REAL LIFE FAMILY MATTERS

Τι κρύβει η φράση «Σας μισώ» του έφηβού σας;


15 Φεβρουαρίου 2013

Είναι γνωστό πως η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.

Διάφορες παρεξηγήσεις της καθημερινότητας μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην σχέση σας. Τι γίνεται όμως όταν χάνεται το μέτρο και οι αλληλοχαρακτηρισμοί αρχίζουν να γίνονται πιο έντονοι; Συχνά οι γονείς παραπονιούνται για τα παιδιά τους ότι «δεν τους σέβονται» ή «ότι τους μιλούν άσχημα». Τι νιώθουν όμως τα παιδιά και αντιδρούν με τον τρόπο αυτό; Οι έφηβοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν «σκληρές» εκφράσεις προκείμενου να διεκδικήσουν αυτά που θέλουν ή να αμυνθούν στις μεθόδους εξουσίας των γονιών τους.

Ένας καθημερινός διάλογος για το πιο κλασσικό θέμα «το μάζεμα του δωματίου» μπορεί να οδηγήσει σε μια άσχημη παρεξήγηση. Για παράδειγμα, οι μαμάδες μπροστά στο ακατάστατο δωμάτιο, νιώθοντας αδικία, θα εκφράσουν το συναίσθημα τους αυτό με θυμό. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, οι ταμπέλες «ακατάστατη, τεμπέλα, δεν έχεις φιλότιμο» δεν λείπουν. Οι απαντήσεις των έφηβων σας θα είναι ανάλογες προκείμενου να αμυνθούν αλλά και να σας ανταποδώσουν την προσβολή που ένιωσαν. Σκεφτείτε λίγο, ο έφηβος που έχει ένα ακατάστατο δωμάτιο, δεν το κάνει επίτηδες για να σας εκνευρίσει. Απλά, ικανοποιεί τις ανάγκες τους. Γυρνάει κουρασμένος από τις εξωσχολικές δραστηριότητες, αφήνει τα ρούχα του στο κρεβάτι ή στην καρέκλα του γραφείου, επειδή βαριέται να τα τακτοποιήσει. Έτσι νιώθει εκείνη την στιγμή. Την άλλη μέρα, θα επιλέξει άλλα ρούχα, τα οποία θα καταλήξουν έτσι. Από την άλλη πλευρά, εσείς νιώθετε αδικία που κάνετε κόπο να τα πλύνετε, να τα σιδερώσετε, να τα τακτοποιήσετε κ.τ.λ. Οι προσβολές όμως δεν σας δικαιώνουν. Καθώς, οι έφηβοι απαντούν με τις εξής φράσεις «Άσε μας, εξάλλου δουλειά σου είναι», «Είναι το δωμάτιο μου και θα κάνω ότι θέλω». Στο σημείο αυτό, ξεκινά ένας φαύλος κύκλος, που σταματά προσωρινά κάνοντας και τους δύο σας να νιώθετε άσχημα, πως δεν υπάρχει καμία επικοινωνία και κατανόηση ανάμεσα σας.

Πίσω από το «σε μισώ», «θέλω να φύγω από το σπίτι», «είστε οι χειρότεροι γονείς του κόσμου» κρύβεται ένα παράπονο, μια αδικία και το βασικότερο οι γονείς μου δεν με αποδέχονται. Η αγωνία σας για τα παιδιά σας εκδηλώνεται πολλές φορές με παράλογο τρόπο. Ακόμα, το σύνδρομο της «άδειας φωλιάς» που νιώθουν οι μητέρες όταν τα παιδιά τους μεγαλώνουν και δεν έχουν ανάγκη την βοήθεια σας, επηρεάζει τις σχέσεις μαζί τους.

Πως μπορείτε να σώσετε τη σχέση σας;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολο. Για να κερδίσετε τον έφηβο σας, θα πρέπει να τον βοηθήσετε να νιώσει ότι τον αποδέχεστε. Θα πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη σας. Σε καμία περίπτωση η άσχημη κριτική, οι ταμπέλες και όποια προσπάθεια σας να τον επηρεάσετε χρησιμοποιώντας την εξουσία σας, δεν βοηθά. Θα αμυνθεί και θα χρησιμοποιήσει σκληρές φράσεις προκειμένου να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Επικοινωνήστε του πως ακριβώς νιώθετε και επικεντρωθείτε στο πρόβλημα που υπάρχει χωρίς να τον προσβάλλεται. Θέλει αρκετή δουλειά και περισσότερη από την δική σας πλευρά.