REAL LIFE FAMILY MATTERS

Πως να κάνετε το παιδί σας ευτυχισμένο


21 Απριλίου 2015

6087b0d0a1211d339342419e8c32b6dbκθατε.jpg

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί αν ο πολυάσχολος τρόπος ζωής σας επηρεάζει την ανατροφή του παιδιού σας; Έχετε σκεφτεί πως νιώθει κάθε φορά που του λέτε ότι είστε απασχολημένοι; Τα παιδιά είναι πολύ αθώα και έτσι, αν θέλουν να παίξουν ή να σας κάνουν ερωτήσεις και εσείς τα αγνοήσετε, μπορεί να τα πληγώσετε. Ως γονείς θα πρέπει να γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι  η ανατροφή του παιδιού σας, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες να νιώθει χαρούμενο και να γίνει ένας πετυχημένος ενήλικας.

Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε από ερευνητές από το Ινστιτούτο Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών, η επίδραση της πλήρους απασχόλησης και των δύο γονιών έχουν επίδραση στη συμπεριφορά του παιδιού. Η έρευνα δείχνει ότι οι δυνατότητες του παιδιού να τα πάει καλά σε εξετάσεις μειώνονται κατά 20%, στις περιπτώσεις όπου η μητέρα επιστρέφει και πάλι στη δουλειά της. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα τα μικρά ηλικίας 5 έως δέκα ετών των οποίων οι μητέρες είναι απασχολημένος με την εργασία τους, έχουν χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο και παρουσιάζουν στρες, σε σύγκριση με εκείνα των οποίων οι μητέρες μένουν στο σπίτι και τα βοηθάνε με τα μαθήματα.

Ωστόσο, σήμερα οι περισσότεροι γονείς έχουν ενοχές που δεν βλέπουν τα παιδιά τους, όσο θα ήθελαν. Μια νέα έρευνα αναφέρει, ότι περίπου το 42% των γονέων που συμμετείχαν στη μελέτη, ήταν δυσαρεστημένοι για το ότι δεν μπορούσαν να εκπληρώσουν, όπως θα ήθελαν, το ρόλο τους κατά τη διάρκεια των ημερών της εβδομάδας. Η έρευνα δείχνει επίσης, ότι αυτό που μετράει είναι η ποιότητα της συμμετοχής και όχι η ποσότητα. Για παράδειγμα, μπορείτε να περάσετε ώρες με το παιδί σας, αλλά να μην κάνετε τίποτα χρήσιμο και να είστε αδιάφοροι στις επιθυμίες του και στην ανάγκη για συναισθηματική σύνδεση. Αν όμως, θέλετε το μικρό σας να είναι χαρούμενο, δώστε του όλη σας τη προσοχή και ασχοληθείτε ουσιαστικά μαζί του. Εφόσον συμμετέχετε ενεργά στην εκπαίδευση του παιδιού σας και σε άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες, τείνει να είναι πιο έξυπνο και δραστήριο. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίξετε και να καθοδηγήσετε το παιδί σας, είτε πρόκειται για την εκπαίδευση, τα παιχνίδια ή διδάσκοντάς του καλές και κακές συνήθειες. Δεν έχει σημασία πόσο απασχολημένοι είστε με το καθημερινό πρόγραμμα εργασίας σας, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το μικρό σας στον ελεύθερο χρόνο σας.

Είναι σημαντικό να δώσετε στο παιδί σας να καταλάβει, ότι είστε πάντα στη διάθεσή του για να μιλήσετε μαζί του και να μοιραστείτε όλες του τις ανησυχίες. Μην το αγνοήσετε, γιατί θα το κρατάει πάντα μέσα του και δεν θα σας εκφράζει τα συναισθήματα του. Έτσι ένας καλός ακροατής, μπορεί να κάνει ένα παιδί ευτυχισμένο.

Μπορεί να είστε πολυάσχολοι εξαιτίας των υποχρεώσεων σας όμως, αν προσπαθήσετε θα βρείτε λίγο χρόνο για να σχεδιάσετε μοναδικές δραστηριότητες που θα μείνουν αξέχαστες στο παιδί σας. Κάντε μια βόλτα με το ποδήλατο, πηγαίνετε σε πάρκα, ή ακόμα πάρτε το μικρό σας και επισκεφτείτε τα εμπορικά. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε πολύ για να κάνετε το παιδί σας ευτυχισμένο, αρκεί να του δώσετε την απαραίτητη προσοχή και να του δείχνετε συνεχώς την αγάπη σας.