Τι γίνεται όταν το παιδί σας αρνείται να πάει στο σχολείο;
Δύσκολα τα πράγματα και θέλει λεπτούς χειρισμούς από την πλευρά των γονιών. Παρόλα αυτά υπάρχουν δυο ενδεχόμενα που αιτιολογούν τη συμπεριφορά αυτή:είτε ο φόβος και η άρνηση του παιδιού έχει πραγµατική βάση, είτε είναι το διάχυτο άγχος για τη σχολική διαδικασία. Στην πρώτη περίπτωση, το παιδί έχει ένα συγκεκριµένο πρόβληµα που του δηµιουργεί φόβο και άγχος, όπως φόβο για κάποιο συγκεκριµένο συµµαθητή του που το απειλεί ή για έναν αυστηρό δάσκαλο. Αν το παιδί εµπιστευτεί και µιλήσει µε ειλικρίνεια µε τους γονείς του και κατόπιν αυτοί συνεργαστούν µε το δάσκαλο ή διευθυντή του σχολείου, αυτά τα προβλήµατα βρίσκουν τη λύση τους.
Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που το παιδί κάνει ό, τι μπορεί για να αποφύγει το σχολείο, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Μπορεί για παράδειγμα, να παρουσιάσει επιθετική συμπεριφορά, να κλαίει, να υποφέρει από νυχτερινούς εφιάλτες, να παραπονιέται πως πονάει η κοιλιά του, να κάνει εμετούς κτλ. Τα συμπτώματα ξεκινούν κάθε φορά λίγο πριν την ώρα του σχολείο και κορυφώνονται καθώς πλησιάζει η στιγμή που πρέπει να αποχωριστεί τους γονείς του. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν όταν ληφθεί η απόφαση να μην πάει τελικά στο σχολείο. Η συναισθηματική φόρτιση εκεί πέφτει και το παιδί αρχίζει να ηρεμεί σιγά σιγά. Οι γονείς από την άλλη δεν ηρεμούν καθόλου, αντιθέτως ανησυχούν ακόμη περισσότερη για τη συμπεριφορά αυτή του παιδιού τους. Τι συμβαίνει και αρνείται τόσο έντονα να πάει σχολείο; Πρόκειται για σχολική φοβία, είδος ψυχονεύρωσης που αφορά έως και το 8% του µαθητικού πληθυσµού, ενώ είναι συχνότερη στα κορίτσια. Έχει να κάνει µε την υπερπροστατευτική οικογένεια του παιδιού, την οποία δυσκολεύεται να αποχωριστεί.
Πώς θα πρέπει τώρα οι γονείς να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή;
- Απειλές, τιμωρίες, φράσεις του τύπου «Δεν σ’αγαπάω πια, αφού δεν πας σχολείο», «Είσαι κακό παιδί έτσι όπως κανείς» και άλλες παρόμοιες, δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση τα παιδιά σας να ξεπεράσουν τη φοβία τους αυτή.
- Προσπαθήστε λοιπόν να μην υπερβάλλετε στις αντιδράσεις σας. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι τονώσετε την αυτοπεποίθηση του μικρού σας. Θα πρέπει να το βοηθήσετε να πιστέψει στον εαυτό και πως μπορεί να τα καταφέρει μόνο του.
- Είναι καλό επίσης, να μιλήσετε μαζί του. Πιθανότατα το παιδί να αρνείται να πηγαίνει στο σχολείο, επειδή του λείπετε. Το πρόβλημα μπορεί να είναι πιο έντονο αν το μικρό σας έχει αποκτήσει πρόσφατα αδελφάκι. Θα πρέπει λοιπόν να ακούσετε με προσοχή τα όσα έχει να σας πει, χωρίς να βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα μόνοι σας. Είναι καλό στις περιπτώσεις αυτές να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας με την δεξιότητα της ενσυναίσθησης. Να μπείτε δηλαδή στη θέση του παιδιού σας και να δείτε τα πράγματα από την δική του πλευρά.
- Αν το πρόβλημα του λοιπόν είναι όντος ότι του λείπετε, τότε κανονίστε με το παιδί κάποια ώρα που θα περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί. Χωρίς τα άλλα μέλη της οικογένειας. Φροντίστε να είστε συνεπείς στο χρόνο αυτό και στην μεταξύ σας συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν η άρνηση του παιδιού συνεχιστεί, μην αφήσετε τον καιρό να περνά χωρίς να ζητήσετε την βοήθεια ενός ειδικού.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.