REAL LIFE FAMILY MATTERS

Επιβιώνοντας στις οικογενειακές συγκεντρώσεις με το παιδί


1 Ιανουαρίου 2015

Ένα από τα χαρακτηριστικά των γιορτινών ημερών είναι τα οικογενειακά τραπέζια και οι πολλές συγκεντρώσεις και επισκέψεις. Είναι μια ευκαιρία οι μεγάλοι να βρεθούν και οι μικροί να παίξουν μεταξύ τους. Ακούγεται μια καλή ευκαιρία αλλά οι εμπειρίες όλων μας διαφέρουν από αυτή την εικόνα. Παιδιά που γκρινιάζουν, που μαλώνουν μεταξύ τους, που δε θέλουν να πλησιάσουν κανέναν συγγενή και πολλά άλλα, κάνουν τους γονείς να αισθάνονται αμήχανα. Υπάρχει όμως τρόπος, όχι μόνο να επιβιώσουμε, αλλά και να περάσουμε καλά με τα παιδιά μας, στις οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Ας δούμε μερικά σημεία που θα μας βοηθήσουν σε αυτό.

  • Οι καλοί τρόποι δεν είναι θαύμα των Χριστουγέννων. Τα παιδιά δε μπορούν να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους από τη μια στιγμή στην άλλη. Για να εφαρμόσουν τρόπους που αφορούν την κοινωνική τους συμπεριφορά, θα πρέπει να τους έχουν μάθει και χρησιμοποιήσει στην καθημερινότητά τους. Επίσης, μπορεί να υπάρχει ενημέρωση και διάλογος με τα παιδιά (μετά τα 3 έτη) για το πώς φερόμαστε π.χ. όταν τρώμε με άλλους ανθρώπους.
  • Μέριμνα για τη διασκέδασή τους. Για να περάσουμε όλοι μαζί μια ειρηνική μέρα, θα πρέπει να έχουμε φροντίσει το παιδί να μπορεί να ασχοληθεί με κάτι που του αρέσει. Αν έρθουν πολλά παιδιά και μπορούν να παίξουν μαζί, μπορούμε να έχουμε κάποιες έτοιμες δραστηριότητες (π.χ. να κάνουν χειροτεχνίες, παίξουν κάποιο επιτραπέζιο ), ενώ αν το παιδί μας θα είναι μόνο του ή με μεγάλη ηλικιακή από τα υπόλοιπα, σίγουρα πρέπει να φέρουμε μαζί κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι ή να περάσουμε κάποιο χρόνο μαζί του.
  • Οικειότητα μια φορά το χρόνο. Δεν πρέπει να πιέζουμε τα παιδιά να αγκαλιάζουν και να φιλούν διάφορους συγγενείς όταν δεν είναι η επιλογή τους ή ξεκάθαρα δε θέλουν. Αυτή η στάση που πολλοί γονείς έχουν- καθώς θεωρούν ότι ένα παιδί που δείχνει ευκολότερα οικειότητα φαίνεται πιο προσαρμοσμένο- δημιουργεί μεγάλη ψυχική ένταση στο παιδί. Επιπλέον, έρχεται σε κόντρα με το δικαίωμα αυτοδιαχείρισης που πρέπει οπωσδήποτε να έχει αναπτύξει το παιδί για να είναι προστατευμένο από διάφορους κινδύνους.
  • Έλεγχος αντί εκτίμησης. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πως επιπλήττουμε το παιδί μας, μπροστά σε κόσμο. Δεν πρέπει να προσβάλουμε και να το βάλουμε στη θέση του, σε μια προσπάθεια να έχουμε τον έλεγχο, καθώς θα είναι πολύ αρνητικό για τη σχέση μας μαζί του αλλά και για την αυτοεκτίμησή του. Ποτέ δεν το μαλώνουμε μπροστά σε άλλους, αφήνουμε τις εκπαιδευτικές μας επιπλήξεις για όταν γυρίσουμε στο σπίτι μας, ώστε να μην εντείνουμε περισσότερο την κατάσταση.
  • Οι γιορτές είναι στα πρόσωπα. Οι αργίες είναι ευκαιρίες να έρθουμε κοντά στα αγαπημένα μας πρόσωπα και να χτίσουμε όμορφες αναμνήσεις με τα παιδιά μας. Οι ρόλοι, οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις που έχουμε από τον εαυτό μας και τους άλλους, μπορούν να χαλαρώσουν για λίγες μέρες το χρόνο. Άλλωστε οι μέρες αυτές δε χαλάνε από ένα λερωμένο σαλόνι αλλά σίγουρα απογειώνονται από ένα παιδικό χαμόγελο.
Ευχαριστούμε  την Καλλιόπη Σαρρή, Ψυχολόγος. Ειδικευμένη στην Παιδαγωγική Ψυχολογία ([email protected])