REAL LIFE

12 βασικοί κανόνες συμπεριφοράς επιβατών στο αεροπλάνο, σύμφωνα με μια έμπειρη αεροσυνοδό


JTeam

30 Μαΐου 2023

12 βασικοί κανόνες συμπεριφοράς επιβατών στο αεροπλάνο, σύμφωνα με μια έμπειρη αεροσυνοδό
pexels
Ακολούθησέ τους για να αποφύγεις άβολες καταστάσεις (και επειδή πρέπει να σέβεσαι τους άλλους)

Οι προγραμματισμένες πτήσεις αναμένεται να είναι αυξημένες το φετινό καλοκαίρι. Μετά την ανακοίνωση του ΠΟΥ ότι ήρθε το τέλος της πανδημίας και της έκτακτης ανάγκης, είναι πολύ πιθανό να έχεις προγραμματίσει κι εσύ μέρος από τις διακοπές σου κάπου στο εξωτερικό. Αν θες το ταξίδι σου να είναι όσο πιο ευχάριστο γίνεται, μακριά από τα κλασικά παράπονα όσων θα τύχει να ταξιδέψουν μαζί σου, καλό είναι να ακολουθήσεις 12 άγραφους κανόνες, όπως τους παραθέτει μια αεροσυνοδός με εμπειρία 21 ετών, στους New York Times.

Ας ξεκινήσουμε από αυτόν που προσθέσαμε εμείς μετά το πρόσφατο περιστατικό που έστειλε πολλούς επιβάτες στο νοσοκομείο εξαιτίας αναπνευστικών προβλημάτων.

Μην ανοίγεις την πόρτα του αεροπλάνου στον αέρα

Ένας κανόνας που θα είχε προσθέσει σίγουρα η αεροσυνοδός μετά την πρόσφατη σύλληψη επιβάτη, που 2-3 λεπτά πριν από την προσγείωση της πτήσης και ενώ βρισκόταν σε πανικό, άνοιξε την πόρτα, σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων.

Οι 12 άγραφοι κανόνες μιας έμπειρης αεροσυνοδού

Jenny.Gr
pexels

Έχεις δικαίωμα να ξαπλώσεις στη θέση σου (αλλά με ευγενικό τρόπο)

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να ξαπλώσει και να κάτσει αναπαυτικά στη θέση του αλλά ποτέ μην το κάνεις άγαρμπα, γρήγορα και βιαστικά. Το αποτέλεσμα θα είναι να χύσεις τον καφέ του πισινού σου, να σπάσεις το laptop του, να κάνεις κάτι τελοσπάντων καταστροφικό.

Γενικά, μην κάνεις πίσω την πλάτη του καθίσματός σου γιατί οριακά θα ξαπλώσεις πάνω σε έναν άγνωστο άνθρωπο που δεν σου φταίει σε τίποτα. Αν χρειάζεται οπωσδήποτε να το κάνεις, ρίξε ένα βρέφαρο πίσω και ζήτα ευγενικά από τον συνεπιβάτη σου αν δεν έχει πρόβλημα να ξαπλώσεις για λίγο.

Βάλε προτεραιότητα την καθαριότητα (ειδικά αν έχεις παιδιά)

Οι αεροσυνοδοί δεν είναι οικιακές βοηθοί. Δεν έχουν σκούπες για να καθαρίζουν τα σκουπιδάκια που αφήνεις στη θέση σου, ή ακόμα χειρότερα κάτω. Αν ταξιδεύεις ειδικά με τα παιδιά σου, φρόντισε να έχεις μαζί σου υγρά μαντηλάκια κλπ για να αφήσεις τον χώρο όπως τον βρήκες. Το να είσαι proactive, βοηθάει πολύ εδώ.

