Είναι απόλυτα φυσιολογικό και συμβαίνει σε όλες τις οικογένειες, ακόμα και στις ´´καλύτερες´´, οι γονείς να διαφωνήσουν μεταξύ τους ως προς την διαπαιδαγώγηση του παιδιού τους και την ανατροφή του. Ο κάθε γονιός προέρχεται από διαφορετικό οικογενειακό πλαίσιο και έχει σχηματίσει τις δικές του αντιλήψεις και ιδέες.
Πρόβλημα δεν αποτελεί η διαφωνία των γονιών, αλλά το πώς διαχειρίζονται την διαφωνία τους οι γονείς και ειδικά μπροστά στα παιδιά τους.
Τα παιδιά μεγαλώνοντας θα έρθουν αντιμέτωπα με διαφορετικούς ανθρώπους απ´τα ίδια, διαφορετικές ιδέες, αντιλήψεις και νοοτροπίες. Είναι σημαντικό λοιπόν και αναγκαίο για την εξέλιξη και την ζωή τους να μάθουν να σέβονται το διαφορετικό και να μπορούν να συνυπάρξουν, χωρίς να απειλούνται οι σχέσεις που δημιουργούν, αλλά και χωρίς να αυτοπροσδιορίζονται απ´τον άλλον.
Ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστούν οι γονείς τους τις διαφωνίες μεταξύ τους, χωρίς να μειώνει ο ένας τον άλλον και χωρίς να τσακώνονται συνεχώς, επηρεάζει άμεσα τα παιδιά. Όταν ο κάθε γονιός έχει ξεκάθαρη θέση και συνεργάζεται με τον άλλον γονιό, προσπαθώντας να βρουν συμβιβαστικές λύσεις όταν διαφωνούν, βοηθάνε το παιδί τους στο πώς θα διαχειριστεί και το ίδιο την διαφωνία και την διαφορετικότητα, αλλά και γενικότερα στην ψυχολογία του. Έχει παρατηρηθεί πως οι συχνές διενέξεις του ζευγαριού προκαλούν έντονο άγχος στο παιδί, έναν μόνιμο φόβο μήπως χωρίσει η μαμά και ο μπαμπάς και μακροπρόθεσμα θυμό απέναντι στον γονιό κάποιες φορές και έλλειψη σεβασμού.
Τί μπορούν να κάνουν οι γονείς:
•Να είναι ανοιχτοί στον διάλογο και να επικοινωνούν τις σκέψεις τους μεταξύ τους.Όχι μπροστά στο παιδί.
•Να προσπαθούν να αντιληφθούν τις ιδέες και πεποιθήσεις που κουβαλάνε απ´τις πατρικές τους οικογένειες και που τους μπλοκάρουν,ώστε να μην τις επαναλάβουν και στα παιδιά τους.(χρήσιμο ρόλο έχουν οι σχολές γονέων και οι ειδικοί ψυχικής υγείας) •Να δουν τις διαφορές τους ως ευκαιρία να αλληλοσυμπληρωθούν και όχι να χωριστούν.
• Να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν έναν κοινό τρόπο ανατροφής για το παιδί τους που δεν θα είναι ´´κολλημένος´´ στον δικό τους τρόπο που μεγάλωσαν , αλλά ανοιχτοί να δουν καινούριες τεχνικές και ιδέες.
• Να ζητήσουν την βοήθεια ειδικού συμβούλου γάμου ή θεραπευτή όταν οι δικές τους προσπάθειες βλέπουν να μην φέρουν αποτέλεσμα.
• Να έχουν στο μυαλό τους το καλό του παιδιού.
Το παιδί αντιλαμβάνεται τα πάντα και όταν οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη του και που αποτελούν τα πρότυπα στην ζωή του, νιώθει να κρατάνε τις ισορροπίες και να μη κατηγορούν ο ένας τον άλλον, να σέβονται ο ένας τον άλλον και να είναι ανοιχτοί να βρουν λύσεις ,του δημιουργούν ασφάλεια και δεν επιτρέπουν στις διαφωνίες να αποδιοργανώσουν την οικογένεια.
Οι συγκρούσεις μη σας ανησυχούν λοιπόν,γιατί αποτελούν αδιάσπαστο κομμάτι κάθε υγιούς σχέσης...οι τρόποι που θα τις αντιμετωπίσετε να σας προβληματίζουν.
Και επειδή κανένας δεν γεννιέται γονιός, αλλά γίνεται, μη νιώθετε ενοχές σε κάποιο λάθος σας, να είστε ανοιχτοί να το διορθώσετε και να συμμετέχετε σε εκπαιδευτικά σεμινάρια ή σχολές γονέων, ακόμα και να ζητήσετε την γνώμη ειδικού, ώστε να εμπλουτίζετε και να εκπαιδεύεστε για τον πιο σημαντικό ρόλο σας.
Ευχαριστούμε την Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906.