REAL LIFE FAMILY MATTERS

Όταν το παιδί «βρέχει» το κρεβάτι του: Μύθοι και αλήθειες


25 Φεβρουαρίου 2015

bbb7086a2cb8d73036d8fe8182c6005bkIUWET.jpg

Η βραδινή ενούρηση παρουσιάζεται συχνά στα παιδιά. Περίπου 12% των παιδιών βρέχουν το κρεβάτι τους και μετά την ηλικία των 3 ετών και μέχρι την ηλικία των τεσσάρων, τα περισσότερα παιδιά ενώ μπορούν να ελέγξουν την κύστη τους, δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όμως, πολλοί είναι οι μύθοι που υπάρχουν γύρω από αυτό το θέμα και ήρθε η στιγμή να τους διαλευκάνουμε.

Μύθος: Ένα παιδί που βρέχει το κρεβάτι βαριέται να πάει στην τουαλέτα.

Αλήθεια: Αυτό που οι περισσότεροι γονείς δεν συνειδητοποιούν είναι, ότι είναι φυσιολογικό για ένα παιδί που δεν έχει εκπαιδευτεί να μείνει στεγνό τη νύχτα, να έχει κάποια ατυχήματα έως την ηλικία των 6 ετών.

Μύθος: Η ενούρηση προκαλείται από το στρες.

Αλήθεια:  Η ενούρηση δεν προκαλείται από το στρες. Οι συνηθέστεροι λόγοι για ενούρηση περιλαμβάνουν καθυστέρηση της ωρίμανσης της ουροδόχου κύστης, μια μικρή κύστη, και κάποιες φορές είναι γενετικός ο λόγος, δηλαδή γονείς οι οποίοι βρέχανε το κρεβάτι τους συχνά, θα έχουν και παιδιά που κάνουν το ίδιο.

Μύθος: Η τιμωρία βοηθάει το παιδί, ώστε να μη βρέξει το κρεβάτι του το βράδυ.

Αλήθεια: Ένα παιδί που βρέχει το κρεβάτι τη νύχτα, δεν έχει κανέναν έλεγχο σε ότι κάνει. Άρα, αν το μαλώσετε, είναι σαν να του κάνετε επίπληξη, επειδή φτερνίστηκε! Η τιμωρία σε αυτή τη περίπτωση το μόνο θα καταφέρει, θα είναι να βλάψει την αυτοεκτίμηση του παιδιού και να το κάνει να αισθάνεται, ότι σας απογοήτευσε.

Μύθος: Όταν πίνει νερό πριν τον ύπνο θα βρέξει το κρεβάτι του.

Αλήθεια: Αν και είναι αλήθεια ότι η κατανάλωση υγρών εντός δύο ωρών πριν από την κατάκλιση, μπορεί να συμβάλει στην νυχτερινή ενούρηση, δεν είναι συχνά η αιτία της ενούρησης. Δεν χρειάζεται να αφήνετε το παιδί χωρίς νερό, με τον φόβο ότι θα βρέξει το βράδυ το κρεβάτι του, γιατί το πιο πιθανό είναι το πρόβλημα να παραμείνει.

Μύθος: Τα παιδιά που βρέχουν το κρεβάτι τους, έχουν ιατρικό πρόβλημα.

Αλήθεια: Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά κάτω των 6 ετών που βρέχουν το κρεβάτι τους, δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας. Αν όμως,  ένα παιδί, έχει σταματήσει τη νυχτερινή ενούρηση και ξαφνικά την αρχίζει πάλι, τότε καλό είναι να το συζητήσετε με το γιατρό σας. Μερικοί ιατρικοί λόγοι για την ξαφνική ενούρηση περιλαμβάνουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, διαβήτη, μια ανωμαλία της ουροδόχου κύστης.