Κανείς δεν θέλει να ακούει τις συνομιλίες σου στο FaceTime

Όταν επιβιβάζεσαι στο αεροπλάνο, κανείς δεν έχει όρεξη να ακούσει τι έχεις να πεις με τους φίλους σου στην κάμερα, όπως ούτε τα video games σου ή τα βιντεάκια στο TikTok. Τοποθέτησε τις αποσκευές σου στο πάνω μέρος, βρες με την ησυχία σου τη θέση σου, βάλε ακουστικά για να μην ενοχλείς κανέναν και απόλαυσε το ταξίδι.

Η μεσαία θέση έχει δύο μπράτσα πολυθρόνας

Είναι κάπως σαν παρηγοριά όταν βρίσκεσαι ανάμεσα σε δύο αγνώστους και δεν μπορείς να στηριχθείς πουθενά αλλά φρόντισε να μην παραβιάζεις ή να καταχράζεσαι τον χώρο που σου δίνεται.

Βάλε ακουστικά για να μην ενοχλείς και να μην σε ενοχλούν

Έτυχε να κάτσεις δίπλα από έναν φλύαρο συνεπιβάτη; Κανένα πρόβλημα! Βάλε ακουστικά και θα αποφύγεις σίγουρα τη συζήτηση που θέλει να σου ανοίξει. Αν τώρα τυχαίνει να είσαι εσύ ο πολυλογάς της πτήσης, απόφυγε να ενοχλήσεις τους διπλανούς σου, βάζοντας και πλακι ακουστικάκια.

Jenny.Gr
pexels

Μη βγάζεις τις κάλτσες σου

Αν η πτήση είναι μεγάλη, μπορείς να ξεκουράσεις τα πόδια σου, βγάζοντας τα παπούτσια σου. Αλλά προσοχή! Σε καμία περίπτωση μη βγάλεις και τις κάλτσες σου. Δεν θες να το κάνουν οι διπλανοί ή οι μπροστινοί σου οπότε μη το κάνεις ούτε εσύ.

Να χρησιμοποιείς πάντα με φειδώ και σύνεση το call button

Αν χρειάζεσαι οτιδήποτε, κάντο με σύνεση. Μην πατάς συνέχεια το call button αν δεν έχεις πραγματική ανάγκη. Αν πάλι είναι επείγον, πάτησέ το πάνω από μία φορά για να καταλάβουν οι αεροσυνοδοί ότι πρέπει να έρθουν στη θέση σου.

Μην μιλάς αυστηρά στα παιδιά των συνεπιβατών σου

Αν υπάρχει κάποιο παιδί στο πίσω κάθισμα που μπήκε σε αυτό το αεροπλάνο, για να κάνει τη ζωή (και την πτήση σου) δύσκολη, ανάφερέ το στους γονείς σου αλλά μην πάρεις εσύ τον ρόλο τους καθώς δεν έχεις κανένα απολύτως δικαίωμα.

Διαπραγματεύσου τη θέση σου πριν επιβιβαστείς στο αεροπλάνο

Μην δημιουργήσεις θέμα αν για κάποιον λόγο θες να αλλάξεις τη θέση σου στο αεροπλάνο για να κάτσεις για παράδειγμα, κοντά με γνωστούς σου. Ζήτησέ το πριν επιβιβαστείς ή όταν κλείνεις τα εισιτήρια. Ποτέ κατόπιν εορτής.

Δεν είσαι υποχρεωμένη/ ος να αλλάξεις τη θέση σου αν κάποιος στο ζητήσει

Ούτε εσύ έχεις την υποχρεώση να αλλάξεις θέση αν κάποιος στο ζητήσει. Αν είναι άβολα ή αν έχεις πληρώσει για να κάτσεις εκεί, δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις.

Τράβα πάντα το καζανάκι στην τουαλέτα

Δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει ούτε αυτός που θα επισκεφθεί μετά από σένα την τουαλέτα, ούτε η αεροσυνοδός. Στην περίπτωση που δεν μπορείς να βρεις πού είναι, παρατήρησε καλύτερα. Ειναι εγγυημένα εκεί: σε κάθε αεροπλάνο!