REAL LIFE MOTHERWORLD

«Σε ευχαριστώ»: Ένα κείμενο για όλες τις μητέρες χωρίς παιδιά


Έλενα Κρητικού

14 Μαΐου 2023

«Σε ευχαριστώ»: Ένα κείμενο για όλες τις μητέρες χωρίς παιδιά
pexels
Ίσως είχες κι εσύ μια τέτοια μορφή στη ζωή σου

Μητέρα: Η γυναίκα η οποία γεννάει ένα παιδί, (είτε δικό της είτε είναι παρένθετη μητέρα), και αναλαμβάνει την ανατροφή ενός ή περισσότερων παιδιών.

Μητρική φροντίδα: Με όρους ψυχολογίας, μητέρα είναι η γυναίκα που προσφέρει στο παιδί συναισθηματική ζεστασιά, προσωπική φροντίδα και αισθητηριακή διέγερση.

Οι όροι μπορεί να μοιάζουν ίδιοι αλλά πολλές φορές είναι εντελώς αντίθετοι.

Μία γυναίκα που γίνεται μητέρα, δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι προσφέρει μητρική φροντίδα στο παιδί της και μία γυναίκα με μητρική φροντίδα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι μητέρα

Ίσως είχες κι εσύ στη ζωή σου, τη δεύτερη φιγούρα που περιγράφουμε, η οποία μπορεί να έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτό που είσαι σήμερα. Αυτή η γυναίκα μπορεί να μην μπορούσε ή να μην ήθελε ποτέ να κάνει παιδιά αλλά ήταν πάντα εκεί για σένα. Κατά καιρούς δέχεται την κλασική ερώτηση: «γιατί δεν κάνεις παιδιά;» τη στιγμή που κανείς δεν ρωτάει καμία γυναίκα «γιατί κάνει».

Εκείνη ωστόσο ξέρει να απαντήσει συνειδητά και να υποστηρίξει με επιχειρήματα την επιλογή της. Μπορεί να μην ένιωσε ποτέ έτοιμη να αναλάβει αυτή την ευθύνη αλλά λατρεύει για παράδειγμα, να δουλεύει με παιδιά ή να κρατάει τα παιδιά των φίλων της και να περνάει χρόνο μαζί τους όσο λείπουν σε διακοπές. Η γυναίκα αυτή συνήθως θα απαντήσει ότι «αγαπάει τα παιδιά αλλά δεν έχει ανάγκη να γίνει μητέρα».

Jenny.Gr
Randal Ford for TIME

Όσο ήσουν μωρό, σου έλεγε ιστορίες σαν να ήσουν ενήλικας, σου γελούσε, σου διάβαζε παραμύθια και ψιθύριζε για να μη σε ξυπνήσει κάθε φορά που σε έπαιρνε ο ύπνος στην αγκαλιά της. Σου μάθαινε πώς να ξεχωρίζεις τους ήχους, πώς να αντιλαμβάνεσαι τα χρώματα, τα σχήματα και τις υφές, στοιχεία που δεν είχες ιδέα ότι συνθέτουν τον κόσμο και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι δεν είχε ιδέα για το πόσο καλή ήταν στον ρόλο που κέρδισε χωρίς να της δοθεί.

Η φωνή της σού χάριζε πάντα ένα αίσθημα ασφάλειας, ένα προστατευτικό πλέγμα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε έμαθε να ζεις με υπερπροστατευτικότητα. Ήξερε ότι μετά τις βασικές σου ανάγκες, έπρεπε να σε βοηθήσει να χτίσεις με υγιείς όρους την αυτοεικόνα σου χωρίς να μπορεί να στη διαλύσει κανένας στο μέλλον. Σε προετοίμαζε όσο μεγάλωνες για τον αληθινό κόσμο εκεί έξω, μαθαίνοντάς σου να μην παραιτείσαι ποτέ και να υπερασπίζεσαι πάντα αυτό που θες και είσαι.

Σίγουρα είχες κάποτε μια τέτοια μορφή στη ζωή σου που μπορεί να μην ήταν εκεί από όταν ήσουν μωρό αλλά η αλληλεπίδρασή σας σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής σου, διαμόρφωσε τον χαρακτήρα που έχεις σήμερα. Μπορεί να ήταν εκείνη η θεία που αγόρασε για την αποφοίτησή σου τα παπούτσια που δεν μπορούσες ποτέ να έχεις, ή εκείνη η γυναίκα που σε πήγε κάπου που δεν είχες ξαναπάει, μόνο και μόνο για να σου προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία.

Σου έκανε ένα τηλεφώνημα την πιο δύσκολη στιγμή, προσφέρθηκε να κρατήσει το παιδί σου το βράδυ που ένιωσες τις αντοχές σου να τελειώνουν. Αυτή η γυναίκα μπορεί να ήρθε στη ζωή σου οποιαδήποτε στιγμή. Δεν έχει σημασία η χρονική στιγμή άλλα ότι εμφανίστηκε μπροστά σου ακριβώς τη στιγμή που τη χρειαζόσουν. Ήρθε για να αναπληρώσει το κενό και να σου διδάξει πως η αληθινή μητρότητα είναι πολλά παραπάνω από έναν απλό ορισμό.

*Χρόνια Πολλά σε όλες τις γυναίκες που δεν ήθελαν ή δεν μπόρεσαν να φέρουν ένα πλάσμα στον κόσμο, αλλά με την αγάπη τους υπήρξαν πραγματικές μητέρες όταν τις είχαμε ανάγκη.