REAL LIFE FAMILY MATTERS

Ποιες είναι οι διαφορές στην επιθετικότητα μεταξύ κοριτσιών και αγοριών και πως εκδηλώνονται;


13 Αυγούστου 2015

large-21-922x539oriz2222.jpg

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα αγόρια ήδη από το 2ο έτος της ηλικίας τους είναι κατά μέσο όρο πιο επιθετικά από τα κορίτσια. Εμφανείς είναι επίσης και οι διαφορές ως προς τον τρόπο που τα δύο φύλα εκδηλώνουν την εχθρότητα τους. Στα κορίτσια η επιθετικότητα συνήθως εκδηλώνεται με λεκτικές επιθέσεις ενώ συχνά παρατηρείται να στρέφουν την επιθετικότητα τους στον ίδιο τους τον εαυτό μέσα από ενέργειες αυτοτιμωρίας και αυτοζημιάς. Αντίθετα, τα αγόρια εκδηλώνουν την επιθετικότητα τους στρέφοντας την κυρίως προς άλλα αγόρια μέσα από βίαιες πράξεις.

Μετά το 3ο έτος της ηλικίας, οι επιθετικότερες μορφές συμπεριφοράς, όπως τα ξεσπάσματα οργής, αρχίζουν να εμφανίζονται όλο και πιο σπάνια, τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια. Στο 9ο έτος της ηλικίας παρουσιάζονται συχνές εκρήξεις θυμού σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο από 50% των αγοριών αλλά μόνο στο 30% των κοριτσιών.

Μερικές από τις διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών ως προς την επιθετικότητα, μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι οι γονείς έχουν την τάση να αποδοκιμάζουν περισσότερο τα κορίτσια παρά τα αγόρια που παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά, επειδή στην κοινωνία μας υποτίθεται ότι τα κορίτσια ενσαρκώνουν τον ρόλο του ευαίσθητου και υπάκουου πλάσματος που σταθερά πρέπει να προσφέρει αγάπη και στοργή. Επειδή όμως η κοινωνία θέλει τους άντρες διεκδικητές  και απαιτητικούς, οι γονείς έχουν την τάση να επιδοκιμάζουν την επιθετική συμπεριφορά των γιων τους, θεωρώντας τη κάτι απόλυτα φυσιολογικό, όπως και δείγμα "ανδροπρέπειας". Τις περισσότερες βέβαια φορές οι γονείς δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό αποτελεί "ενισχυτική" συμπεριφορά της επιθετικότητας.

Το περιβάλλον όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι απόλυτα υπεύθυνο για τις συμπεριφορές επιθετικότητας, καθώς όπως αναφέραμε και παραπάνω, διαπιστώνονται ήδη από το 2ο έτος της ηλικίας. Φυσικά ο τρόπος ανατροφής του παιδιού παίζει σημαντικότατο διαφοροποιητικό ρόλο. Υπάρχουν όμως και ενδογενείς διαφορές (αφορούν στις ορμόνες και τα χρωμοσώματα) στις οποίες οφείλονται οι ατομικές διαφορές στην ιδιοσυγκρασία.

Διαβάστε τη συνέχεια στο infokids.gr