REAL LIFE TODAY I LOVE

Ένας χειμώνας θέατρο


Τζένη Μπαλατσινού

9 Νοεμβρίου 2017

jenny1.jpg

Όπως έλεγε ο μεγάλος Καρόλος Κουν "Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό, που μας παρακολουθεί, κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας". Αυτή είναι η ουσία του θεάτρου...αυτός είναι ο στόχος του.

Το πότε ξεκίνησε να μου αρέσει το θέατρο δεν μπορώ να το προσδιορίσω χρονικά. Θυμάμαι από πάντα τον εαυτό μου να αναζητά την επόμενη παράσταση που θα δει...λες και το αίσθημα αυτό του θαυμασμού, που νιώθω για τους ηθοποιούς, αλλά και για το έργο το ίδιο, κάθε φορά που βρίσκομαι στην πλατεία μίας θεατρικής αίθουσας, είναι τόσο μεγάλο που σχεδόν γίνεται ανάγκη.

Για φέτος αυτές που έχω ξεχωρίσει είναι αρκετές:

Ο "Χαρτοπόλεμος" στο Μικρό Γκλόρια με τους Γιωργή Τσουρή, Βάλια Παπακωνσταντίνου, Βαγγέλη Ρωμνιό, Παύλο Πιέρρο και Φοίβο Ριμένα. Ένα κωμικοτραγικό θρίλερ, που έχει γράψει ο Βαγγέλης Ρωμνιός και σκηνοθέτησε ο Γιώργος Παλούμπης kai που ξεχώρισε την περασμένη άνοιξη και ενθουσιάζονται κοινό και κριτικούς.

Η μουσικοθεατρική παράσταση "Μάλιστα Κύριε Ζαμπέτα" στο θέατρο Αλίκη, πού είναι ένας φόρος τιμής στον άνθρωπο που έβαλε το μπουζούκι μέσα στα σαλόνια της καλής κοινωνίας και που έκανε ένα ολόκληρο έθνος και όχι απλά χώρα, να τον θαυμάζει. Πρωταγωνιστούν οι Βίκυ Σταυροπούλου στο ρόλο της γυναίκας της ζωής του, Τάσος Χαλκιάς, Λευτέρης Ελευθερίου, Χριστίνα Τσάφου, Ελένη Καρακάση, Μάκης Πατέλης. Μαζί τους ένας μεγάλος θίασος από νέους ηθοποιούς και 8-μελής ζωντανή ορχήστρα.

Η "Μαντάμ Σουσού" του Δημήτρη Ψάθα, που πρόσφατα έκανε πρεμιέρα στο Παλλάς με την απολαυστική Δήμητρα Παπαδοπούλου, η οποία υπογράφει την απόδοση του κειμένου, τον Κώστα Κόκλα, τον Άλκι Κούρκουλο και ακόμα 23 ηθοποιούς. Οι σκηνοθετικές οδηγίες δώθηκαν από τον Γιάννη Κακλέα και η αγαπημένη ακατάδεκτη μεγαλομανής ηρωίδα, που αγαπήσαμε όλοι ζωντάνεψε και πάλι. Και πολύ μας άρεσε.

Ο "Φάρος" του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη στον Αθηνών, με τους Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Νίκο Ψαρρά, Αιμίλιο Χειλάκη, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Προμηθέα Αλειφερόπουλο. Ένα all-star cast, μεγάλη δόση μαύρου χιούμορ, ένα πολυβραβευμένο έργο του Κόνορ Μακφέρσον. Τι άλλο να θέλει κανείς για να περάσει δύο απολαυστικές ώρες.

Το "Όταν Σβήνουν τα Φώτα" του Τζακ Σάρκεϋ,στο θέατρο Πειραιώς 131, σε σκηνοθεσία Βασίλη Θωμόπουλου με τους Μαρία Κωνσταντάκη, Μαριάννα Τουμασάτου, Κρατερό Κατσούλη, Μάριο Αθανασίου, Βασίλη Ευταξόπουλος και άλλους. Μία παράσταση που υπόσχεται - και το κάνει - να σας φτιάξει τη διάθεση και ας εξελίσσεται όλη η πλοκή γύρω από έναν φόνο. Το μυστήριο μπλεγμένο με εκρηκτικό γέλιο και εκπλήξεις.

Το "Με Δύναμη από την Κηφισιά" στο θέατρο Νέου Κόσμου με τις Λυδία Φωτοπούλου, Έμιλυ Κολιανδρή, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη. Ένα έργο, που αποτέλεσε σταθμό της σύγχρονης δραματουργίας, και που έχει αφήσει το δικό του στίγμα, από το πρώτο του ανέβασμα στη νέα Σκηνή του Λευτέρη Βογιατζή, και που πλέον το βλέπουμε μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Δημήτρη Καραντζά. Αν θελετε κάτι ανάλαφρο, γρήγορο και με χιούμορ, προτείνεται.

Και μία παράσταση ξέρετε με τι ταιριάζει πάντα; Με ένα ποτό μετά...Έτσι, οι ανταλλαγές απόψεων και οι συζητήσεις πάνω στο τι ήθελε να πει ο συγγραφέας ρέουν ευκολότερα.

Καλή σας θέαση