REAL LIFE FAMILY MATTERS

5 αξίες που καλό είναι να έχουν τα παιδιά σας


8 Ιουλίου 2014

Πολλοί γονείς θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς να διδάξουν σημαντικές αξίες στα μικρά παιδιά ή στα νήπια. Όμως κάνουν λάθος. Υπάρχουν 5 σημαντικές αξίες που πρέπει να διδάξετε στα παιδιά μέχρι τα πέμπτα τους γενέθλια. Αξίες που θα τα βοηθήσουν στη μετέπειτα ζωή τους.

Ειλικρίνεια: Ο καλύτερος τρόπος να μάθετε τα παιδιά σας να λένε την αλήθεια είναι να είστε και εσείς απόλυτα ειλικρινείς απέναντί τους. Τα παιδιά  για να μάθουν τι είναι σωστό και τι όχι μιμούνται τις πράξεις των γονιών τους. Συνεπώς, γι΄άλλη μια φορά εσείς θα πρέπει να τους δώσετε το καλό παράδειγμα. Ένας άλλος τρόπος για να προωθήσετε την ειλικρίνεια είναι να μην αντιδράτε υπερβολικά όταν το παιδί σας σας λέει ψέματα. Καθώς στην προσχολική ηλικία τα παιδιά πολύ συχνά μπερδεύουν τα όρια του φανταστικού και του πραγματικού. Πείτε του ήρεμα πως δεν θα του φωνάξετε αν σας πει την αλήθεια. Πρέπει να του δείξετε ότι εκτιμάτε την ειλικρίνεια και να το κάνετε να αισθάνεται άνετα για να σας πει την αλήθεια.

Δικαιοσύνη: Αν αντιμετωπίσετε με σεβασμό το αίτημά τους για δίκαιη μεταχείριση, θα αποκτήσουν τις βάσεις που χρειάζονται για να δείξουν τον ίδιο σεβασμό σ΄άλλους. Το θέμα των δικαιωμάτων τους στο σπίτι απέχει πολύ από το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Αλλά με την βοήθειά σας, θα μπορέσουν τα παιδιά να καταλάβουν, ότι η οικοδόμηση ενός κόσμου «όπου θα υπάρχει δικαιοσύνη για όλους», είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε και είναι μια από τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος. Οι ειδικοί μάλιστα αναφέρουν ότι παιδιά που διδάσκονται από νωρίς τις αρχές της δικαιοσύνης είναι λιγότερο επιθετικά, έχουν λιγότερο θυμό όταν δεν περνά το δικό τους και διαχειρίζονται καλύτερα το αίσθημα της ματαίωσης. Ένα εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα για την μετέπειτα ζωή τους.

Αποφασιστικότητα: Πρέπει να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αποφασίζουν μόνο τους χωρίς την βοήθειά σας. Για να το καταφέρετε αυτό θα πρέπει να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να διακρίνει πότε το "πρόβλημα" είναι δικό σας ή δικό του. Για παράδειγμα το σχολείο είναι στις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα του παιδιού. Θα πρέπει λοιπόν να του δώσετε το χώρο και το χρόνο να αγωνιστεί μόνο του για να τα καταφέρει. Το να επεμβαίνετε δεν το βοηθάτε. Μπορείτε να είστε δίπλα του και να το συμβουλεύετε χωρίς όμως να του στερείτε το δικαίωμα της επιλογής. Σε μικρότερη ηλικία μπορείτε να το αφήνετε να διεκδικεί μόνο τους τα θέλω του και να βρίσκει τρόπους για τις ικανοποιήσεις. Στη συνέχεια επιβραβεύστε την προσπάθειά του και εκφράστε τα συναισθήματά σας. Με τον τρόπο αυτό βοηθάτε τα παιδιά να καταλάβουν τι έκαναν σωστά.

Ενσυναίσθηση: Απ΄τις πιο σημαντικές και δύσκολες αποστολές των γονιών είναι να διδάξουν την αξία της ενσυναίσθησης. Με απλά λόγια την ικανότητα να μπαίνουν στη θέση του άλλου. Όταν μπαίνουν στα παπούτσια των άλλων ανθρώπων μπορούν να καταλάβουν τις ανάγκες και τα θέλω τους. Τις σκέψεις και τις απόψεις τους. Έτσι, έρχονται πιο κοντά τους και δημιουργούν δεσμούς. Αυτό στην προσχολική ηλικία μαθαίνετε με την έκφραση των συναισθημάτων σας. Εξηγήστε στο παιδί την δυσαρέσκεια, την ενόχληση, την χαρά ή την λύπη που νιώθετε. Μιλήστε του για τις συνέπειες που έχουν οι πράξεις του σε σας ή στο αδελφάκι του. Με τον τρόπο αυτό το βοηθάτε να καταλάβει τη σύνδεσή σας αλλά και το πως λειτουργούν οι ανθρώπινες σχέσεις.

Η αγάπη: Μπορεί να νομίζετε ότι τα παιδιά αισθάνονται την αγάπη σας μέσα από τις πράξεις σας. Αυτό είναι εν μέρει σωστό αλλά τα παιδιά νιώθουν την ανάγκη να ακούσουν την λέξη: "Σ” αγαπώ". Αγκαλιάστε τα και φιλήστε τα όταν είναι και άλλα παιδιά γύρω σας και αφήστε το να εκφράσει την αγάπη του σε εσάς. Ακόμη μιλήστε του για το πόσο πρέπει να αγαπάνε και να εκτιμούν τους παππούδες, τους συγγενείς και τα αδέρφια τους. Όσες περισσότερες φορές λέτε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε τόσες φορές θα σας λέει και εκείνο ότι σας αγαπά. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι να μάθουν να αγαπούν τον εαυτό τους. Ξεκινώντας απ΄αυτή τη βάση τότε μπορούν να αγαπήσουν και τους άλλους ανθρώπους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.