Πολλές γυναίκες βιώνουν μεγάλες αλλαγές στη διάθεση τους μετά τον τοκετό, που κυμαίνονται από τη χαρά μέχρι και τη θλίψη. Τα συναισθήματα της θλίψης και της κατάθλιψης είναι πολύ συχνά μετά τον τοκετό και είναι σημαντικό για τις νέες μητέρες - και εκείνους που τις αγαπούν - να κατανοήσουν τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης, για να μπορέσουν να τις βοηθήσουν. Με την κατάλληλη υποστήριξη και θεραπεία, οι μητέρες που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε βαθμό επιλόχειας κατάθλιψης, μπορεί να ξαναγίνουν υγιείς και ευτυχισμένες.
Έως και το 80% των γυναικών βιώνουν συναισθήματα θλίψης και συναισθηματικές εξάρσεις που ξεκινούν από τις πρώτες ημέρες μετά την γέννηση του μωρού τους. Με την άφιξη του παιδιού μια γυναίκα μπορεί να αισθάνεται ευτυχισμένη και στο επόμενο λεπτό συγκλονισμένη, λυπημένη, οξύθυμη και κουρασμένη. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να κρατήσουν μόνο λίγες ημέρες, αλλά μπορεί και να καθυστερήσουν να φύγουν.
Γιατί συμβαίνει η επιλόχεια κατάθλιψη.
Αυτές οι συναισθηματικές εξάρσεις πιστεύεται, ότι είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πέφτουν απότομα μετά τον τοκετό, και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση. Οι γυναικείες ορμόνες επιστρέφουν στα επίπεδα της προ εγκυμοσύνης μέσα σε μια εβδομάδα. Καθώς λοιπόν, τα επίπεδα των ορμονών επανέρχονται σε φυσιολογικά όρια, υποχωρούν συνήθως και τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης από μόνα τους, χωρίς ιατρική περίθαλψη.
Τι πρέπει να κάνετε:
Όταν νιώθετε, ότι έχετε αρνητικά συναισθήματα μετά τον τοκετό, προσπαθήστε να ξεκουραστείτε και να τρώτε σωστά. Η εξάντληση μπορεί να ενισχύσει τα συναισθήματα θλίψης και κατάθλιψης. Ως νέες μητέρες καλό είναι να δεχτείτε μια βοήθεια τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες. Αφήστε τα αγαπημένα σας πρόσωπα να σας βοηθήσουν με τα ψώνια, τις δουλειές του σπιτιού, ή το μαγείρεμα. Επίσης, μιλώντας με τους κοντινούς σας ανθρώπους, ή με άλλες νέες μητέρες, μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα και να σας υπενθυμίσει, ότι δεν είστε μόνες. Δεν χρειάζεται να καταπνίξετε τα δάκρυα σας, εάν αισθανθείτε την ανάγκη να κλάψετε λίγο να το κάνετε, αλλά προσπαθήστε να μην στέκεστε σε σκέψεις που σας στεναχωρούν.
Πότε να καλέσετε τον γιατρό:
Όπως και σε όλες τις μορφές της κατάθλιψης, έτσι και στην επιλόχεια, δημιουργείτε ένα σύννεφο αρνητικών συναισθημάτων και σκέψεων, όσο αφορά την άποψη της γυναίκας για τον εαυτό της, τη κατάσταση της, και για το μέλλον. Αν η επιλόχεια κατάθλιψη κρατάει περισσότερο από μια ή δύο εβδομάδες, μιλήστε με το γιατρό σας, για να συζητήσετε τα αίτια της και να αποκτήσετε και πάλι ενέργεια, χαρά και ελπίδα.