Οι 3 παράγοντες που μας εθίζουν στα social και πώς μπορούμε να το σταματήσουμε
JTeam
4 Φεβρουαρίου 2022
Το να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα στη δουλειά για να δεις ένα σύντομο video, δεν φαντάζει μεγάλη υπόθεση. Το πρόβλημα όμως κρύβεται στο ότι από τη στιγμή που θα ξεκινήσεις να δεις ένα, δεν μπορείς να μην πατήσεις και στα υπόλοιπα προτεινόμενα.
Κάπως έτσι, τα λίγα δευτερόλεπτα που χάνεις από την παραγωγικότητά σου καταλήγουν να σου κλέβουν πολύ περισσότερο χρόνο, χαζεύοντας απλά στο Internet. Για όλο αυτόν τον εθισμό, ποιον μπορούμε στ' αλήθεια να κατηγορήσουμε; Τους αλγόριθμους στα social media ή κάτι άλλο που κρύβεται πίσω από την πιο μεγάλη μας συνήθεια;
Oι σύμβουλοι επιχειρήσεων, Kaitlin Woolley και Marissa Sharif μελέτησαν πρόσφατα τη συμπεριφορά 6.445 χρηστών στα social και αναγνώρισαν τους παρακάτω τρεις βασικούς παράγοντες που μας κάνουν να κολλάμε κυριολεκτικά με video, φωτογραφίες και με όσα συμβαίνουν στο Internet.
Οι 3 παράγοντες είναι οι εξής:
1. Ο αριθμός των video
Αυτός είναι ο πρώτος παράγοντας από τον οποίο εξαρτάται ο εθισμός μας με ό,τι παρουσιάζεται μπροστά στην οθόνη μας. Όπως έδειξε η έρευνα, όσο περισσότερα video βλέπεις, τόσο περισσότερο σου γεννιέται η ανάγκη να θες να δεις περισσότερα.
«Όσοι είχαν δει 5 video, διαπιστώθηκε ότι ήταν κατά 10% πιο πιθανό να ήθελαν να παρακολουθήσουν ένα extra»
2. Οι ομοιότητες στη θεματική
Όσα video είχαν παρόμοια θεματική, διαπιστώθηκε πως ήταν πολύ πιο δύσκολο να μην μπουν οι χρήστες στον πειρασμό να τα παρακολουθήσουν, χάνοντας έτσι κι άλλο εποικοδομητικό χρόνο από τη δουλειά τους.
3. Ο χρόνος παρακολούθησης
Ο εθισμός σου επηρεάζεται διαφορετικά από τη συνήθεια του να παρακολουθείς video το ένα μετά το άλλο και διαφορετικά από το να σπας τον χρόνο που αφιερώνεις, κάνοντας παράλληλα και άλλα πράγματα. Σύμφωνα με την έρευνα, «οι συμμετέχοντες που έβλεπαν video ακατάπαυστα, ήταν κατά 22% πιο πιθανό να επιλέξουν να δουν κι άλλα video στη συνέχεια, αφιερώνοντας όλο και περισσότερο χρόνο, συγκριτικά με εκείνους που έβλεπαν video αλλά σταματούσαν για να δουλέψουν».
Κι αφού έμαθες τους παράγοντες που σε κρατούν διαρκώς πάνω από το κινητό, οι ειδικοί προτείνουν μερικές λύσεις «απεξάρτησης». Όπως υποστηρίζουν, καλό είναι να βάλεις χρονόμετρο. Βάσει αυτού, θα αφιερώνεις ένα λογικό και όχι υπερβολικό χρονικό διάστημα σε όλα όσα θες να δεις στα social.
Επίσης, μπορείς να κολλήσεις ένα σημείωμα στην οθόνη του υπολογιστή σου που θα σου υπενθυμίζει ότι πρέπει να κάνεις και άλλα πράγματα πέρα από το να σκρολάρεις δίχως αύριο. Τέλος, καλό είναι να κάνεις ένα reminder στον εαυτό σου για τη διασφάλιση της ψυχικής σου υγείας και αυτή όπως υποστηρίζεται από τους επιστήμονες, διατηρείται σε καλά επίπεδα όσο παίρνεις απόσταση από τα social.