REAL LIFE FAMILY MATTERS

Μαμά γιατί δεν με παίζουν στο σχολείο;


4 Μαρτίου 2013

Είναι μια φράση των παιδιών που φοβίζει όλους τους γονείς.

Πολλά παιδιά πηγαίνοντας στο σχολείο δυσκολεύονται όχι μόνο να προσαρμοστούν αλλά να αποκτήσουν φίλους και να κοινωνικοποιηθούν. Τα παιδιά κατά τη διάρκεια της νηπιακής ηλικίας αρχίζουν να κάνουν τις πρώτες τους φιλίες. Μεγαλώνοντας όμως, η δημιουργία φιλικών σχέσεων τα δυσκολεύει. Τα παιδιά πλέον μέσα από την καθημερινή επαφή με τους συνομηλίκους τους, μαθαίνουν να συνεργάζονται, να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους.

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν το παιδί  να αποκτήσει φίλους;

Δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να αποκτήσουν φιλίες με την ίδια ευκολία, έτσι και τα παιδιά σας χρειάζονται μια μικρή βοήθεια ώστε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση τους και να αυξήσετε την κοινωνικότητά τους.

• Γράψτε το παιδί στις δραστηριότητες που διοργανώνει το σχολείο, χοροί ή ζωγραφική. Μέσα απ΄ αυτές τις εξωσχολικές δραστηριότητες, το παιδί θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ακόμη περισσότερα παιδιά.

• Οργανώστε το χρόνο σας ώστε να πηγαίνετε συχνά με το παιδί στη παιδική χαρά ή σε κάποιο παιδότοπο. Έτσι, έχει την ευκαιρία να γνωρίσει άλλα παιδιά ή ακόμα και τους συμμαθητές τους.

• Προτείνετε στο παιδί σας να επιλέξει ένα άθλημα που του αρέσει. Μέσα από το παιχνίδι και την επαφή με τους συνομήλικούς του θα αρχίσει να δημιουργεί φιλίες.

Είναι πολύ σημαντικό ακόμα, να είστε σε επαφή με τη δασκάλα του παιδιού προκείμενου να υπάρχει μια καλή συνεργασία. Εξηγήστε της πως το παιδί δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικό και δυσκολεύεται με τις διαπροσωπικές του σχέσεις. Δεν υπάρχει λόγος να νιώθετε άσχημα για κάτι, εξάλλου ο ρόλος της δασκάλας στις πρώτες τάξεις του δημοτικού είναι να βοηθήσει τα παιδιά να ενταχθούν στην ομάδα και να δημιουργήσουν παρέες. Καλό θα ήταν επίσης να μιλήσετε μαζί της, αν το παιδί σας διαμαρτύρεται πως υπάρχουν συμμαθητές που του φέρονται άσχημα ή που το απομονώνουν από την ομάδα.

Πώς μπορείτε να αντιδράσετε στην ερώτηση αυτή του παιδιού;

Με όλες σας τις αισθήσεις σε εγρήγορση. Πρέπει να το αφήσετε να μιλήσει και να σας εξηγήσει τι συμβαίνει, πως νιώθει. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να το πιέσετε ή να του δώσετε την εντύπωση πως κάνει κάτι λάθος. Εξηγήστε στο παιδί σας πως δεν γίνεται να κάνουμε παρέα μ’ όλους τους ανθρώπους αλλά και πως δεν είμαστε όλοι κοινωνικοί στον ίδιο βαθμό. Ρωτήστε αν εκείνο θα ήθελε να κάνει παρέα μ’ όλα τα παιδιά από την τάξη. Πιθανότατα το παιδί σας να απαντήσει όχι, αφού είναι δύσκολο να τα βρίσκει και να ταιριάζει μ’ όλα τα παιδιά. Ακόμα, είναι σημαντικό να το ρωτήσετε αν παίζει με κάποια παιδιά ή αν κάθεται στο θρανίο με κάποιο παιδί που συμπαθεί. Αν οι απαντήσεις του είναι θετικές, τότε ενθαρρύνετε το να νιώσει καλά που έχει ήδη τόσους φίλους. Πείτε του ότι μπορεί να καλέσει τους φίλους του στο σπίτι να παίξουν. Με τον τρόπο αυτό δίνεται στο παιδί σας την ευκαιρία να ενισχυθούν περισσότεροι οι δεσμοί φιλίας.