REAL LIFE TODAY I LOVE

Απόδραση στην Ύδρα


Τζένη Μπαλατσινού

16 Μαΐου 2017

hydrajenny2.jpg

Η γοητεία της νησιώτικης και στεριανής αρχιτεκτονικής της, αλλά και η ιστορία της, την έκανε "καταφύγιο" έμπνευσης για πολλούς ξένους και Έλληνες των τεχνών. Από τον Πάμπλο Πικάσσο, τον Μαρκ Σαγκάλ, τον Νίκο Χατζηκυριάκο -Γκίκα, το νομπελίστα ποιητή Ελύτη, τον Εγγονόπουλο, τον Χένρυ Μίλλερ, μέχρι τον Γεώργιο Σεφέρη. Ο ζωγράφος Περικλής Βυζάντιος, το 1936 μαζί με τον τότε καλλιτεχνικό διευθυντή της σχολής Καλών Τεχνών, δημιούργησαν και στέγασαν στο πανέμορφο ιταλικής αρχιτεκτονικής αρχοντικό του Ναυάρχου Τομπάζη, το παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών.

Η Υδραία, όπως την ανέφεραν παλαιότεροι ιστορικοί, λόγω της αφθονίας του νερού από τις πλούσιες πηγές της, συνδυάζει το σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό της, το πράσινο με την θάλασσα, την ησυχία με την "επιλεκτική" φασαρία, τις οικογενειακές αλλά και των ερωτευμένων διακοπές.

Αν αναζητάτε την αρχοντική ομορφιά της Ύδρας για τη διαμονή σας, μπορείτε να διαλέξετε το Hydrea Hotel που βρίσκεται 400 μέτρα από το λιμάνι. Το ξενοδοχείο στεγάζεται σε ένα αρχοντικό, που χτίστηκε τον 18ο αιώνα και ο πρώτος του ιδιοκτήτης ήταν ο πλοιοκτήτης Φραγκίσκος Βούλγαρης και η οικογένειά του. Το κτίσμα πλέον ανήκει στην οικογένεια Πολέμη και βρίσκεται ανάμεσα στα πιο σημαντικά αρχοντικά του 1800, ενώ φέρει στοιχεία γενοβέζικης αρχιτεκτονικής. Οι πλούσιοι πλοιοκτήτες, έχοντας ταξιδέψει πολύ, "θέλησαν να εισαγάγουν στην Υδρα τα χαρακτηριστικά μιας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ώστε να ενταχθούν κι εκείνοι στον τρόπο ζωής της δυτικής μεγαλοαστικής κοινωνίας", όπως γράφει ο Γιώργος Προκοπίου στη μελέτη του 'Η αρχιτεκτονική των Αρχοντικών της Υδρας'". Σήμερα, το Hydrea Hotel συνδυάζει την αισθητική του 1803 και του 2017, προσφέροντας εξαιρετική εμπειρία διαμονής.

[gallery-716873]

Παραλίες, που αξίζει να βουτήξετε είναι η βραχώδη Σπηλιά, η Υδρονέτα, αλλά και για πιο απόμερα, το Καμίνι και το μικρό Καμίνι. Περπατώντας από τα Καμίνια και παίρνοντας το μονοπάτι από το νερό, φτάνεις στον Βλυχό με τα γκρίζα μικρά βότσαλα. Στις πλάκες του Βλυχού αξίζει να βουτήξετε απόγευμα και να δείτε το ηλιοβασίλεμα. Με λίγο περπάτημα ακόμα, μπορείτε να κολυμπήσετε στη Δυτική ακτή της Ύδρας, τον Άγιο Γεώργιο με το μικρό εκκλησάκι του με φόντο στους βράχους. Στην επιστροφή από το Βλυχό προς την Χώρα πάρτε το εσωτερικό δρομάκι για να δείτε το σπίτι του Χατζηκυριάκου Γκίκα.

Στις διαδρομές αυτές, μπορείτε να φάτε σε όμορφα και ήσυχα μικρά ταβερνάκια κοντά στις παραλίες, όπως στη κα Χριστίνα με τα λαδερά της, και για φρέσκο ψάρι και ρεγγοσαλάτα στο Πευκάκι. Αν σας αρέσουν τα φρέσκα καλαμάρια, ιδανικό μέρος μέσα στη Χώρα είναι η Οστριά. Αν πάλι είστε αθλητικοί τύποι και αποφασίσετε να δείτε την Ύδρα από ψηλά μπορείτε μέσα από πολύ όμορφο μονοπάτι ανεβείτε στο βουνό Έρος, αλλά και να επισκεφτείτε την Μονή του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Γεωργίου στο Μπίστι. Έχει πολλά μονοπάτια και μέσα από πευκόφυτες διαδρομές, αλλά και από πέτρινα λιτά. Ό,τι και να αποφασίσετε, η θέα θα σας αποζημιώσει. Σίγουρα να προμηθευτείτε τα απαραίτητα όπως καπέλο, αντηλιακό και ξηρούς καρπούς, διότι δεν υπάρχουν στάσεις μέχρι την κορυφή. Κι αν τα καταφέρετε και φτάσετε στη κορυφή του βουνού Έρε, πάρτε μαζί σας και το απόσπασμα του Εγγονόπουλου από την ποιητική του συλλογή Μπολιβάρ και διαβάστε το. Σε αυτό το σημείο κάθισε και το έγραψε.

Αν θελήσετε να κάνετε ψώνια, μπορείτε να επισκευθείτε την My 'Υdra Boutique, που βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού. Ένας πολύ όμορφος χώρος στην καρδιά της Ύδρας στον οποίο μπορείτε να βρείτε ρούχα και αξεσουάρ από brands όπως Replay και Brooks Brothers, αλλά και έργα του Αλέκου Φασιανού και του Ανδρέα Ψαράκου.

Αν επισκεφτείτε την Ύδρα, ζήστε την αλλιώς, έχει πολλά περισσότερα να δεις από την πρώτη εικόνα-κάδρο που βλέπεις μπαίνοντας στο λιμάνι της.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα