτό οφείλεται σε κάποιες πιθανές αιτίες.

Η γενεσιολογία

Το λιπαρό δέρμα μπορεί απλώς να είναι στο DNA σου. Αν οι γονείς σου έχουν πιο λιπαρό δέρμα, τότε υπάρχει μεγαλύτερη προδιάθεση το δέρμα σου να είναι πιο λιπαρό.

Οι υπερδραστήριοι σμηγματογόνοι αδένες

Σίγουρα θα έχεις ακούσει για τους σμηγματογόνους αδένες και τον ρόλο τους στην παραγωγή σμήγματος. Οι σμηγματογόνοι αδένες είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή σμήγματος, το φυσικό έλαιο που ενυδατώνει και προστατεύει το δέρμα. Αν αυτοί οι αδένες παράγουν υπερβολικό σμήγμα, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το λιπαρό δέρμα.

Jenny.Gr
IG @negin_mirsalehi

Οι ορμόνες

Όταν οι ορμόνες μας είναι εκτός λειτουργίας ή επηρεάζονται από μια αλλαγή ζωής, το δέρμα μας μπορεί επίσης να αλλάξει. Οι ορμονικές διακυμάνσεις κατά την εφηβεία, την έμμηνο ρύση, την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη παραγωγή σμήγματος.

Το περιβάλλον

Το μέρος που ζούμε μπορεί να έχει αντίκτυπο στο δέρμα μας. Αν ζούμε σε ένα πιο ζεστό κλίμα με υγρασία, τότε αυτό αυξάνει επίσης την πιθανότητα να έχουμε πιο λιπαρό δέρμα. Τα ζεστά και υγρά κλίματα μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο στην τόνωση της παραγωγής σμήγματος.

Jenny.Gr
IG @negin_mirsalehi

Η ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας

Εάν το δέρμα μας είναι λιπαρό, μπορεί να επιλέγουμε προϊόντα που θα το στεγνώσουν. Δυστυχώς, δεν είναι πάντα αυτή η λύση. Η χρήση σκληρών προϊόντων που αφαιρούν από το δέρμα από τα απαραίτητα έλαια μπορεί να διεγείρει τους σμηγματογόνους αδένες να παράγουν περισσότερο λίπος, επομένως είναι πολύ σημαντικό να προσέχεις να μην αφαιρείς όλη την υγρασία από το δέρμα.

Η διατροφή

Οι τροφές που επιλέγουμε να βάλουμε στη διατροφή μας μπορούν ενδεχομένως να παίξουν ρόλο στη λιπαρότητα του δέρματός μας. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή τηγανητά τρόφιμα, καθώς και επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη, μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση του λιπαρού δέρματος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.