Κάντε μια καλή αρχή με τα παιδιά σας.
Πολλοί γονείς θέτουν τους κανόνες στο σπίτι και απαιτούν την υπακοή των παιδιών τους. Τα μεγαλώνουν σ’ ένα περιβάλλον με «μη» χωρίς να εξηγούν γιατί το συγκεκριμένο απαγορεύεται. Συχνά, το αιτιολογούν με τις φράσεις «το είπε η μαμά , «όχι αυτό, δεν αρέσει του μπαμπά» ή «στο απαγορεύω, γιατί έτσι». Τα παιδιά με τη σειρά τους, άλλες φορές υπακούν, παρόλο που δεν καταλαβαίνουν το λόγο και άλλες φορές αντιδρούν, μέχρι μια τιμωρία ή μια υποχώρηση των γονιών τους να δημιουργήσει μια διαφορετική αντίδραση. Τί γίνεται όμως με τα συναισθήματα και το χαρακτήρα των παιδιών σας, όταν έρχονται αντιμέτωπα με τα ανεξήγητα «μη»; Έχει επιπτώσεις στην σχέση σας;
Τα μικρά παιδιά άλλοτε μαθαίνουν να συμμορφώνονται κι άλλοτε όχι, ανάλογα με τις αντιδράσεις των γονιών τους. Αλλά, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί δεν πρέπει να πειράξουν το γυάλινο βάζο πάνω στο τραπέζι ή γιατί να μην ζωγραφίσουν στο κρεβάτι αν κάποιος δεν τους εξηγήσει τις επιπτώσεις.
Τα μικρά παιδιά λειτουργούν σαν μικροί εξερευνητές. Είναι κυριευμένα από περιέργεια και όρεξη να ανακαλύψουν τον κόσμο. Μέσα από την διαδικασία της ανακάλυψης πολλές φορές γίνονται απρόσεκτα και αποτελούν «μπελά» για τους μεγάλους. Οι οποίοι με την σειρά τους προσπαθούν να προλάβουν τις υποχρεώσεις και να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Η έλλειψη χρόνου και διάθεσης κάποιες φορές του κάνει να μην μπορούν να κατανοήσουν τις ανάγκες των μικρών εξερευνητών τους.
Τι μπορεί να αλλάξει ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση;
Πρώτα απ’ όλα, από τη στιγμή που το παιδί σας έρθει στο κόσμο, πρέπει να καταλάβετε πως είναι μια μικρή προσωπικότητα που χρειάζεται την βοήθεια σας, προκείμενου να μάθει και να αναπτυχθεί. Όταν το δεχτείτε αυτό τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα. Τα παιδιά δεν ατακτούν προκείμενου να σας κάνουν τη ζωή σας δυσκολότερη, απλά με την συμπεριφορά τους συλλέγουν πληροφορίες.
• Κάντε μια καλή αρχή: Προσπαθήστε να θέσετε τα όρια και τους κανόνες από την αρχή. Προσοχή, θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία. Τα όρια δεν θα πρέπει να καταπιέζουν σε μεγάλο βαθμό την φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού. Αν για παράδειγμα, λατρεύετε τα γυάλινα στολίδια στο σπίτι, με τον ερχομό του παιδιού σας, θα πρέπει να τροποποιήσετε το περιβάλλον σας, μέχρι το παιδί να έρθει σε μια ηλικία που τα αντικείμενα αυτά να αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια του.
• Φτιάξτε τους κανόνες: Οι κανόνες θα πρέπει να τηρούνται και να υπάρχει συνέπεια από την μεριά σας. Όταν είναι μεγάλη ανάγκη να παραβείτε έναν κανόνα, τότε εξηγήστε στο παιδί τους λόγους και προσπαθήστε να μην επαναληφθεί. Για παράδειγμα, τα μικρά παιδιά αγαπούν το πρόγραμμα τους ύπνος, φαγητό, μπάνιο σε συγκεκριμένη ώρα, διότι νιώθουν ασφάλεια. Πολύ σημαντικό για την ανάπτυξή τους.
• Όσο μεγαλώνει το παιδί σας, μπορείτε να φτιάξετε τους κανόνες σ΄ ένα μεγάλο χαρτί ώστε να γνωρίζει ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές και ποιες όχι. Δεν λέμε ψέματα, μαζεύουμε το δωμάτιο, δεν φωνάζουμε όταν κάποιος μιλάει στο τηλέφωνο, δεν ανοίγουμε την πόρτα, είναι μερικοί γενικοί κανόνες. Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε τους κανόνες αυτούς σε ένα εμφανές σημείο στο σπίτι σας που να μπορεί το παιδί να τους βλέπει. Η συμμετοχή του στους κανόνες είναι πολύ σημαντική καθώς θα έχει ένα κίνητρο παραπάνω να τους υπακούσει, αφού ήταν παρών στην θέσπιση τους.
• Όταν γίνεται παράβαση των κανόνων, οι τιμωρίες και οι απειλές δεν βοηθούν, καλό είναι να μιλήσετε με το παιδί σας και να σας εξηγήσει τι έφταιξε. Μπορεί να έχει μεγαλώσει και ο κανόνας αυτός να παρεμποδίζει την ικανοποίηση κάποιας νέα του ανάγκης. Όποτε, καλό είναι να συζητήσετε και να δείτε πως μπορείτε να το ρυθμίσετε. Με τον τρόπο αυτό δίνεται την δυνατότητα στο παιδί σας, να μάθει να συζητά, να διεκδικεί τα θέλω του, να γίνεται πιο δημιουργικό ως προς την εύρεση λύσεων, υπεύθυνο και με αυτοπεποίθηση.