REAL LIFE FAMILY MATTERS

10 λόγοι που η yoga θα κάνει το παιδί σας πιο χαρούμενο


4MOMS

12 Μαΐου 2017

img-7864-960x500.jpg

Αγαπώ την γιόγκα και θεωρώ πως αν κάνεις μάθημα με τους κατάλληλους ανθρώπους σε κάνουν να την αγαπήσεις περισσότερο καθώς για μένα είναι μια ενδυνάμωση όχι μόνο του σώματος, αλλά και της ψυχής..

Η Μαριτίνα ενθουσιάστηκε και το πρώτο πράγμα που μου είπε όταν τελείωσε το μάθημα, ήταν, “Μαμά ένιωσα πιο ανάλαφρη,πιο ήρεμη θέλω να με ξαναπάρεις μαζί σου,να κάνουμε γιόγκα πάλι.”

Με αφορμή αυτό λοιπόν, επικοινώνησα με την καθηγήτρια γιόγκα αλλά και “ειδική”στην παιδική γιόγκα Αριάδνη Οικονομίδη.

Της ζήτησα να μας εξηγήσει ποιά είναι τα οφέλη της γιόγκα και ίσως οι αναγνώστριες του 4moms.gr την επόμενη φορά να κάνουν παρέα με τα παιδιά τους.

Yoga είναι η τέχνη της αρμονικής ένωσης νου και σώματος που αλλάζει ζωές εδώ και 5 χιλιάδες χρόνια – ποιος είπε ότι κάνει μόνο για ενήλικες; Χάρη στη θεραπευτική της διάσταση, η yoga, αντίθετα, θα πρέπει να θεωρείται ότι ταιριάζει περισσότερο στα παιδιά, τα οποία χρειάζονται περισσότερο απ’ όλους εργαλεία να αντιμετωπίσουν τον κόσμο στον οποίο μεγαλώνουν.

Να μερικοί από τους λόγους για τους οποίους πιστεύω ότι η Yoga for Happy Kids που διδάσκω είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας.

Χαρίζει ευλυγισία και ενδυναμώνει σώματα στην ανάπτυξη.

Τα παιδιά γεννιούνται με φυσική ευλυγισία, χάρισμα που η yoga τα βοηθά να μην χάσουν ποτέ. Αντίθετα, ενδυναμώνει όλους τους μύες τους έτσι ώστε να ανταποκριθούν στην πρόκληση της γρήγορης ανάπτυξης που παρατηρείται στις ηλικίες αυτές. Επίσης, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους τραυματισμούς – αυτοί κι αν παρατηρούνται στις ηλικίες αυτές!

Αυξάνει την αυτό-εκτίμηση.

Όταν ένα παιδί ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός μαθήματος και μαθαίνει να κατακτά στόχους, αναπόφευκτα αποκτά αυτοπεποίθηση και επιμονή ενόψει δύσκολων στόχων. Και τι καλύτερο από ένα παιδί που αντιμετωπίζει την πίεση της καθημερινότητας του με αυτοπεποίθηση;

Βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση.

Οι διαφορετικοί ρυθμοί στις ασκήσεις μαθαίνουν στα παιδιά να προσαρμόζονται σε διαφορετικών ειδών καθήκοντα και να ελέγχουν απόλυτα το σώμα και την ενέργειά τους. Τα βοηθά επίσης να βελτιώσουν την προσοχή και υπομονή τους.

Κάνει πιο εύκολη την αντιμετώπιση του άγχους.

Η υπομονή αυτή δεν είναι πουθενά πιο χρήσιμη απ’ ό, τι στο σχολείο, το φροντιστήριο και όλες τις στιγμές της πιεσμένης καθημερινότητάς τους. Η yoga, όπως άλλωστε και όποια σωματική άσκηση, απελευθερώνει ενδορφίνες, ενώ οι ασκήσεις αναπνοής χαμηλώνουν τους παλμούς της καρδιάς και ηρεμούν το μυαλό – είναι ό, τι καλύτερο για να «ανακτήσει» το παιδί το ίδιο του το μυαλό. Η yoga, εξάλλου, διδάσκει την έλλειψη ανταγωνισμού και επικριτικής διάθεσης, και άρα δημιουργεί κλίμα χαλάρωσης και αποδοχής.

