REAL LIFE

Το αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη από παγκόσμιο Τύπο και καλλιτέχνες και μια άγνωστη ιστορία από τους New York Times


The Jennettes

2 Σεπτεμβρίου 2021

Το αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη από παγκόσμιο Τύπο και καλλιτέχνες και μια άγνωστη ιστορία από τους New York Times

Η είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη είναι πρώτη είδηση σήμερα σε όλα τα μέσα της χώρας αλλά και σε μερικούς από τους μεγαλύτερους τίτλους του εξωτερικού.

Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς. Το έργο ζωής του Έλληνα μουσικοσυνθέτη, ενός από τους σπουδαιότερους συνθέτες στην ελληνική και όχι μόνο ιστορία, αποτελεί ανεκτίμητη παρακαταθήκη, και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζει ο παγκόσμιος τύπος.

Τα νέα για τον θάνατο του Θεοδωράκη σε ηλικία 96 ετών, δημοσιεύθηκαν σε σχετικά άρθρα στο Euronews, το Bloomberg και την Deutsche Welle, η οποία έκανε εκτενές αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του.

Το Reuters, στη δική του ανάρτηση, έγραψε χαρακτηριστικά:

Ένας θεόρατος άντρας, με βλοσυρό ύφος και μια χαίτη από κυματιστά μαλλιά, ο Θεοδωράκης έθεσε ένα εναλλακτικό, δημοκρατικό όραμα για τον Κομμουνισμό και για τον κόσμο, μέσα από τη μουσική του”.

Ενώ στο BBC News, ο Έλληνας παραγωγός του μέσου, Kostas Kallergis, λέει πως ο Θεοδωράκης εξέφρασε τη θέληση για αγώνα ενάντια στον φασισμό, καθώς και την αίσθηση της ελευθερίας που ένιωσαν οι Έλληνες μετά την πτώση της Χούντας το 1974.

Οι New York Times προχώρησαν στο δικό τους αφιέρωμα στον εμβληματικό δημιουργό, από το οποίο ξεχωρίζει η παρακάτω ιστορία:

Στις αρχές του 1970, οι εξόριστοι Έλληνες είχαν μια αγαπημένη ιστορία να αφηγούνται, για έναν Αθηναίο αστυνομικό που περπατά ρυθμικά μουρμουρίζοντας ένα απαγορευμένο τραγούδι του Θεοδωράκη. Ένας περαστικός, ακούγοντάς τον, σταματά και του λέει “Μου κάνει μεγάλη έκπληξη που τραγουδάτε Θεοδωράκη”. Το αποτέλεσμα ήταν ο αστυνομικός να συλλάβει τον περαστικό, με την κατηγορία πως εκείνος άκουγε τη μουσική του Θεοδωράκη”.

Πολλοί ήταν, φυσικά, και οι Έλληνες καλλιτέχνες που αποχαιρέτησαν με τον δικό τους τρόπο τον Θεοδωράκη. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχώρισαν οι αναρτήσεις του Φοίβου Δεληβοριά, του Θέμη Καραμουρατίδη και του Νίκου Μωραΐτη, ο οποίος σχολίασε πως “​​Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, έφυγε ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες του 20ου αιώνα παγκοσμίως”.

 

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τέλος του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, είπε πως με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος.