Τα σχολεία ξεκινούν σε λίγο και οι γονείς ανησυχούν για διάφορα θέματα. Ένα από αυτά είναι η κοινωνικοποίηση των μικρών τους. Τι γίνεται όταν το μικρό είναι ντροπαλό; Πώς μπορούν οι γονείς να το ενθαρρύνουν;
Αν το παιδί σας είναι ντροπαλό και δυσκολεύεται στις διαπροσωπικές του σχέσεις, θα πρέπει να το βοηθήσετε ώστε να αισθανθεί άνετα και να μπορέσει να αναπτύξει κοινωνικές επαφές.
Οι γονείς ως πρότυπο. Είναι σημαντικό να είστε το παράδειγμα του. Όταν έρχεστε σ’ επαφή μ’ άλλα άτομα, θα πρέπει να είστε θετικοί και να μην αποφεύγετε το βλέμμα τους. Προσπαθήστε να παρατηρήσετε το παιδί σας για να δείτε ποιες κοινωνικές καταστάσεις είναι δυσάρεστες για εκείνο προξενώντας του περισσότερη αμηχανία. Μόλις καταλάβετε πότε το παιδί σας νιώθει άσχημα, μιλήστε του μαζί του και προσπαθήστε να το καταλάβετε.
Πείτε του πως είναι φυσιολογικό να νιώθουμε ανήσυχοι και ντροπαλοί όταν ξεκινάμε μια νέα τάξη ή όταν συναντάμε νέους ανθρώπους. Μοιραστείτε μαζί του μια εμπειρία σας που νιώσατε αμηχανία.
Βοηθήστε να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Ενθαρρύνετε τα να συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Το σημαντικό βέβαια είναι να βρείτε τι ακριβώς του αρέσει, έτσι το παιδί σας θα προσπαθήσει να δώσει το καλύτερο του εαυτό αρχίζοντας να αποκτά εμπιστοσύνη.
Ωστόσο, θα πρέπει να προσέχετε μην ξεπεράσετε τα όρια. Υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ του να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει το αίσθημα της ντροπής του και να το παρενοχλείτε με συνεχείς συμβουλές για το πώς να είναι πιο εξωστρεφές. Ακόμα, υπάρχει περίπτωση το παιδί σας να είναι χαρούμενο και ικανοποιημένο έχοντας μόνο δύο φίλους σ’ αντίθεση με σας που μπορεί να τους θεωρείτε λίγους. Μην το συγκρίνετε με άλλα παιδιά. Πείτε ένα μπράβο για την προσπάθεια του να είναι κοινωνικό.
Επίσης, δεν χρειάζονται οι ταμπέλες. Η ετικέτα ντροπαλό αυτομάτως κάνει το παιδί σας να αντιμετωπίζει τον ίδιο του τον εαυτό έτσι. Το παιδί σας μπορεί να μη θεωρεί πως είναι πρόβλημα αλλά αν ακούει συνεχώς εσάς να το παρουσιάζετε ως ντροπαλό τότε θα καταλάβει πως κάτι δεν πάει καλά.
Όταν πηγαίνετε σε ένα περιβάλλον δώστε του λίγο χρόνο να συνηθίσει και να νιώσει ασφάλεια. Δεν χρειάζεται να το πιέσετε. Εάν βέβαια το παιδάκι, είναι τόσο ντροπαλό ώστε να αποφεύγει κάθε επαφή ή ότι κινδυνεύει η ικανότητα του να λειτουργεί, τότε μιλήστε με τον σχολικό σύμβουλο ή τον παιδίατρο του.