REAL LIFE FAMILY MATTERS

Πώς μεγαλώνουν τα κακομαθημένα παιδιά;


19 Μαΐου 2014

Είναι ένας χαρακτηρισμός που ακούγεται πολύ συχνά στις οικογένειες.

Οι γονείς είναι εκείνοι που κατηγορούνται πρώτοι για τα κακομαθημένα παιδιά. Όμως, κανένας γονιός δεν θέλει να κακομαθαίνει τα παιδιά του. Είναι πρόθυμος να του κάνει τα χατίρια από αγάπη, ενδιαφέρον ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Απ΄την άλλη τα παιδιά ερμηνεύουν την καλή πρόθεση ως τρόπο ζωής. Εφευρίσκουν λοιπόν τρόπους για να δοκιμάζουν τα όριά τους και να παίρνουν τελικά αυτό που θέλουν.

Πώς όμως οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τα κακομαθημένα παιδιά; Γιατί στη ζωή τίποτα δεν είναι εύκολο και τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο. Οι γονείς λοιπόν θα πρέπει να το διδάξουν αυτό στα παιδιά τους.

  • Καταγράψτε κάθε συμπεριφορά του παιδιού σας που κρίνετε εσείς ότι δεν είναι σωστή, βρείτε τις αιτίες και σκεφτείτε τρόπους για να την αποτρέψετε στο μέλλον.
  • Σκεφτείτε πόσες φορές κάνετε εσείς λάθος με τους τρόπους που αντιμετωπίζετε το παιδί σας.
  • Μην τιμωρείτε τα παιδιά και μετά το αναιρείτε. Για παράδειγμα, αν θα πρέπει να τιμωρηθεί για κάποιο λόγο, τότε φανείτε συνεπείς σ΄αυτό. Γιατί διαφορετικά στέλνετε άλλο μήνυμα.
  • Είναι δελεαστικό να προσφέρετε στα παιδιά συνεχώς καινούρια ρούχα και παιχνίδια. Η χαρά τους είναι αυτό που παίρνετε εσείς και σας αρκεί για να νιώσετε καλύτερα. Όμως, δεν ισχύει το ίδιο και στην περίπτωση των παιδιών. Εκείνα αρκούνται στο να παίξετε μαζί τους μία ώρα με τα παλιά παιχνίδια από ότι να τους αγοράζετε συνεχώς καινούρια πράγματα. Εξάλλου γρήγορα χάνουν τον ενθουσιασμό τους και συνεχίζουν να παίζουν με ένα-δύο που έχουν ξεχωρίσει ως αγαπημένα.
  • Διδάξετε στο παιδί σας, με πράξεις όχι με λόγια, ότι δεν μπορεί να έχει ό,τι θέλει τη στιγμή που το θέλει. Πρέπει να μάθει να έχει υπομονή και πως όλα θέλουν προσπάθεια για να αποκτηθούν.
  • Μπορείτε αν θέλετε να μιλήσετε και στους "άλλους γονείς" των παιδιών σας. Γιαγιάδες, παπούδες, θείους, θείες, νταντάδες κτλ για το πώς θέλετε ακριβώς να φέρονται στα παιδιά σας και απαιτήστε να σεβαστούν όλα όσα τους λέτε.
  • Να εξοπλιστείτε με υπομονή και επιμονή. Η αποστολή των παιδιών είναι να δοκιμάζουν τα όρια σας.
  • Ακόμα, είναι σημαντικό να έρχεστε σε κουβέντα με το παιδί σας. Να του εξηγείτε για ποιο λόγο δεν μπορείτε να κάνετε αυτό που σας ζήτησε και να κουβεντιάσετε για πιθανές επιλογές.
  • Το ζητούμενο είναι να μην περάσετε από το ένα άκρο στο άλλο. Από εκεί που το παιδί είχε πλήρη ελευθερία, ξαφνικά να χάνει τα πάντα. Τα άκρα δεν είναι η λύση. Το θέμα είναι να μάθει πως η ζωή δεν είναι εύκολη και τίποτα δεν θα του χαριστεί χωρίς κόπο και προσπάθεια.

Η σχέση γονέα-παιδιού δεν είναι παιχνίδι εξουσίας. Μάθετε στα παιδιά σας να διεκδικούν τα θέλω και τις ανάγκες ενώ παράλληλα σέβονται τα θέλω και τις ανάγκες των άλλων. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.