Τι είναι ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός και πώς θα προστατέψω το παιδί μου;
19 Οκτωβρίου 2015
Στη σημερινή εποχή η τεχνολογία έχει εισβάλει στην καθημερινότητα και μας έχει γίνει απαραίτητη. Πλέον δεν τη χρησιμοποιούν μόνο οι μεγάλοι, αλλά και τα παιδιά, τα οποία ενδέχεται να γνωρίζουν περισσότερα από εμάς. Οι υπολογιστές υπάρχουν στα περισσότερα σχολεία, τα πιο πολλά παιδιά έχουν από ένα κινητό και οι έφηβοι είναι συνέχεια συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, όπως στο Facebook και στέλνουν μηνύματα όλη την ημέρα ή παίζουν παιχνίδια. Η γνώση που έχουν τα σημερινά παιδιά για τον ψηφιακό κόσμο μπορεί να φοβίζει τους γονείς. Όμως, όπως στον πραγματικό κόσμο, έτσι και στον κυβερνοχώρο υπάρχουν κίνδυνοι και οφείλετε τα προστατέψετε τα παιδιά σας. Επίσης, έχουν αυξηθεί τα κρούσματα εκφοβισμού μέσω του διαδικτύου και γι αυτό πρέπει να είστε ενημερωμένοι, για να μην κινδυνέψουν τα μικρά σας.
Τι είναι ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός;
Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός είναι η χρήση της τεχνολογίας για την παρενόχληση, την απειλή ή τη προσβολή. Εξ ορισμού, αυτό συμβαίνει στους νέους. Επίσης, όταν ένας ενήλικας παρενοχλεί μέσω του διαδικτύου ένα παιδί, είναι εξίσου εγκληματικό και μπορεί να έχει έννομες συνέπειες μέχρι και φυλάκιση. Μερικές φορές μπορείτε να εντοπίστε εύκολα αν το παιδί σας παρενοχλείτε. Για παράδειγμα αν αυτό συμβαίνει στο tweeter ή στο fecebook τότε μπορείτε να το καταλάβετε, διαβάζοντας τα μηνύματα που έχουν σταλθεί. Όμως, άλλες φορές μπορεί να μην είναι τόσο προφανής η παρενόχληση, όπως στη περίπτωση που γίνεται online ή αν το παιδί έχει στείλει προσωπικές φωτογραφίες ή βίντεο στον θύτη. Επίσης, πολλά παιδιά εκφοβίζουν συνομήλικους τους μέσω του διαδικτύου, δημιουργώντας ένα ψεύτικο προφίλ, ώστε να μην τους αναγνωρίζουν.
Επειδή πολλά παιδιά διστάζουν να καταγγείλουν ότι είναι θύματα εκφοβισμού, ακόμα και στους γονείς τους, δεν είναι πολύ εύκολο να γίνει αμέσως αντιληπτό. Πρόσφατες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι περίπου 1 στους έφηβους υπήρξαν θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού και 1 στους 6 παραδέχονται ότι έχουν φοβερίσει κάποιον. Επίσης, οι περισσότεροι από τους μισούς εφήβους έχουν δηλώσει σε μια έρευνα, ότι έχουν βιώσει κακοποιήσει μέσω των ψηφιακών μέσων.
Επιδράσεις το εκφοβισμού
Ο εκφοβισμός δεν περιορίζεται πλέον μόνο στις σχολικές αυλές και στις γωνιές του δρόμου, αλλά έχει εκσυγχρονιστεί και μπορεί να συμβεί παντού, 24 ώρες την ημέρα, εξαιτίας του διαδικτύου. Όσο τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε έναν υπολογιστή ή άλλη συσκευή, είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο. Οι συχνές και μακροπρόθεσμες παρενοχλήσεις στον κυβερνοχώρο μπορεί να αφήσουν ψυχικά τραύματα στο παιδί και άλλες διαταραχές που σχετίζονται με το στρες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, υπάρχουν μέχρι και επεισόδια αυτοκτονίας. Οι ειδικοί επισημάνουν ότι τόσο τα παιδιά που δέχονται εκφοβισμό, όσο και οι ίδιοι οι θύτες, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτοκτονικές τάσεις και απόπειρες.
Τα σημάδια διαδικτυακού εκφοβισμού ποικίλλουν, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Συναισθηματικά αναστατωμένα παιδιά κατά τη διάρκεια ή μετά τη χρήση του διαδικτύου.
- Παιδιά που είναι πολύ μυστικοπαθή.
- Απόσυρση από τα μέλη της οικογένειας, τους φίλους και τις δραστηριότητες.
- Αποφεύγουν το σχολείο και μειώνεται η απόδοση τους στις δραστηριότητες τους.
- Αλλαγές στη διάθεση, τη συμπεριφορά, στον ύπνο, στην όρεξη ή θέλουν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο.
- Τα παιδιά είναι νευρικά όταν λάβουν ένα μήνυμα ή e-mail
- Αποφεύγουν τις συζητήσεις σχετικά με τον υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο
Πώς οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν
Αν ανακαλύψετε ότι το παιδί σας είναι θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού, προσπαθήστε να το στηρίξετε και να του εξηγήσετε ότι δεν είναι δικό του σφάλμα. Ενθαρρύνετε το να σας μιλήσει για το συγκεκριμένο θέμα και υπενθυμίστε του ότι δεν είναι μόνο του και επίσης ότι πολλοί συνομήλικοι του έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού. Επίσης, να το συμβουλέψετε να μην απαντάει στα μηνύματα, επειδή ακριβώς αυτό τροφοδοτεί τη φωτιά και κάνει τη κατάσταση χειρότερη. Όμως, κρατήστε όλα τα απειλητικά μηνύματα, εικόνες και κείμενα που έχουν σταλθεί στο παιδί σας, γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία. Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας έχει επηρεαστεί αρνητικά από αυτή την κατάσταση, ενδέχεται να χρειαστεί να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Επίσης, καλό είναι να έχετε τον υπολογιστή σε έναν δημόσιο χώρο στο σπίτι και όχι στο παιδικό δωμάτιο και να θέσετε όρια στη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Τέλος, μιλήστε με το μικρό σας για τη σημασία της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και γιατί είναι κακή ιδέα να μοιράζεται προσωπικές πληροφορίες και εικόνες στο διαδίκτυο.