REAL LIFE TODAY I LOVE

Γιατί η μουσική είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας


Τζένη Μπαλατσινού

25 Απριλίου 2018

jenny143397.jpg

Η δημιουργία της μουσικής προηγείται της χρήσης του γραπτού λόγου στην ιστορία της ανθρωπότητας και είναι στενά συνδεδεμένη με την ανάπτυξη και την μοναδικότητα κάθε ανθρώπινης κουλτούρας. Έχει γραφθεί και δημιουργηθεί για πολλούς διαφορετικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων της ανθρώπινης απόλαυσης, της θρησκείας, της διασκέδασης, όπως και της εμπορικής κατανάλωσης. Οι άνθρωποι δημιουργούν και ακούν μουσική με σκοπό να εκφράσουν συναισθήματα και ιδέες, επομένως κάθε χρονικό σημείο της ανάπτυξης του ανθρώπινου πολιτισμού περιλαμβάνει τη μουσική ως αναπόσπαστο κομμάτι.

Η επιστήμη έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να προσδιορίσει τους λόγους για τους οποίους η μουσική επηρεάζει τόσο άμεσα τη ζωή μας. Όσοι ερευνούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο γνωρίζουν εδώ και χρόνια πως η μουσική έχει έναν μοναδικό δεσμό με τα συναισθήματά μας, επομένως λειτουργεί ως ένα αρκετά αποτελεσματικό εργαλείο διαχείρισης των συναισθημάτων αυτών -για παράδειγμα στη μείωση του άγχους. Όταν ακούμε μουσική η πίεση του αίματος πέφτει, οι παλμοί επιβραδύνονται και τα επίπεδα των ορμονών του στρες μειώνονται. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, τα συγκεκριμένα οφέλη είναι παγκόσμια, ανεξάρτητα από το είδος της μουσικής που προτιμά ο κάθε άνθρωπος. Βέβαια, διαφορετικά είδη μουσικής μπορεί να ταιριάζουν σε διαφορετικές διαθέσεις -η κλασσική μουσική προτείνεται συχνά ως το είδος που προσφέρει περισσότερη ηρεμία.

Μάλιστα, η μουσική παιδεία από μικρή ηλικία μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά οφέλη για έναν άνθρωπο στην υπόλοιπη ζωή του. Ένα από αυτά τα οφέλη είναι πως μπορεί να βελτιώσει τη δύναμη του μυαλού και τις λειτουργείες που σχετίζονται με τη μνήμη. Σύμφωνα με έρευνες, έχει ανακαλυφθεί πως ο εγκέφαλος ενός μουσικού λειτουργεί διαφορετικά απ' ότι ενός μη-μουσικού. Η μουσική βοηθάει στο να διεγερθεί το κομμάτι του εγκεφάλου που είναι υπέυθυνο για το διάβασμα, τα μαθηματικά και τη συναισθηματική ανάπτυξη. Συγχρόνως, μπορεί να βοηθήσει και στις κοινωνικές δεξιότητες ενός ανθρώπου -αν για παράδειγμα ένα παιδί ξεκινήσει να παίζει ένα μουσικό όργανο ή γίνει κομμάτι μίας χορωδίας, μπορεί να αναπτύξει πιο εύκολα την ικανότητα να σχετίζεται με άλλους ανθρώπους, να δουλεύει σε ομάδα, να αποκτήσει ηγετικές ικανότητες και πειθαρχία, αλλά και να εκτιμήσει την αναγνώριση και την επιτυχία. Επιπλέον, αν συνειδητοποιήσει πως μπορεί να αναπτύξει μία ικανότητα από μόνο του, αυτό μπορεί να του προσφέρει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση σχετικά με το τι μπορεί να καταφέρει στο μέλλον. Τέλος, η έκφραση μέσω της μουσικής μπορεί να μας κάνει περισσότερο δημιουργικούς -κάτι που μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά θετικό προσόν μακροπρόθεσμα.

Αν σκεφτείτε λίγο πίσω, θα συνειδητοποιήσετε το πόσο η μουσική έχει επηρεάσει τη ζωή σας χωρίς να το έχετε καταλάβει ενδεχομένως. Είναι μήπως τα τραγούδια που σας τραγουδούσε ένας δικός σας άνθρωπος όταν μετρούσατε μόνο μερικά χρόνια στον κόσμο; Είναι η ροκ που στιγμάτισε τις εφηβικές σας στιγμές με την παρέα σας; Είναι, ίσως, ένα άκουσμα από παλιότερη δεκαετία που αρχίσατε να εκτιμάτε όταν μεγαλώσατε λίγο παραπάνω; Ο κάθε ένας από μας βιώνει και χρησιμοποιεί τη μουσική διαφορετικά. Το σημαντικό, όμως, είναι να μην απορρίπτουμε την μουσική και τα διαφορετικά είδη της βασισμένοι σε κοινωνικά πρότυπα, ούτε και να ασκούμε κριτική στις προτιμήσεις των γύρω μας. Να μην απορρίψουμε την κλασσική μουσική επειδή πλέον θεωρείται κατά κάποιο τρόπο "βαρετή", να μην απορρίψουμε κλασσικά ροκ κομμάτια που συνέβαλλαν στην δημιουργία μίας ολόκληρης κουλτούρας επειδή είναι "ξεπερασμένα", να μην απορρίψουμε ούτε ένα είδος μουσικής που να χαρακτηρίζεται ως "μόδα" -παρά να είμαστε ανοιχτοί στις σκέψεις και στα συναισθήματα που μπορεί να μας προσφέρει ένας ήχος και μία μελωδία ανεξάρτητα με το πού και αν ανήκει κοινωνικά.

Μερικές φορές, η μουσική μπορεί να μας βοηθήσει με τρόπους που δεν αναλογιζόμαστε. Μπορεί να μας κάνει να σκεφτούμε, να νιώσουμε, να μάθουμε, να διασκεδάσουμε, να δημιουργήσουμε. Κλείστε για λίγο τα μάτια και αφήστε τον εαυτό σας να σκεφτεί ένα κομμάτι που σας κάνει να νιώθετε όμορφα. Και πατήστε το play.