REAL LIFE FAMILY MATTERS

"Το παιδί μου είναι κακομαθημένο"


11 Φεβρουαρίου 2014

Γίνεται να ξε-κακομάθουμε το παιδί μας;

Κανείς μας δεν έχει στόχο να κακομάθει σκόπιμα το παιδί του, αλλά αναπόφευκτα συμβαίνει. Συχνά τα «χαϊδεύουμε» όταν είναι μικρά και αυτό μερικές φορές μετατρέπεται σε σημαντικά θέματα συμπεριφοράς καθώς μεγαλώνουν.

Οι ψυχολόγοι λένε ότι το κακομαθημένο παιδί δεν γεννιέται, απλά γίνεται. Μελέτες υποστηρίζουν πως όταν οι γονείς θέτουν σταθερά όρια, τα παιδιά μεγαλώνουν έχοντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από τα παιδιά των οποίων οι γονείς τους επιτρέπουν να συμπεριφέρονται όπως τους αρέσει.

Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε δράση και να πάρουμε τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια μας με το μικρό μας.

Εγώ θα ξεκινήσω κάπως έτσι:

1. Καταγραφή συμπεριφοράς: Θα ξεκινήσω γράφοντας μια λίστα με όλες τις φορές που τα κορίτσια μου παρουσιάζουν κακή συμπεριφορά. Γνωρίζω φυσικά τι είναι αυτό που τις κάνει να έχουν αυτή την συμπεριφορά, παρόλο θα καταγράψω όλες τις φορές για να προσπαθήσω να τις καταλάβω καλύτερα και την επόμενη φορά να προσπαθήσω να τις αποτρέψω απο το να επαναληφθεί.

2. Δράση και όχι λέξεις: Τέλος στις απειλές ότι θα στερηθούν πράγματα και καταστάσεις. Προχωράμε στην πράξη! Είτε εξαφανίζοντας ένα παιχνίδι είτε ακυρώνοντας μια συνάντηση με μια φίλη για να τους δείξω τι εννοώ όταν λέω οτι θα υπάρχουν επιπτώσεις για την κακή συμπεριφορά.

3. Πιέσεις: Όχι δεν θα ενδώσω στις πιέσεις! Όταν βλέπουν κάτι και το θέλουν τόσο πολύ και συμπεριφέρονται σαν αγγελούδια. Όταν δεν χρειαζόμαστε κάτι απλά δεν πρέπει να το αποκτήσουμε.

4. Δεν μπορούμε να έχουμε ότι θέλουμε: Διδάσκοντάς τους ότι για να αποκτήσουμε κάτι πρέπει να εργαστούμε είναι το πιο σημαντικό μάθημα στη ζωή.

5. Συντονισμός: Αυτό είναι το πιο δύσκολο. Όταν παρθούν οι αποφάσεις το πιο σημαντικό απο όλα είναι να συνεργαστούν όλοι όσοι συναναστρέφονται το παιδί, ο μπαμπάς, οι παπούδες και γιαγιάδες και το άτομο που είναι μαζί του όταν λείπουν οι γονείς.

6. Κανόνες: Κανόνες χωρίς διαπραγμάτευση. Η συνέπεια σε αυτούς επίσης σπουδαία!

Το διαβάσαμε στο 4moms.gr. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.