Ο έφηβός με τι αξίες θα προχωρήσει στη ζωή του;

Παρασκευή, 06 Ιουνίου 2014

Ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τους γονείς είναι πως θα μεταδώσουν στα παιδιά τους το σύστημα αξίων της οικογένειας. Αξίες που θεωρούν πως θα φανούν χρήσιμες στη ζωή τους και θα τα βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν σε διάφορα ζητήματα.

Το έργο αυτό των γονιών γίνεται πιο δύσκολο όταν τα παιδιά μπαίνουν στην εφηβεία. Οι έφηβοι τείνουν να αμφισβητούν τις οικογενειακές αξίες. Σ΄αυτό το σημείο ξεκινάει η σύγκρουση αξίων μεταξύ των γονιών και των εφήβων. Απ΄την μία οι έφηβοι  αντιδρoύν σε αξίες όπως η θρησκεία, η μόρφωση ή το κριτήριο επιλογής φίλων και απ΄την άλλη οι γονείς αγχώνονται για το πως τα παιδιά τους  θα τα καταφέρουν στη ζωή τους. 

Γονείς ως πρότυπο: οι γονείς πρέπει να αποτελούν πρότυπο οι ίδιοι όσον αφορά τις αξίες που υπερασπίζονται. Τα παιδιά και κυρίως οι έφηβοι παρατηρούν τους γονείς τους πως συμπεριφέρονται, τις συνήθειές τους, τα πιστεύω τους και επιλέγουν εκείνες που είναι πιο αποτελεσματικές σε διάφορες περιπτώσεις. Για παράδειγμα αν ένας γονιός χρησιμοποιεί τον θύμο του για να αποκτήσει αυτό που θέλει, τότε το παιδί θα μιμηθεί το ίδιο, αφού βλέπει ότι έχει αποτέλεσμα.

Δεν επιβάλει κάποιος τις αξίες τους αλλά δέχεται να τις συζητήσει: οι γονείς δεν μπορούν να επιβάλλουν τις αξίες και τα πιστεύω στα παιδιά τους. Ο κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στα διαφορά ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον, διαμορφώνοντας με αυτό τον τρόπο την προσωπικότητα του και τον κώδικα αξιών του. Συζητήστε με τα παιδιά σας για τις αξίες σας και χρησιμοποιείστε παραδείγματα από την ζωή σας για να εξηγήσετε πως μια αξία σας έχει βοηθήσει.

• Αλλάξτε τον εαυτό σας: εξετάστε αν οι αξίες και τα πιστεύω σας συμφωνούν με την προσωπικότητα σας ή απλά τις έχετε υιοθετήσει χωρίς να τις επεξεργαστείτε. Πριν λοιπόν έρθετε σε σύγκρουση με τα παιδιά σας κάντε τις εξής ερωτήσεις:

• «Ποια είναι η Αξία μου;» δείτε πίσω από τις συμπεριφορές και αναγνωρίστε ποιο είναι το πιστεύω σας

Από πού προήλθε: προέρχεται από την οικογένεια, τους φίλους, ή απλά την απέκτησα χωρίς σκέψη κάπου στην πορεία

Γιατί την διατηρώ; Πως η συγκεκριμένη αξία με έχει επηρεάσει στη ζωή μου; ποιες εμπειρίες συνηγορούν στο ότι αυτή η αξία είναι μια σημαντική αξία που θέλω να κρατήσω;

Ρωτήστε τον εαυτό σας: «πόσο σημαντικό είναι το παιδί μου να είναι σαν και έμενα κι εγώ σαν και αυτό;», «Μπορούμε να είμαστε διαφορετικοί και να εξακολουθούμε να αγαπάμε ο ένας τον άλλον και να εκτιμούμε την σχέση μας».

Να θυμάστε ότι όταν σέβομαι τις επιλογές κάποιου και τις κατανοώ δεν σημαίνει ότι συναινώ για αυτές.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.