Περιττά κιλά στην παιδική ηλικία: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο δια βίου κατάθλιψης

Σάββατο, 03 Ιουνίου 2017
pexels-photo-302482.jpeg

Οι συμμετέχοντες είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη και υποβλήθηκαν σε έλεγχο για τυχόν καταθλιπτικά συμπτώματα ή μείζονα κατάθλιψη στο παρελθόν.

Μελετήθηκαν επίσης στοιχεία για το βάρος και το ύψος τους όταν ήταν 8-13 ετών, αλλά και για τη μέση ηλικία (περί τα 50 έτη). Όσοι είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος από 25 έως 29,9 θεωρήθηκαν υπέρβαροι.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας 39 άτομα διαγνώστηκαν με μείζονα κατάθλιψη.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι, τα περιττά κιλά στην παιδική ηλικία ήταν ισχυρός προγνωστικός δείκτης επικείμενης κατάθλιψης, απ’ ότι να είναι κανείς υπέρβαρος στη μέση ηλικία. Η ερευνήτρια υπολόγισε ότι το να είναι κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος σε ηλικία οκτώ ή 13 ετών σχετίζεται με τετραπλάσιο κίνδυνο μείζονος κατάθλιψης, συγκριτικά με το να έχει φυσιολογικό σωματικό βάρος ή να εξελιχθεί σε παχύσαρκο κατά την ενήλικη ζωή.

«Η μελέτη δείχνει ότι ορισμένοι υποκείμενοι μηχανισμοί που συνδέουν τα περιττά κιλά ή την παχυσαρκία με την κατάθλιψη πηγάζουν από την παιδική ηλικία. Ο γενετικός κίνδυνος ή η χαμηλή αυτοεκτίμηση, που συχνά ακολουθεί τα άτομα με μη ιδανικό σώμα, μπορεί να είναι οι ένοχοι. Δεδομένης της αύξησης της παχυσαρκίας μεταξύ των εφήβων και της μεγαλύτερης επιρροής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην εξωτερική μας εμφάνιση, η καλύτερη κατανόηση παιδικής παχυσαρκίας και κατάθλιψης είναι καίριας σημασίας», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

Πηγή: 4moms

Μάθετε όλα όσα αφορούν τα παιδιά:

6 deco trends για το παιδικό δωμάτιο

Παιδικά δωμάτια με μποέμικο χαρακτήρα

Ιδιαίτερα αγορίστικα παιδικά δωμάτια για να πάρετε έμπνευση

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα