REAL LIFE FAMILY MATTERS

Η ανακοίνωση ενός διαζυγίου...


5 Ιανουαρίου 2014

Είναι μια δύσκολη υπόθεση γι΄όλους. 

Η σταθερή δομή της οικογένειας αλλάζει και το κάθε μέλος έχει ανάγκη από χώρο και χρόνο για να κατανοήσει τις αλλαγές και να αποδεχθεί το γεγονός.

Αν ζητούσαμε από τους γονείς να έγραφαν ένα γράμμα στα παιδιά τους στο οποίο θα μπορούσαν να εκφράσουν ελεύθερα όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους θα ήταν κάπως έτσι ή θα έπρεπε να είναι έτσι:

"Γνωρίζουμε πόσο άδικο είναι για εσάς το διαζύγιο. Δεν το διαλέξατε και δεν σας ρώτησε κανείς για την απόφασή αυτή. Εσείς δυστυχώς καλείστε να αποδεχθείτε τις συνέπειες. Μπορείτε να εκφράσετε ελευθέρα τα συναισθήματά σας.

Μπορεί να μην ταιριάζουμε ως ζευγάρι, αλλά ως γονείς θα μείνουμε για πάντα μαζί. Όποτε μας έχετε ανάγκη θα είμαστε δίπλα σας. Κάθε στιγμή. Δεν θα μας ακούσετε πότε να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον, ούτε θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε την εικόνα που έχετε διαμορφώσει για εμάς. Υποτιμητικά σχόλια, κριτική, συγκρίσεις δεν θα έχουν θέση στην καθημερινότητά μας.

Το σημαντικό απ΄όλα είναι πως θα προσπαθήσουμε να μην σας βάλουμε ποτέ ανάμεσα μας. Δεν θα σας πληγώσουμε προσπαθώντας να "εκδικηθούμε" ο ένας τον άλλον.

Δεν θέλουμε να αισθανθείτε ποτέ άσχημα για την ύπαρξή σας. Είστε το καλύτερο δώρο στη ζωή μας. Ότι πιο σημαντικό έχουμε κάνει. Αυτό να μην το ξεχάσετε ποτέ.

Επίσης, θα υπάρξουν φορές που θα διαφωνήσουμε, αυτό σημαίνει πως απλά δεν συμφωνούμε για τη λύση ενός θέματος. Θα αναζητήσουμε όμως  κάποια άλλη μέχρι να είμαστε και οι δύο ευχαριστημένοι.

Μπορείτε να μιλάτε για τον άλλο γονιό και να εκφράζετε ελεύθερα τα συναισθήματά σας για εκείνο. Ακόμα, θα έχετε το δικό σας χώρο και τα πράγματα σας στο σπίτι του κάθε γονιού.

Μπορείτε να έχετε οποία σχέση θέλετε με το κάθε γονιό ξεχωριστά. Δεν χρειάζεται να νιώθετε άσχημα αν περάσατε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο με τη μητέρα σας και θέλετε να το επαναλάβετε και το επόμενο.

Τέλος, μπορείτε να έχετε όσες φωτογραφίες θέλετε, video σχετικά με την γνωριμία μας, το γάμο μας, από την παιδική σας ηλικία κτλ.

Το ότι δεν ταιριάξαμε ως ζευγάρι δεν σημαίνει πως είμαστε οικογένεια. Οι γονείς σας θα είναι για πάντα μαζί σε κάθε πτυχή της ζωής σας. Θα είναι μαζί όταν λέτε το ποίημα σας στο σχολείο, στις αθλητικές σας δραστηριότητες, στην αποφοίτησή σας. Θα σας καμαρώνουμε και θα σας αγαπάμε κάθε μέρα και πιο πολύ."

Ένα διαζύγιο είναι μια "επώδυνη" διαδικασία γι' όλους. Τα παιδιά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή καθώς έχουν την τάση να ενοχοποιούν τον εαυτό τους και να πιστεύουν πώς εκείνα είναι η αιτία του χωρισμού. Κλείνονται στον εαυτό τους και αποσύρονται. Η επικοινωνία, η ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων θα τα βοηθήσει να καταλάβουν. Είναι σημαντικό για την φυσιολογική τους ανάπτυξη να νιώθουν πως μεγαλώνουν σ' ένα ασφαλή περιβάλλον. Ακόμα κι αν αυτό μοιράζεται σε δύο σπίτια. Η αίσθηση της ασφάλειας και της αποδοχής είναι απαραίτητα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.