Διδάσκει την ηρεμία ως μόνιμη κατάσταση του νου

Μία από τις αγαπημένες στιγμές σε κάθε μάθημα είναι όταν ζητώ από τα παιδιά να μείνουν ακίνητα, ήρεμα, γαλήνια και ήσυχα. Τα παιδιά έτσι μαθαίνουν τα οφέλη της ηρεμίας και το πώς μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις και την πιο δύσκολη στιγμή.

Πυροδοτεί την φαντασία και την δημιουργικότητα.

Για μένα το μάθημα είναι πάνω από όλα παιχνίδι! Τα παιδιά φτιάχνουν τις δικές τους πόζες, προσποιούνται ότι είναι διάφορα ζωάκια, τολμούν να σκεφτούν δημιουργικά και να προτείνουν δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει ότι το μάθημα είναι όχι μόνο διασκεδαστικό, αλλά και βασικό για την έκφρασή τους.

Ενθαρρύνει την κοινωνική επαφή και την ευγένεια.

Η yoga διδάσκει στα παιδιά ότι είμαστε όλοι ίσοι και ίδιοι, παρά την εξωτερική μας εμφάνιση, το φύλο και τη φυλή μας, ή την θρησκεία μας. Όλοι μας έχουμε ένα σώμα και τα ίδια συναισθήματα. Τα μαθήματά μου ενθαρρύνουν τη συνεργασία και θέλω να πιστεύω ότι εμπνέουν τα παιδιά να είναι ευγενικά και υπομονετικά με τους φίλους και συμμαθητές τους, καθώς και με τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Σφραγίζει την καλή σχέση με το σώμα.

Η yoga στοχεύει στην καλή ισορροπία, την ενδυνάμωση και την ευλυγισία, και όλες οι ασκήσεις σε αναγκάζουν να έρθεις σε επαφή με το σώμα σου, να το κάνεις να σε υπακούσει, να καταφέρει κάτι καινούριο, να προσαρμοστεί σε αυτό που του ζητείται. Και ένα καλορυθμισμένο σώμα είναι το καλύτερο εργαλείο που μπορούμε να έχουμε.

Μαθαίνουν να βάζουν όρια – στους εαυτούς τους αλλά και στους άλλους.

Η πειθαρχία και η ευθύνη φέρνουν μαζί τους την σωστή οριοθέτηση, είτε στα ίδια τα παιδιά είτε στους γύρω τους. Και αν η ιδέα ότι το παιδί σας μπορεί να μάθει να σταματά μπροστά σε κάτι που είναι πιθανά βλαβερό για αυτό, ακούγεται εντυπωσιακή, φανταστείτε πόσο πιο όμορφο ακούγεται το να είναι σε θέση να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους από βλαβερές επιρροές.

Διδάσκει την πειθαρχία και την ευθύνη.

Η yoga δεν είναι προορισμός – είναι ταξίδι ζωής. Όσο κι αν τα μαθήματα έχουν το στοιχείο του παιχνιδιού, έχουν και την ευθύνη. Τα παιδιά μαθαίνουν την πειθαρχία και τη συνέπεια που απαιτούνται για μια τέτοια άσκηση, και αναπόφευκτα τις εφαρμόζουν και σε άλλους τομείς της ζωής τους. Η yoga διδάσκει ότι τίποτα δεν μπορείς να πετύχεις χωρίς σκληρή δουλειά και προσπάθεια, ότι η ζωή έχει καλές μέρες, κακές μέρες και αρκετές στο ενδιάμεσο – και ότι μπορούν να τις επιβιώσουν όλες.

Από την Αριάδνη Οικονομίδη, Yoga Instructor και Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

Πηγή: 4moms

Μάθετε όλα όσα αφορούν τα παιδιά:

Λιγότερος χρόνος στην… «οθόνη» για πιο κοινωνικά παιδιά!

Σύνδρομο Tourette στα παιδιά: Το γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισής του

5 τρόποι για να κάνετε το παιδί σας να συμμετέχει στις δουλειές του σπιτιού

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα