REAL LIFE

Casual Instagram: Η τάση που φέρνει την πλατφόρμα σε νέα εποχή


Τόνια Τζάφερη

1 Νοεμβρίου 2022

Casual Instagram: Η τάση που φέρνει την πλατφόρμα σε νέα εποχή
@emmachamberlain
Κουνημένες, αρετουσάριστες, άφιλτρες και χωρίς πολύ κόπο οι νέες εικόνες στο Instagram με τη μεγαλύτερη απήχηση

Είναι γεγονός πως οι αψεγάδιαστες selfies των influencers (τις οποίες έχουμε βαρεθεί οικτρά) και τα γυμνασμένα κορμιά δίχως καμία ατέλεια, έχουν δημιουργήσει ανασφάλειες στο νεανικό κοινό, το οποίο προσπαθεί να ανταποκριθεί στα πρότυπα που έχει τριγύρω του.

Πλαστικές επεμβάσεις και fillers σημειώνουν τρομακτική άνοδο ακόμη και σε άτομα κάτω των 18 ετών. Ευτυχώς η Gen Z και οι Μillennials, είναι αρκετά συνειδητοποιημένες γενιές και γνωρίζουν πώς να φέρουν και πάλι στο προσκήνιο μια πιο ρεαλιστική και όχι τόσο αψεγάδιαστη ψηφιακή κουλτούρα.

Οι τάσεις αυτές ξεκινούν φυσικά και από τους celebrities, οι οποίοι φαίνεται να ενδίδουν στο Casual Instagram. Πώς ακριβώς όμως μπορούμε να προσδιορίσουμε την συγκεκριμένη τάση;

Τι είναι το Casual Instagram

Είναι στην ουσία το να δείξεις στο κοινό σου πως δεν έχεις ανάγκη να σε αποδεχτούν. Μπορείς να εμφανίζεσαι όπως πραγματικά είσαι, χωρίς να ζητάς την αποδοχή του κόσμου και κυρίως αποκαλύπτοντας την πραγματική πλευρά της καθημερινότητάς σου, χωρίς φίλτρα και παρεμβάσεις. Κάτι το οποίο προσπάθησε να φέρει και η νέα εφαρμογή BeReal και η απήχηση της ήταν πραγματικά τρομακτική.

Η εξιδανίκευση πλέον θεωρείται βαρετή και ξεπερασμένη. Η εποχή της «τέλειας εικόνας» φτάνει στο τέλος της και αποκαλύπτεται η πραγματικότητα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. To Casual Instagram αποτελεί, άλλωστε, ιδανική ευκαιρία για τα διάσημα πρόσωπα που θέλουν να αποδομήσουν την ψυχρή εικόνα που έχει σχηματιστεί για αυτούς. Πλέον δεν χρειάζεται να σκεφτείς τι θα ποστάρεις, πώς θα στηθείς και τι εκπληκτικό content θα παράξεις.

Μπορείς απλά να κάνεις ένα κλικ και η εικόνα που θα βγει να μην είναι «τέλεια» ούτε τρομερά ιδιαίτερη, ωστόσο την ανεβάζεις χωρίς επεξεργασία και χωρίς επιπλέον προσπάθεια. Όσοι ακολουθούν την τάση πρεσβεύουν τη φιλοσοφία πως το feed τους είναι μια αυθεντική απεικόνιση της ζωής τους, και αναρτούν τα στιγμιότυπα εκείνα που ταιριάζουν με τη συγκεκριμένη αισθητική.


Η εποχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλάζει θεαματικά και αντιθετικά. Ό,τι πριν κάποια χρόνια τραβούσε τα βλέμματα και τον θαυμασμό, αρχίζει να ξεθωριάζει, να θεωρείται ψεύτικο και επιφανειακό, και τη θέση του να παίρνει κάτι ακριβώς αντίθετο. Τι πραγματικά όμως θα επικρατήσει;

Μάλλον κάτι και από τα δύο.