Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, και θέλει να «ρίξει φως» στην δυνατότητα των κοριτσιών να αψηφούν τα στερεότυπα σε τομείς που θεωρούνται «αντρικοί», όπως την καριέρα στα μαθηματικά και τις επιστήμες.
Εγώ πάλι πιστεύω ότι τα μικρά κορίτσια μας εκπλήσσουν ευχάριστα με την καθημερινή αψήφιση των στερεότυπων που υπάρχουν κατά πολύ στην ελληνική κοινωνία. Θεωρούν τον εαυτό τους δυνατό και ικανό να καταφέρει τα πάντα.
Η Lin Bian, μία διδακτορική φοιτήτρια στο University of Illinois και επικεφαλής ερευνητής της συγκεκριμένη μελέτης δείχνουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να παρέμβουμε στην εκπαίδευση των παιδιών όσο το δυνατόν το συντομότερο πριν εδραιωθούν ιδέες σχετικά με το τι μπορεί να κάνει ένα κορίτσι και ένα αγόρι.
Η Bian και οι συνάδελφοί της στο New York University και το Princeton έκαναν 4 τεστ για να μετρήσουν την αντίληψη των παιδιών σχετικά με την ευφυΐα και το φύλο. Προκειμένου να μιλήσουν για αυτή την αντίληψη στα παιδιά με έναν φιλικό τρόπο χρησιμοποίησαν την φράση «πολύ, μα πολύ έξυπνος».
Σε ένα από τα τεστ, τα παιδιά έβλεπαν μία ιστορία με πρωταγωνιστή μία φιγούρα που δεν είχε φύλο και έπρεπε να επιλέξουν μέσα από 4 εικόνες, τον χαρακτήρα που θεωρούσαν οι ίδιοι ότι ήταν ο πρωταγωνιστής της ιστορίας. Από τις 4 εικόνες, οι δύο ήταν αρσενικές φιγούρες και οι δύο θηλυκές. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αν και τα παιδιά 5 ετών θεωρούσαν ότι το δικό τους φύλο αντιστοιχούσε με την εξυπνάδα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στα 6 έτη τους, τα κορίτσια ήταν λιγότερο πιθανό να θεωρήσουν ότι ο έξυπνος πρωταγωνιστής στην ιστορία ήταν θηλυκό σε σχέση με τα αγόρια.
Ένα άλλο τεστ ζήτησε από τα παιδιά να παίξουν ένα παιχνίδι που ήταν είτε για «πολύ, πολύ έξυπνους» ανθρώπους, είτε για ανθρώπους «που προσπαθούν πάρα μα πάρα πολύ». Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα κορίτσια δεν έδειχναν μεγάλο ενδιαφέρον στο παιχνίδι που είχε να κάνει με την εξυπνάδα, αλλά προτιμούσαν εκείνο που συνδεόταν με την σκληρή δουλειά.
Συνολικά, η έρευνα δεν εξέτασε για ποιο λόγο τα παιδιά αποκτούν αυτές τις σκέψεις σχετικά με την εξυπνάδα και το φύλο, αλλά κατέγραψαν ότι τα παιδιά βιώνουν μεγάλες αλλαγές από την ηλικία των 5 έως των 7 ετών.
Περιμένουμε και την έρευνα που θα μας πεί για ποίο λόγο τα παιδιά αποκτούν αυτές τις σκέψεις.
Πηγή: 4moms
Μάθετε όλα όσα αφορούν τα παιδιά: