Τον τελευταίο καιρό, οι δίαιτες χωρίς γλουτένη έχουν τραβήξει τη προσοχή όλων. Φημολογείται ότι μια διατροφή χωρίς γλουτένη θα αυξήσει την ενέργεια, θα θεραπεύσει πεπτικά προβλήματα, μέχρι που θα βελτιώσει τα συμπτώματα του αυτισμού και της ελλειμματικής προσοχής στα παιδιά. Με τόση διαφημιστική εκστρατεία, είναι δύσκολο να μην αναρωτηθείτε αν το παιδί σας, θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια δίαιτα ελεύθερης γλουτένης.
Καταρχήν πρέπει να γνωρίζετε ότι η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε ορισμένα δημητριακά, όπως το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Επιπλέον, επειδή, βοηθάει στο να έχουν τα τρόφιμα καλύτερη γεύση και βελτιώνει την υφή τους, μπορεί να προστεθεί στα αλλαντικά μέχρι και στις τηγανητές πατάτες. Για τα περισσότερα παιδιά η γλουτένη είναι εντελώς ακίνδυνη, με δύο εξαιρέσεις: εάν έχουν διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη ή με ευαισθησία στη γλουτένη.
Τι ακριβώς όμως είναι η κοιλιοκάκη; Είναι μια αυτοάνοση κατάσταση που επηρεάζει ένα στα 133 άτομα. Ένα παιδί με κοιλιοκάκη, ακόμα και έαν φάει μια μικρή μπουκιά γλουτένης, μετά θα έχει πρόβλημα στα έντερα. Με αποτέλεσμα να μην απορροφούνται πολλά από τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία χρειάζεται για την ανάπτυξη του. Επίσης, χωρίς θεραπεία, η κοιλιοκάκη μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως, αναιμία, νευρολογικές διαταραχές και οστεοπόρωση.
Παραδόξως, όμως, οι περισσότεροι πού αγοράζουν προϊόντα χωρίς γλουτένη, δεν έχουν κοιλοκάκη. Πιστεύουν απλά, ότι μια δίαιτα ελεύθερης γλουτένης είναι πιο υγιεινή για εκείνους και για τα παιδιά τους! Στην πραγματικότητα, αυτό δεν ισχύει. Για τα άτομα με κοιλιοκάκη, μια δίαιτα ελεύθερης γλουτένης είναι απαραίτητη. Αλλά, για τους υπόλοιπους, μια τέτοια διατροφή μπορεί να δημιουργήσει έλλειψη βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών .
Επί του παρόντος, εάν το παιδί σας έχει όντως κοιλιοκάκη, τότε η μόνη θεραπεία είναι μια διατροφή χωρίς γλουτένη. Όμως, μια τέτοια δίαιτα είναι εξαιρετικά περιοριστική, ώστε μπορεί να είναι δύσκολο για ένα παιδί να την ακολουθήσει. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι, όταν τα παιδιά με κοιλιοκάκη υιοθετήσουν μια διατροφή ελεύθερης γλουτένης, έχει παρατηρηθεί η επιστροφή της ανάπτυξης τους σε φυσιολογικά επίπεδα και η βελτίωση των συμπτωμάτων τους.
Το σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει κοιλιοκάκη, ώστε να μην του δίνετε αδίκως μια διατροφή χωρίς γλουτένη. Διότι, η πρωτεΐνη αυτή βρίσκεται σε τόσα πολλά τρόφιμα, και εάν περιορίζεται άσκοπα, μπορεί το παιδί σας να χάσει σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως τον σίδηρο και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τα παιδιά θα πάρουν αυτές τις βιταμίνες από τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά, το ψωμί και τα ζυμαρικά. Εάν λοιπόν, μετά την εξέταση διαπιστώσετε ότι το παιδί σας πρέπει να ακολουθήσει μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, τότε ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα σχέδιο διατροφής, που θα εξασφαλίζει, ότι θα λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη βέλτιστη υγεία του.