Οι μέρες είναι δύσκολες και ο καθ ένας τις βιώνει με τον δικό του τρόπο. Υπάρχουν όμως και τα παιδιά, τα οποία είναι τα μόνα που δεν φταίνε. Και μπορεί πολλοί ενήλικες να πιστεύουν, ότι δεν επηρεάζονται, όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί και τα παιδιά βιώνουν άγχος. Ως γονείς θα πρέπει να προστατεύετε τα μικρά σας από το στρες και να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν υγιείς τρόπους αντιμετώπισης του.
Καταρχήν, πρέπει να είστε προσεχτικοί με όσα συζητάτε όταν είναι μπροστά τα παιδιά σας, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να τους δημιουργήσετε μια ανασφάλεια και κατ επέκταση να αρχίσουν να έχουν στρες. Η τηλεόραση είναι και αυτή ένα μέσο που μπορεί να προκαλέσει άγχος. Τα παιδιά βλέπουν διάφορες εικόνες ή ακούνε συζητήσεις με αρνητικό περιεχόμενο και μπορεί να αρχίσουν να ανησυχούν για τη δική τους ασφάλεια και των ανθρώπων που αγαπάνε. Μιλήστε μαζί τους και εξηγήστε τους αυτό που ακούνε εκείνη τη στιγμή, έτσι ώστε να τα βοηθήσετε να καταλάβουν τι συμβαίνει, χωρίς να τα τρομοκρατήσετε.
Οι ιδιοσυγκρασίες των παιδιών ποικίλουν και επομένως, είναι αρκετά διαφορετικές ως προς την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν το άγχος. Μερικά είναι πιο βολικά από τη φύση τους και προσαρμόζονται πιο εύκολα στις αλλαγές της ζωής. Ενώ άλλα μπορεί να βιώσουν μια καινούρια κατάσταση με μεγαλύτερη ανησυχία. Το θετικό είναι ότι όλα τα παιδιά μπορούν να μάθουν να χειρίζονται το άγχος, αρκεί να νιώθουν ότι έχουν τη συναισθηματική στήριξη της οικογένειας. Παρόλα αυτά όλοι οι γονείς πρέπει να είναι προσεχτικοί με το πώς θα παρουσιάσουν μια αλλαγή στα μικρά τους, γιατί δεν πρέπει να χαθεί το αίσθημα της ασφάλειας. Διότι το συνεχές άγχος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία, όπως εφιάλτες, νυχτερινή ενούρηση, αϋπνία, ξεσπάσματα και κατάθλιψη.
Τέλος, εξηγήστε στα παιδιά σας, ότι μερικές φορές είναι φυσιολογικό να αισθάνονται φοβισμένα ή να έχουν άγχος και ότι και άλλοι άνθρωποι μοιράζονται αυτά τα συναισθήματα. Ο καθησυχασμός είναι σημαντικός για όλους μας.