Πολλές φορές, αν όχι τις περισσότερες, τα παιδιά σάς αγνοούν επιδεικτικά.
Δεν δίνουν σημασία στις συμβουλές σας και διεκδικούν τις ανάγκες τους με κάθε τρόπο. Μπροστά στις φωνές και τα κλάματά τους νιώθετε αβοήθητοι.
Ποιο είναι το σχέδιο δράσης;
- Μην τα παίρνετε προσωπικά. Το παιδί σας μπορεί σήμερα το πρωί να ξύπνησε με νεύρα, να είναι μέσα στην γκρίνια και να μην τρώει το πρωινό του. Εσείς δεν χρειάζεται να το πάρετε προσωπικά, καθώς δεν το κάνει επίτηδες. Δεν ξύπνησε για να σας κάνει τη ζωή σας πιο δύσκολη. Προφανώς, κάτι το προβληματίζει. Δώστε το χρόνο του να ντυθεί και να ετοιμαστεί για το σχολείο χωρίς να το πιέζετε με ερωτήσεις.
- Σκεφτείτε τι μπορεί να το προβληματίζει. Μπορεί να έχει κάποιο θέμα στο σχολείο ή με τους συμμαθητές τους. Το τελευταίο πράγμα λοιπόν που θέλει είναι να ακούει τις φωνές σας. Κριτική, ταμπέλες, παρατηρήσεις σε καμία περίπτωση δεν έχουν θέση τη στιγμή εκείνη. Ο λόγος είναι πως τα παιδιά θα νιώσουν πως πρέπει να αμυνθούν με αποτέλεσμα να αντιδράσουν έντονα.
- Πάρτε χρόνο για να δείτε τι μπορεί να τους συμβαίνει. Ρωτήστε τα αν θέλουν να μοιραστούν το πρόβλημα ή τα συναισθήματά τους. Μην τα πιέσετε όμως.
- Μπείτε στη θέση τους για λίγο. Πόσες φορές σας έχει τύχει να μην θέλετε να σηκωθείτε απ΄το κρεβάτι για δουλειά; Γιατί τα παιδιά να μην έχουν το δικαίωμα της κοπάνας;
- Δοκιμάστε να τα κάνετε να νιώσουν καλύτερα. Πείτε κάποιο αστείο ή ετοιμαστείτε τους κάτι που τους αρέσει. Βοηθήστε τα να νιώσουν ασφάλεια ώστε να μοιραστούν αυτό που τα προβληματίζει.
Τα παιδιά έχουν κι εκείνα τις ανάγκες και τα θέλω τους και τα διεκδικούν με διάφορους τρόπους. Κάποιες φορές, δεν είναι αποδεκτοί από εσάς αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα παιδιά είναι ξεροκέφαλα ή σας εκδικούνται για κάποιο λόγο.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.